Група ГЕОТЕХМИН и отговорността за регионите

Равносметката: добре платена работа за хората, висок принос към местните бюджети и изпълнени социални проекти

По Благотворителната програма "Българските добродетели" бяха въведени мерки за енергийна ефективност в ПГ "Тодор Пеев" – Етрополе
По Благотворителната програма "Българските добродетели" бяха въведени мерки за енергийна ефективност в ПГ "Тодор Пеев" – Етрополе
По Благотворителната програма "Българските добродетели" бяха въведени мерки за енергийна ефективност в ПГ "Тодор Пеев" – Етрополе    ©  Румен Байков
По Благотворителната програма "Българските добродетели" бяха въведени мерки за енергийна ефективност в ПГ "Тодор Пеев" – Етрополе    ©  Румен Байков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да планираш дългосрочно дейността на компанията и да си отговорен към региона, към местните жители и качеството им на живот. "Елаците-Мед", част от група ГЕОТЕХМИН, планира да удължи живота на рудник "Елаците" до 2041 г. Това означава осигуряване на работа и добър стандарт на живот за населението в Софийска област - а именно в община Етрополе и общините от Средногорието.

Приносът на "Елаците-Мед" АД за региона

е в няколко посоки. Първата е за работещите в дружеството - осигуряване на заетост и високи възнаграждения. Втората посока са концесионните плащания и местните данъци и такси, които влизат в общинските бюджети и благодарение на тях местната власт има повече средства за реализиране на проекти за подобряване качеството на живот. Третата посока е социалната отговорност на "Елаците-Мед" АД и реализираните многобройни значими проекти, част от които се изпълняват ежегодно и имат устойчивост както във времето, така и по отношение на резултатите.

По данни на анализ на Института за пазарна икономика "Елаците-Мед" е сред първите три най-големи работодателя в областта. Над 2000 души, или една пета от заетите в частния сектор в Средногорието и Етрополе, работят в медодобивната компания. Над 83% от всички работници в компанията са от района на Средногорието и Етрополе, като 40% са от община Етрополе. Средната брутна работна заплата е 2655 лв. и е с 55% по-висока от средната за София-област. "Елаците-Мед" плаща един от всеки четири лева за заплати в Етрополе и Средногорието. Общият нетен трудов принос на "Елаците-Мед" в района на Средногорието и Етрополе достига 74.5 млн. лв. през 2022 г.

Петдесет процента от концесионните такси отиват в общинските бюджети. По данни на ИПИ общо плащанията на "Елаците-Мед" към общините формират 73% от собствените приходи на община Мирково, 67% - от собствените приходи на община Етрополе, 45% - на Чавдар, за Златица, Антон и Пирдоп сумата е в рамките на 14-16% годишно, а в Челопеч - 8 на сто. Само за 2022 г. в общини от Софийска област са постъпили 11.5 млн. лв. от концесионни възнаграждения, местни данъци и такси и дарения. Платените концесионни такси са: 4.9 млн. лв. към бюджета на Етрополе, 3.3 млн. лв. - към този на Мирково, 1.5 млн. лв. - за Чавдар. Всяка от общините сама решава за какво ще използва приходите от концесионни такси. Те обаче са значително перо, благодарение на което кметовете изпълняват различни проекти - инфраструктурни, здравни, образователни и други.

Отговорността за региона и приносът на компанията "Елаците-Мед" имат още една посока -

реализиране на проекти с дарения

или в рамките на корпоративната социална отговорност на група ГЕОТЕХМИН, които са важни за местното население и с които се решават проблеми и се подпомага развитието на общината. През 2023 г. МБАЛ "Проф. д-р Александър Герчев" в Етрополе получи рентгенов апарат от последно поколение по линия на Благотворителната програма "Българските добродетели", в която участват проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на "Геотехмин" ООД, и четири дружества - "Геотехмин" ООД, "Елаците-Мед" АД, "Геострой" АД и "Геотрейдинг" АД. В МБАЛ в Етрополе се извършват рентгенографии и рентгеноскопии на жители и на Ботевград, Правец и други общини от региона. Преди това беше направен и ремонт на покрива на сграда на болницата също по "Българските добродетели".

