🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иранският президент Ебрахим Раиси загина в катастрофа с хеликоптер

Върховният лидер аятолах Али Хаменей се опита да успокои иранците, като заяви, че няма да има смущения в държавното управление

От години мнозина смятаха Раиси за силен претендент и наследник на Хаменей, който одобрява основните политики на Раиси
От години мнозина смятаха Раиси за силен претендент и наследник на Хаменей, който одобрява основните политики на Раиси
От години мнозина смятаха Раиси за силен претендент и наследник на Хаменей, който одобрява основните политики на Раиси    ©  Reuters
От години мнозина смятаха Раиси за силен претендент и наследник на Хаменей, който одобрява основните политики на Раиси    ©  Reuters

Иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър на страната загинаха при катастрофа на хеликоптер в планинска местност и при лошо време. Това съобщи ирански официален представител в понеделник, след като издирвателните екипи откриха останките в провинция Източен Азербайджан.

"Президентът Раиси, външният министър и всички пътници в хеликоптера са загинали при катастрофата", заяви високопоставеният ирански служител пред Reuters, като помоли да не бъде назовавано името му поради деликатността на въпроса.

Иранската информационна агенция "Мехр" потвърди смъртните случаи, като съобщи, че "всички пътници от хеликоптера, превозващ иранския президент и външния министър, са загинали мъченически". По-рано ирански официален представител заяви пред агенцията, че хеликоптерът, в който са били Раиси и външният министър Хосейн Амирабдоллахиан, е напълно изгорял при катастрофата в неделя.

Държавната телевизия съобщи, че на снимки от мястото на инцидента се вижда, че вертолетът се е забил в планински връх, въпреки че нямаше официална информация за причината за катастрофата. Държавната информационна агенция IRNA съобщи, че Раиси е летял с хеликоптер Bell 212, произведен в САЩ.

63-годишният Раиси беше избран за президент през 2021 г. Откакто встъпи в длъжност, той нареди затягане на законите за морала, ръководи кърваво потушаване на антиправителствените протести и оказва силен натиск в ядрените преговори със световните сили. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който притежава върховната власт и има последната дума по външната политика и ядрената програма на Иран, по-рано се опита да успокои иранците, като заяви, че няма да има смущения в държавното управление.

Търсенето

Спасителните екипи се сблъскаха с виелици и труден терен през нощта, за да достигнат до останките рано в понеделник.

"След откриването на мястото на катастрофата не бяха открити признаци на живот сред пътниците на хеликоптера", заяви ръководителят на Иранския Червен полумесец Пирхосейн Коливанд пред държавната

телевизия.

Трагичната катастрофа идва в момент на нарастващо несъгласие в Иран по повод на редица политически, социални и икономически кризи.

По-рано националният телевизионен оператор прекрати всички редовни програми, за да покаже молитвите за Раиси, които се провеждат в цялата страна.

Няколко държави предложиха помощ при евентуална спасителна операция. Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за съобщенията за катастрофата. Китай заяви, че е дълбоко обезпокоен. Европейският съюз предложи технология за сателитно картографиране при спешни случаи.

В неделя Раиси беше на границата с Азербайджан, за да открие язовир "Киз-Каласи", който е съвместен проект. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който заяви, че по-рано през деня се е сбогувал приятелски с Раиси, предложи помощ за спасяването му.

Хардлайнер и възможен наследник на Хаменей

Трагичната катастрофа идва в момент на нарастващо несъгласие в Иран по повод на редица политически, социални и икономически кризи. Иранските духовни управници са изправени пред международен натиск заради оспорваната ядрена програма на Техеран и задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната в Украйна. Иранската икономика изпитва затруднения заради санкциите на САЩ, а страната е част от засиленото напрежение в Близкия изток. След нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, продължилата години наред война в сянка между Иран и Израел избухна на открито.

В политическата система на Иран - разделена между духовенството и правителството, 85-годишният наставник на Раиси - Хаменей, върховен лидер от 1989 г., е този, който има право да взема решения по всички важни политики.

