Димитър Радев: Все още има шанс да се присъединим към еврозоната през 2025 г.

Според него е нужно редовно и проевропейско правителство, както и ускоряване на техническата подготовка от изпълнителната власт

България продължава да се лута в лабиринта на политическата криза, а това пречи на присъединяването към еврозоната, убеден е управителят на БНБ Димитър Радев
България продължава да се лута в лабиринта на политическата криза, а това пречи на присъединяването към еврозоната, убеден е управителят на БНБ Димитър Радев
България продължава да се лута в лабиринта на политическата криза, а това пречи на присъединяването към еврозоната, убеден е управителят на БНБ Димитър Радев    ©  Цветелина Белутова
България продължава да се лута в лабиринта на политическата криза, а това пречи на присъединяването към еврозоната, убеден е управителят на БНБ Димитър Радев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България се нуждае от устойчива, проевропейска политическа конструкция, за да довърши възможно най-бързо процеса по присъединяване към еврозоната. Банковата система и централната банка ще завършат техническата и логистична подготовка до края на тази година, но все още има редица информационни и счетоводни системи под контрола на изпълнителната власт и общините, които трябва да се адаптират за работа в условията на еврозоната. Това стана ясно от думите на управителя на БНБ Димитър Радев, който взе участие в конференция по темата, организирана от Асоциация на почетните консули в България, Асоциация на банките и Българска CFA асоциация.

Радев потвърди, че страната ни няма да изпълни критерия за инфлацията към датата на настоящата оценка на страните за готовността им да се присъединят към общия валутен съюз. Става въпрос за т.нар. конвергентни доклади, които изготвят на всеки две години ЕК и ЕЦБ и които ще вземат предвид данните за инфлацията до май. Към март тя е 3.1% на годишна база. Това все още е дори над средната стойност в еврозоната, където предварителните оценки са за 2.4% през март.

Страната ни обаче може да поиска допълнителна оценка по-късно през годината. Затова и според Радев "шансовете ни да се присъединим към еврозоната през 2025 година остават силни и реалистични".

Какво още трябва

Най-важното условие България да се присъедини бързо към еврозоната е устойчиво управление, което е проевропейско. "Това е нещо, което липсваше след присъединяването ни към европейския валутен механизъм (ERM II) и банковия съюз. На по-ранен етап от политическата криза изпълнителната власт демонстрираше силно колеблива позиция по отношение на еврозоната. Например отне една година на правителството да приеме Плана за въвеждане на еврото. Последното правителство стъпи на ясна проевропейска платформа, но беше неустойчиво", обясни гуверньорът. Според него са нужни няколко стъпки от тук нататък:

  • Първата е възстановяване на политическите контакти по темата за членство в еврозоната на най-високо равнище, тъй като става въпрос за политическо решение и процеси. "А през последните години контактите по темата бяха по-скоро протоколни, а не съдържателни."
  • Второ - важно е България да се върне на пътя на фискална консолидация, който е в основата на едно от важните ни финансови предимства. Това означава да продължи процесът по свиване на бюджетния дефицит.
  • Третата стъпка е свързана с приемане на Закона за въвеждане на еврото, което ще даде ясни индикации за това, което предстои, но и законови гаранции за бизнеса и хората.
  • Четвъртата е ускоряване на работа по техническа подготовка. "Тук имам предвид всичко, което е основно от компетентностите на правителството."

Според Радев, ако този сценарий се финализира възможно най-скоро, шансовете ни да се присъединим към еврозоната през 2025 г. остават силни и реалистични.

Защо е важно да се побърза

Гуверньорът е убеден, че забавянето на нашата пълна интеграция в ядрото на ЕС, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава. В по-общ план тя се изразява "в продължаваща маргинализация в икономическата и политическата периферия на Европа с присъщите на тази периферия теми като бедност, корупция и външни зависимости. В по-конкретен план забавянето се изразява в по-лоши условия за бизнес и инвестиции, по-неблагоприятни условия за финансиране, по-непродуктивни разходи за бизнеса. Мащабът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди", убеден е Радев.

