Франчайз модел за успешен бизнес старт

МВЕ предлага достъп до утвърдена световна марка и договорни отношения с изпитани подизпълнители

Франчайз модел за успешен бизнес старт
Франчайз модел за успешен бизнес старт
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стартирането на собствен бизнес е една от най-добрите възможности за кариерно развитие на всеки, който иска да има свободата да взема решения и сам да управлява посоката си на развитие. Наред с тези положителни аспекти предприемачеството крие и някои рискове, свързани с нуждата от първоначален капитал и налагането на нов продукт или услуга на пазара.

Един от най-изпитаните във времето методи за успех на такова начинание е франчайзът. Според проучване, проведено от Оксфордския университет, озаглавено "Стойността на франчайзинга", франчайз компаниите регистрират 1.8 пъти по-голям обем продажби от конкуренцията и са в състояние да генерират 2.3 пъти по-голям брой работни места от независимите компании. Необходимо е единствено познание за локалния пазар и нуждите на местните потребители. Базирайки се на него, получателят на франчайз лиценз може да изготви своята стратегия за предлагането на глобална марка с вече изградени имидж и аудитория.

По този модел работи и един от световните лидери в областта на логистиката и маркетинга - Mail Boxes Etc. (МВЕ). С повече от 3150 собствени и франчайз центъра в 52 страни по цял свят компанията предлага професионални услуги в сферата на доставките, микрологистиката, графичния дизайн и печат, управление на електронни магазини и други услуги за нуждите на малкия и средния бизнес. От две години тя

има и представителство в България,

което на свой ред подкрепя развитието на местните предприемачи. В бизнеса си в страната МВЕ поставя на фокус услугите за опаковане и доставка на стоки, както и цялостни фулфилмънт решения за онлайн търговците, които се оказват най-търсени и необходими на пазара. Компанията разполага със сериозен професионален експертен опит и достъп до технологии за правилното опаковане на всякакъв вид предмети, включително ценни товари, хранителни продукти или такива с нестандартни обем и размери. Благодарение на широката си международна мрежа от офиси и споразумения с редица куриерски и логистични фирми МВЕ може да предложи най-подходящия и достъпен начин за транспорт до всяка точка на света, дори и отвъд океана.

"МВЕ България" дава възможност на всеки, които желае да започне собствен бизнес или да надгради обхвата на настоящата си дейност, да кандидатства за

получаване на франчайз лиценз.

Наред с безспорните предимства като достъп до утвърдена световна марка и договорни отношения с изпитани подизпълнители компанията осигурява редовни обучения за споделяне на знания и опит с бъдещите притежатели на МВЕ центрове. Доказателство за успех на модела е опитът на първия франчайзополучател в страната - Мирослав Маладжиков от град Троян:

"Познавайки нуждите на местния бизнес, за мен беше лесно да преценя кои услуги от портфолиото на МВЕ мога да предлагам в региона. Колегите от централния офис ми оказаха голяма подкрепа в целия процес по отварянето на центъра в Троян - от избора на място, през обучения за начина на работа до изготвяне на бизнес план. Само за 8 месеца работа успях да направя работата на центъра печеливша", коментира той.

Редицата подобни примери за успешния франчайз модел на MBE Worldwide в световен мащаб носят и престижна награда на компанията. Този септември тя беше отличена с бронз на Европейските франчайз награди 2023 г. в категорията "Международна марка". Конкурсът се организира от Европейската асоциация за франчайзинг, чиято основна роля е да популяризира франчайз търговските отношения. А самата категория се връчва за сериозни постижения на организациите в разширяването им извън вътрешния пазар. MBE Worldwide успява да победи конкуренция от седем други компании, за да спечели високото признание за своя напредък в разрастването на бизнеса си по целия свят.