🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Медийна сергия | Мазното посланическо кафе

Това, че Делян Пеевски застана начело на ДПС, му осигури присъствие на всички официални партийни срещи, дори с посланиците на страните от ЕС

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се ръкува с посланичката на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се ръкува с посланичката на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се ръкува с посланичката на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом    ©  Пресцентър ДПС
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се ръкува с посланичката на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом    ©  Пресцентър ДПС
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато на 6 май съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се обърна към свети Георги с молитва да му дава "сили и смелост заедно с хората да се пребори за по-добър и по-сигурен живот" - това прессъобщение прозвуча като виц. Не погледнаха така на него обаче поредица медии като БТА, "24 часа", "Нова телевизия", които отразиха думите му едно към едно, в тържествено съобщителен стил.

Кой да предположи обаче, че само няколко дни по-късно молбата на Пеевски за по-добър и сигурен живот (очевидно за самия него) ще бъде удовлетворена. Не от свети Георги. От посланиците на страните от Европейския съюз, които, както отбеляза изданието "Булевард България", пиха "мазно кафе" с него.

Става дума за официално събитие, провело се в края на миналата седмица, от което изтекоха поредица снимки. На тях беше запечатан тържествен момент: санкционираният за корупция от две големи западни държави Пеевски се здрависва с посланиците на европейските страни в България. В този смисъл очевидно е, че инсталирането му начело на Движението за права и свободи (ДПС) доведе до първи успех за него - западните посланици, които доскоро го избягваха, сега го легитимират.

Всъщност става дума за регулярно събитие - посланическият корпус се среща често с ръководствата на парламентарните групи. Никоя партия не превръща въпросните сбирки в новина, просто защото не е.

За Пеевски и компания обаче присъствието в едно помещение с представителите на западните страни в София е важна част от новия му имидж, който казва, че може и да е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, но останалите нямат избор. Ще се правят, че нищо не е станало, ще се виждат с него, ще се снимат, а избирателите да си правят извода - ще му гласуват. То все едно някакво дребно нарушение се е случило - минал на червено човека - айде, на кого не му се е случвало понякога

Превод в ефир на снимката със сложен сюжет "Пеевски пие кафе с дипломати" не се появи на особено много места. Както обикновено, мейнстриим медиите предпочетоха да препечатат прессъобщението на ДПС, та да си нямат ядове. Mediapool отрази събитието коментарно: "ЕС се простреля в България", а "Свободна Европа" обясни, че "среща на Пеевски с дипломати изненада мнозина".

"Стандарт" публикува цял фоторепортаж и се позова на прессъобщението на ДПС, че срещата е протекла в "открита и сърдечна атмосфера". В какъв контекст се развива сърдечната атмосфера не е споменато. А на читателите не е обяснено, че подобна "сърдечна атмосфера" е регулярна и казионна за онези, които не са санкционирани по "Магнитски". Затова и не я оповестяват така широко.

Иначе посланиците, които са наблюдавали събитията у нас, трябва да се чувстват предупредени - ако някой се осмели да критикува съпредседателя на ДПС, след тази среща Пеевски веднага може да каже, че критикуващият го е пил "мазно кафе" в скута му.

Представете си за момент как изглежда България в очите на посланиците - всички знаят какъв е Пеевски, но той свободно си развява Магнитския пред тях. После си представете и друго - ако бъдат попитани дали тук има толкова стабилни институции, че да влезем в еврозоната, какво ще кажат те?

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 4
    • + 1

    Ами просто е, Оливия - посланиците на западните държави дадоха достатъчно ясен знак, че за тях няма значение англосаксонското сатанизиране чрез оклеветяване (това представлява включването в опозоряващи списъци на неудобни лица, без да се представят каквито и да било доказателства, нито пък оклеветените лица да имат право да си защитят - тип :сестрати е ку..а)
    Да, тази среща е многозначителна.

    Нередност?
  • 6
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6
    • + 2

    Дали Пеевската групировка или Прокопиевската групировка дирижира процесите в държавата все не е на добре. Дори последните години Прокопиевската групировка направи повече бели за държавата обслужвайки чужди сили и интереси отколкото Пеевската. За съжаление едната групировка има повече медии, в нея се наливат пари от чужди НПО-та и фондации и умело манипулира младите наивни хора у нас или така наречените полезни идиоти. :(

    Нередност?
  • 7
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 2
    • + 2

    Гласувайте за ББ, за да получите ДП!

    Мазния не само ще ни краде, но и ще ни направи за смях пред цяла Европа.

    Нередност?
  • 8
    avn16646894 avatar :-|
    avn16646894
    • - 1

    Дреме им за корупцията, за Запада е важно само дали обслужват интересите им или не. Те затова си ги и подбират такива "с тъмно минало" (както четем в изтеклите американски дипломатически писма) и си ги шантажират със санкции и списъци.

    Нередност?
  • 9
    avn16646894 avatar :-|
    avn16646894
    • - 1

    До коментар [#7] от "пРезидента!":

    Всъщност, гласуваш за ППДБ - получаваш ББ и ДП, дори и в служебен кабинет ...

    Нередност?
Нов коментар