От години мнозина смятаха Раиси за силен претендент и наследник на Хаменей, който одобрява основните политики на Раиси. Победата на Раиси на стриктно контролираните избори през 2021 г. постави всички клонове на властта под контрола на хардлайнерите след осем години, през които президентският пост се заемаше от прагматика Хасан Рухани, а ядрената сделка беше договорена, включително със САЩ.

Въпреки това авторитетът на Раиси беше подкопан от широко разпространените протести срещу управлението на духовенството и неуспеха да се справи с икономическите проблеми заради западните санкции.

Временен президент, след 50 дни ще има избори

Първият вицепрезидент на Иран - Мохамад Мохбер, става временен президент след смъртта на Ебрахим Раиси. Мохбер ще е част от тричленен съвет заедно с председателя на парламента и ръководителя на съдебната система, който ще организира нови президентски избори в рамките на 50 дни след смъртта на президента. Мохбер също се смята за близък до върховния лидер Али Хаменей. Той стана първи вицепрезидент през 2021 г., когато Раиси беше избран на поста.

Новият президент беше част от екип от ирански официални лица, които посетиха Москва през октомври и се съгласиха да доставят ракети земя-земя и повече дронове на руската армия, казаха източници пред Reuters тогава. Екипът включваше и двама висши служители от Революционната гвардия на Иран и служител от Върховния съвет за национална сигурност. Мохбер преди това е бил ръководител на Setad, инвестиционен фонд, свързан с върховния лидер. През 2010 г. Европейският съюз го включи в списък на лица и организации, които санкционира за предполагаемо участие в дейности, свързани с ядрени или балистични ракети. Две години по-късно го извади от списъка. През 2013 г. Министерството на финансите на САЩ добави Setad и 37 компании, които фондът ръководи, към списък със санкционирани лица.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • + 2

    Ами да беше ползвал Шахед в комбинация с няколко шала, ушанка и по-дебела ватенка.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Всички идваме от Аллах и при него ще се върнем.

    Много често взеха да се случват "бели" на неудобни на САЩ лидери напоследък!
    На Вучич му спретнаха няколко опита за оранжева революция;
    На Ердоган - подготвиха пореден преврат, предотвратен в последния миг;
    Онзи ден жълтопаветник (тамошен) простреля с 5 куршума Робърт Фицо;
    Сега пък авиокатастрофа с Ибрахим Раиси...
    Много нагъсто!

    И ако през 60-те ЦРУ не успя да се справи с Фидел с всички налични (тогава) средства - отрова, жени, килъри, днес възможностите на политическите убийци са несравними: могат да "променят" климата в даден район, да направят така, че някои системи да "откажат", да заблудят навигацията. Или всичко заедно. Стига да поискат...

    Доста елементарно западно разбиране е, че смъртта на висш политик дава възможност за промяна на курса на страната, защото сегашният не се харесва на янките. И май са се вторачили в Тръмп...

    Със свой устав в чужд манастир не влизай, казват руснаците.
    Властта в Иран има много здрава основа и не си струват надеждите за нейната либерализация, дори при премахване на президента на Ислямската република. Всички основни въпроси решава върховният лидер - аятоллаха. Той може да уволни всеки от министрите или вицепрезидента през главата на президента или парламента. Аятоллах Али Хаменей върши тая работа от 30 години. Привърженик е на твърдия и непоколебим курс.
    Такъв ще е и неговия наследник – 54-годишния му син Моджтаб. Следователно, политическият път на Иран и след смъртта на президента Раиси ще остане досегашния.

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Защо не емигрираш там? Какво правиш в лошия ЕС? Иди при аятоласите!

    Нередност?
  • 6
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007

    Първо беше Петр милиардера чешки, после Кобе, после и тоя президент и то на Иран. Опасна работа са тия хеликоптери. Някак си не е добре.

    Нередност?
Нов коментар