🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Медийна сергия | На политикан кръчмар тясна му кръчмата

Хората вече не идват с кола в центъра, това съсипва бизнеса, обясни фамозният Ричард Алибегов защо ресторантьорите щели да протестират срещу реорганизацията на паркирането около НДК

Популярността на Алибегов нарасна след агресивните му кампании заведенията да останат отворени по време на пандемията. Имаше периоди, когато мнението на ресторантьора тежеше повече пред Борисов от това на експертите за антиковид политиката на страната
Популярността на Алибегов нарасна след агресивните му кампании заведенията да останат отворени по време на пандемията. Имаше периоди, когато мнението на ресторантьора тежеше повече пред Борисов от това на експертите за антиковид политиката на страната
Популярността на Алибегов нарасна след агресивните му кампании заведенията да останат отворени по време на пандемията. Имаше периоди, когато мнението на ресторантьора тежеше повече пред Борисов от това на експертите за антиковид политиката на страната    ©  Юлия Лазарова
Популярността на Алибегов нарасна след агресивните му кампании заведенията да останат отворени по време на пандемията. Имаше периоди, когато мнението на ресторантьора тежеше повече пред Борисов от това на експертите за антиковид политиката на страната    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да имаш заведение в България, изглежда, е просто непосилно. Всяка дребна промяна може да те съсипе, един разместен атом във вселената - и край! Поне така изглеждат нещата в очите на Българската асоциация на заведенията и нейния председател, ресторантьорът на ресторантьорите Ричард Алибегов.

Ето например: да даваме безплатна чешмяна вода вместо бутилирана с 1000% надценка? Че това си е директен фалит. Връщане на 20-те процента ДДС за заведенията? Е, по-добре да си направим сепуко. Освен ако бакшишите не станат задължителни. Законът за офшорния вятър? Но всички знаят, че перки в морето убиват туризма. Не, не го убиват ешерихията коли във водата, затваряйте си устите или ще ви съдим! Пешеходни улици и по-качествени ремонти в София? Е, не, съсипАхте бизнеса!

Поредното включване на Алибегов през уикенда допълва еклектичната поредица от нелогични (но често агресивни) позиции. На фона на развихрилите се страсти около реорганизацията на движението и паркирането при НДК той заяви пред БНТ, че ресторантьорите и целият бизнес наоколо също ще протестират, защото "заради "Спаси София" хората вече избягват да слизат до центъра с кола и това е проблем за бизнеса". А в интервю за сайта actualno.com добавя и че "хората с тротинетки не са таргет на магазините и на заведенията".

Едва ли има смисъл да се коментира казаното по същество: тортинетки и велосипеди отдавна не карат само децата, нито пък хората без възможности за каквото намеква Алибегов. В неговия свят "баровците" може би искат да паркират демонстративно ръмжащите си коли пред кръчмите и магазините, но в модерния свят това са навици от изостанали страни, а истинските "баровци" предпочитат да се придвижват по алтернативни начини (иначе, вероятно е прав, те не са му таргет, но по други причини).

Но дори за родните ширини, където масово още личният автомобил е статус, ценност и рождено право, е нелепо да се твърди, че в центъра на града се ходи само с кола или не се ходи изобщо. Точно колкото е нелепо да се твърди, че безплатната вода от чешмата и вятърните перки ще съсипят бранша. Родните ресторантьори могат да се допитат до кой да е техен колега от кой да е модерен европейски град, за да се уверят, че - точно напротив - колкото по-чисти, зелени и пешеходни стават градовете, толкова по-добре се развива бизнесът.

Ако търсим що-годе логично обяснение за някои от нелогичните позиции на Алибегов, по-добре да го потърсим по партийната линия: не е тайна, че ресторантьорът е близък до ГЕРБ, а през годините е излизал на амбразурата в защита на изумителни "каузи" - например лично поведе протест в защита на бившия кмет Фандъкова след безобразния ремонт на жълтите павета - когато "фугите" между камъните на места бяха от по педя. Неотдавна той изигра ролята си и за раздухване на измисления скандал с "агресивните бежанци" по "Витошка", който ГЕРБ използваха за атака по кмета Терзиев, точно както използват в момента по идентичен начин и недоволството на жителите около НДК. Думата му явно тежи пред партийното ръководство - той бе важен фактор в определянето на антиковид политиката в страната през пандемията, когато заведенията често оставаха отворени, въпреки че дори училищата затваряха. А позицията му срещу вятърните турбини в морето бе сред причините законът да бъде паузиран, въпреки че е много важен за страната.

Разбира се, Алибегов има за какво да е благодарен на Столичната община, ръководена от ГЕРБ. Тя позволи през годините заведението му на "Витошка" да се разрасне агресивно в пъти за сметка на тротоара и солидна част от улицата. И утвърди този модел в норма и за останалите. На партията на Борисов и приятелите му от ДПС Асоциацията на заведенията дължи много и за това, че не позволиха "спасителните" 9% ДДС за ресторантите да се върнат към нормалните 20%. Въпреки че това уж беше кризисна мярка заради пандемията и въпреки че тя имаше нулев ефект за клиентите - нещо повече, цените в ресторантите се удвоиха за 3 години.

А предаността, изглежда, се възнаграждава - Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията, бе назначен за зам.-министър на туризма в "служебния" кабинет на ГЕРБ. Самият Алибегов от известно време вече е редовен, легитимен гост във всички национални телевизии и говори врели-некипели ту като енергиен експерт, ту като урбанист, ту като експерт по сигурността.

Не гасете телевизора, кой знае, следващата роля може да е на Ричард Алибегов - политикът?

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    inikolaev avatar :-@
    inikolaev
    • + 9

    На този крадлив неандерталец докога ще му дават медийно присъствие?

    Нередност?
  • 2
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 15

    В събота вървях пеш по "Патриарха..." и "Фритьоф Нансен" и не проумявам какво му е на паркирането.

    Нередност?
  • 4
    geosot avatar :-|
    geosot
    • + 9

    Новата органиязация е супер. По-малко коли, повече хора и велосипедисти.

    Нередност?
  • 6
    qlx16646882 avatar :-|
    qlx16646882
    • + 4

    Маймун.

    Нередност?
  • 7
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 1
    • + 2

    На кривата розова ракета/газета - и космосът й е крив.

    Нередност?
Нов коментар