"Импулс Растеж" ще опита да набере над 4 млн. лв. с варанти на beam

Компанията за частни инвестиции ще предложи 2.9 млн. варанта за записване на акции срещу 1.5 лв.

Николай Мартинов и Виктор Манев, основатели на "Импулс Растеж"
Николай Мартинов и Виктор Манев, основатели на "Импулс Растеж"
Николай Мартинов и Виктор Манев, основатели на "Импулс Растеж"    ©  Цветелина Белутова
Николай Мартинов и Виктор Манев, основатели на "Импулс Растеж"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Редактирана на 23 май 8:45 ч. Процедурата все още не е одобрена от БФБ, а сроковете са индикативни.

Пазарът за растеж на малки и средни предприятия на фондовата борса се налага като най-живия и разнообразен сегмент през последните години. Сега на него ще стане увеличение на капитал и с варанти - компанията за дялово финансиране "Импулс Растеж" обяви намеренията си за първично публично предлагане на 2 962 132 броя от тези ценни книжа. Варантът е ценна книга, която наподобява опциите и дава възможност да се закупи определен актив на фиксирана цена в даден период.

"Подходът с варантите позволява да защитим стойността, създадена за настоящите инвеститори, като предлагаме на всички да се включат на цена над счетоводната стойност на акцията", коментира пред "Капитал" Николай Мартинов, съосновател на компанията. В рамките на година собствениците на варантите ще имат възможност да закупят акции от "Импулс Растеж" на цена 1.5 лв. Емисионната цена на варантите е 0.1 лв., или общо 1.6 лв. за нова акция. Това е малко над пазарната цена на акциите от петък - 1.53 лв.

Упражняването на варантите има смисъл, ако цената на новата акция е под пазарната.

Всеки собственик на поне две акции ще получи правото да запише един варант на цена от 0.1 лв., които може да продаде и на пазара, където пък да бъдат закупени от нови инвеститори. Капиталът е разпределен в 5 924 266 акции, като варанти ще се емитират за всички от клас А. Тоест 2 962 132 броя варанти, които дават правото да се запише същият брой акции. За да бъде успешна процедурата, до 30 май трябва да бъдат записани поне половината, или около 1.5 млн. варанта.

Впоследствие книгите дават възможност срещу цена 1.5 лв. да се запишат акции от увеличението на капитала в четирите процедури: през август, ноември тази година и февруари и май 2025 г. Ако бъдат записани и платени всички акции от увеличението, то набраните средства ще са 4.44 млн. лв. Отделно в касата на дружеството постъпват и проходите от продажбата на самите варанти - теоретично от малко над 296 хил. лв., ако се запишат и платят всички варанти. Според последната книга на акционерите общо в компанията са инвестирали 595 души и 31 фонда.

"Импулс Растеж" планира нови инвестиции с набраните средства. "Значителна част ще бъде насочена към компании с приходи и с проверен бизнес модел, няколко напълно нови компании и няколко по напреднали в развитието си компании, предлагани на пазарите на БФБ, които ще закупим при публични предлагания или предлагания на големи пакети от акции", посочва допълнително пред "Капитал" Николай Мартинов. Средствата планира да набере чрез допълнителни увеличения на капитала през шест месеца.

Какво е "Импулс"

"ИмПулс I", което през декември 2023 г. се преименува на "Импулс Растеж", е акционерно дружество, основано през март 2021 г. с 590 хил. капитал и около 30 инвеститора. Капиталът тогава е разделен на три вида акции: A, B и C. Акциите от последните два вида са само две на брой и се държат от "Импетус партнърс" (B) и "Импетус капитал" (C). Представители на двете компании са съответно Николай Мартинов и Виктор Манев.

През юли същата година провежда успешно първично публично предлагане на 5.4 млн. нови акции, с което набира 5.9 млн. лева капитал. Същият този капитал след това използва, за да инвестира в няколко направления. Първо придобива дялове от няколко частни фонда, които се управляват от двама от основателите - Николай Мартинов и Виктор Манев - "Имвенчър I" и "Имвенчър II". Според отчетите към края на 2023 г. "Импулс Растеж" държи 3.5% от командитното дружество в акции (КДА) "Имвенчър I" и 44% от "Имвенчър II" КДА. Освен това е записало акции от трети фонд - "Имвенчър III", и има миноритарни дялове от под 1% в БФБ и компании като "Бианор холдинг", "Телематик интеркатив", "Телелинк бизнес сървисиз" и "Спиди". От началото на годината записва акции от предлагането на "Болерон" и увеличението на капитала на "Бианор".

Към декември финансовите активи по справедлива стойност са около 7.5 млн. лева, ръст с 6.3 млн. спрямо година по-рано. От там идва и нетната печалба 1.4 млн. лева за периода. Година по-рано финансовият резултат е 400 хил. загуба.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007
    • + 1

    има нужда от фондове, които правят умни инвестиции. Приветствам тази новина.

    Нередност?
Нов коментар