Години наред басейните в СУ "Христо Ясенов" в Етрополе не работеха. Децата от града пътуваха до други населени места, за да плуват. Група ГЕОТЕХМИН ремонтира двата вътрешни басейна, а две сдружения на служители от "Елаците-Мед" се заеха с дейността да поддържат басейните и да осигурят треньори за децата. Едва ли са много хората, които знаят, че СУ "Христо Ясенов" е едно от най-големите училища в Софийска област по сграден фонд. Отоплителната система беше стара и в някои от кабинетите през зимата температурата оставаше ниска и неподходяща за провеждане на учебните часове. По Благотворителната програма "Българските добродетели" беше направена нова отоплителна система, така че да е топло във всички части на огромната сграда. Изградена бе и парна инсталация в общежитието, в което са настанени ученици от Футболна академия "Христо Стоичков", които учат в средното училище.

С Професионална гимназия "Тодор Пеев" в Етрополе също се реализират различни проекти. Тя е партньор с дружества от Група ГЕОТЕХМИН за дуално обучение. Освен това през м.г. бяха въведени мерки за енергийна ефективност в гимназията и там също учениците имат по-добри условия за учебния процес.

Звучи невероятно, но Етрополе е една от малкото общини в България, ако не и единствената, в която има детска градина със солна стая. "Много сме щастливи, че с помощта на нашите дарители от "Елаците-Мед" се реализира тази наша идея, за която много хора си мечтаят. Надяваме се, че с това прекрасно помещение ще помогнем децата ни в бъдеще да бъдат по-здрави", каза директорът на ДГ "Звънче" Цветелина Маринова на откриването на солната стая.

В община Мирково с дарения по "Българските добродетели" са реализирани редица проекти. Беше дарен автомобил за социалния патронаж, нов оборудван камион за сметосъбиране, защото старият често се повреждаше, нови LED осветителни тела бяха монтирани в село Бенковски и в село Мирково. Там е изградена и нова детска площадка. В края на лятото там беше открита и сградата на музея "Мирково - вчера и днес", който предстои да приюти археологическа изложба и ценни предмети. Идеята е да се експонират артефакти и да се увеличи притокът на туристи. В град Златица беше ремонтирана улица, която се нуждаеше спешно от ремонт, там също бяха подменени осветителните тела с енергоспестяващи. В село Челопеч бяха обновени и изградени общо 6 детски площадки. Група ГЕОТЕХМИН поддържа отлични партньорски отношения и с община Чавдар. Там бяха ремонтирани детски площадки, хижа "Сакарджа", църквата "Св. Архангел Михаил". Един проект обаче всяка година привлича интереса на местните жители. Това са безплатните профилактични прегледи от специалисти. Ежегодно около 400 жители на Чавдар се възползват от възможността да си запишат час и да бъдат прегледани от висококвалифицирани медици в здравния кабинет в селото, който също е направен с дарения по програма "Българските добродетели". В момента в Чавдар се изгражда и площадка за стрийт фитнес.

Превенцията и помощта на хора, пострадали от природни бедствия, е сред благородните каузи на проф. дтн инж. Цоло Вутов и група ГЕОТЕХМИН. Помощ се оказва постоянно на общините от региона на дейност. През 2022 г. беше направено дарение на община Карлово за пострадалите от водното бедствие села. През тази година 40 жители на Етрополе получиха финансова помощ след наводнението. Беше изпратена и техника, с която да се направи по-бързо разчистването.

Повече от 10 години "Геотехмин" ООД и "Елаците-Мед" АД правят ежегодни дарения на книги на всички училища и читалища от Етрополе и Средногорието. Това е една уникална инициатива за обогатяване фонда на библиотеките и инвестиция в знанието на децата, младежите и възрастните. Години наред двете дружества провеждат и регионални ученически конкурси в 13 училища от региона, с които се цели запазване на историческата памет, популяризиране на рударството и т.н.

Многобройни са инициативите, с които група ГЕОТЕХМИН подкрепя местните общности, съдейства за решаване на наболели проблеми и подобрява качеството на живот на хората. Целта е да се оказва навременна помощ и да има траен резултат - населените места да стават по-благоустроени, зелени, а с осигуряването на достойни възнаграждения на работещите в група ГЕОТЕХМИН те да имат добър стандарт на живот.