БНБ ще отсече пробно 8 млн. монети

Управителят на БНБ заяви, че логистичната и техническа подготовка, която е от компетенциите на БНБ, "е в много напреднал стадий". Счетоводните, статистическите и платежни системи на практика са готови и се нуждаят само от фино калибриране.

"Получихме разрешение да започнем подготовка по отсичане на българските евромонети. Преминаваме към тестово отсичане на 8 милиона броя монети. След сертифициране на тази пробна серия монетният ни двор ще може да получи лиценз да сече евромонети. Съвместното дружество на нашата печатница с френското "Обертюр фидюсиер" вече разполага с лиценз и отпечатва евробанкноти за нуждите на държавите от еврозоната" посочи той.

Радев обясни, че общо количество банкноти и монети само в процеса на обмяната възлиза на 12.3 тона, което от гледна точка на транспортирането се равнява на 620 тира.

БНБ работи и по осигуряване на нужните площи за складиране и обмяна на валутата в няколко големи града в страната, както и нужното техническо оборудване.

"БНБ и банковият сектор ще са напълно готови в рамките на настоящата година за въвеждането на еврото в страната. Но има редица преди всичко информационни и счетоводни системи под контрола на изпълнителната власт и общините, които трябва да се адаптират за работа в условията на еврозоната. Те са идентифицирани, но има още работа по тях", заяви Радев. И припомни, че има няколко условия от компетенциите на изпълнителната власт, които да се изпълнят преди присъединяването към еврозоната, включително за небанковия финансов сектор, несъстоятелността, управлението на държавните предприятия и мерките срещу изпирането на пари.

Опитът на другите страни - нужна е голяма информационна кампания

Европейски бивши премиери се обединиха около тезата, че трябва да има широка информационна кампания за приемане на еврото в България. "Трябва да се разсеят страховете на хората от това, че приемането на еврото ще доведе до повишение на цените и инфлация", обясни Джоузеф Мускат, бивш министър-председател на Малта и бивш евродепутат.

Волфганг Шусел, бивш канцлер на Австрия, пък е убеден, че е необходима стратегия, както и информационни кампании, които да се водят от централната банка, а не от правителството, защото хората нямат доверие в политиците. Той обясни, че Австрия в продължение на една година се е подготвяла за приемането на еврото, за да се стигне до чувство на доверие в обществото.

И двамата политици обърнаха внимание, че целта е да се стигне до обикновения човек и да се разсеят неговите страхове и съмнения.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wlr26637645 avatar :-P
    wlr26637645
    • - 3
    • + 2

    Долният стейтмънт е показателен и за нивото на БНБ и за нивотото на Кептъл газетата:

    Радев обясни, че общо количество банкноти и монети само в процеса на обмяната възлиза на 12.3 тона, което от гледна точка на транспортирането се равнява на 620 тира.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 5
    • + 4

    Айде, да се замислим за интересите на България във все по-скапващия се ЕС. Досега при всичките ни стратегически обвръзки сме били на неправилната страна на историята - и с кайзера в Първата, и с фюрера във Втората, и с Бидон в Третата...

    ЕС, който няма армия, се тика към война.
    ЕС, който е с изтляваща индустрия, се мисли за икономическа сила.
    ЕС, чиято валута бе замислена като втора резервна по мисленето отпреди 70 г. ,вече е неадекватно €, защото времето е на (силните!) национални валути.

    БГ отново избира късата клечка - и геополитически, и финансово. И когато всичко е пределно ясно, в 12 без 5 прави възможно най-глупавия ход!

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#2] от "borodino": Така е, защото държавата ни вече над 30 години се управлява от съвременни еничари. Хора които мразят българите и България.

    Нередност?
  • 9
    kolma avatar :-|
    Кольо Христов

    До коментар [#2] от "borodino":

    И какво предлагаш? Съюз със СССР?

    Нередност?
  • 10
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад

    До коментар [#9] от "Кольо Христов":

    Не предлагаме договор с всички на взаимноизгодни условия за всички страни,а не изгодни условия само за едната страна.

    Нередност?
Нов коментар