Общините са подали 800 проекта за 2.5 млрд. лв. към правителството за догодина

Класирането за санирането ще излезе декември, обяви регионалният министър Андрей Цеков на срещата на бизнеса с местната власт в София-област

Министър Андрей Цеков при участието си днес във форум "Среща на бизнеса в София", организиран от "Капитал"
Министър Андрей Цеков при участието си днес във форум "Среща на бизнеса в София", организиран от "Капитал"
Министър Андрей Цеков при участието си днес във форум "Среща на бизнеса в София", организиран от "Капитал"
Министър Андрей Цеков при участието си днес във форум "Среща на бизнеса в София", организиран от "Капитал"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бюджетът може да си позволи не само 1 млрд. лв. а дори 2.5 млрд. за общини, казва Цеков.
  • На София-област той обеща магистрала "Европа" до края на тази година, пътя Ботевград - Видин до края на следващата и началото на магистрала "Рила" след три години.
  • Водните проекти по "Околна среда" тръгват от догодина и за София-област те са над 100 млн. лв.

"Фондът за общините е една миниреволюция по отношение на капиталовото планиране на държавата", смята министърът на регионалното развитие Андрей Цеков по повод планирания инструмент за 1 милиард в новия бюджет. Според него към момента за него има подадени 800 проекта от над 250 общини на обща стойност 2.5 млрд. лв.

Цеков говори на срещата на бизнеса с местната власт "Капитал Градове - София-област", която се проведе днес в столицата и срещна централна власт с кметовете и бизнеса от общините в областта.

На нея той съобщи за инфраструктурните проекти от национално значение, които минават през областта, и техните предвиждани срокове. Другата новина беше свързана със санирането, което тръгна по Плана за възстановяване.

През следващите две седмици ще бъде обявено класирането по първия етап както за жилищните сгради, така и за мерките за публичните административни сгради, съобщи министърът. До края на декември или в началото на януари ще бъдат сключени и договорите с бенефициентите, пое ангажимент той. Този етап беше с изцяло безвъзмездно финансиране, а следващият, който тече в момента, е с до 80%.

Фонд за 1 или за 2 милиарда

Досега капиталовата програма за общинско развитие стигаше просто за "закърпване" на някои дупки, като освен това парите никога не стигаха за всички, казва Цеков. Сега за пръв път в бюджета за 2024 г. общинските проекти ще бъдат включени като поименен списък в Закона за държавния бюджет.

"Към 800 проекта за близо 2,5 млрд. лв. са подадени от 261 общини до днес за финансиране на инфраструктурни проекти от държавата през 2024 г.", посочи министърът.

А бюджетът според него може да си позволи да финансира и всички подадени проекти. "Въпреки че Националният фонд за общински проекти ще разполага с ресурс от 1 млрд. лв., съм уверен, че бюджетът може да си позволи да финансира всички проекти, още повече че голяма част от тях ще са преходни, т.е. изпълнението им ще отнеме повече от 1 година", допълни още той. Той посочи, че досега изпълнението на тези проекти, като например на онези от миналогодишният фонд, върви с около 50% на година, което позволява разсрочването им. Също така има много планирани капиталови инвестиции в институции на местно ниво като общини и болници, които държавата превежда, но всеки планира отделно и съответно много от тези пари остават неизползвани.

Според министъра за това ще спомогне създаването на иновативен механизъм в бюджета за догодина, чрез който средствата за капиталови разходи на държавата, които се очаква да бъдат около 9,7 млрд. лв., да могат да се разпределят на конкурентен принцип между общините и държавните институции. "По-готовият ще получи повече пари", каза Цеков.

Областта в сянката на София

Наличието на 22 общини, липсата на областен център и разликата в демографията са основните проблеми, създаващи трудности за правилното планиране на дейностите в София-област. Така Андрей Цеков очерта проблемите в най-голямата област в страната, що се отнася до определянето на приоритетните проекти за нея.

"София-област е изключително предизвикателен район за планиране", каза регионалният министър. В областта всъщност е концентрирана голяма част от промишлената индустрия на страната.

Няколко магистрални проекта, минаващи оттук, трябва да бъдат завършени. Първият от тях е магистрала "Европа", която ще приключи 2024 г., за да може да бъде завършена свързаността ни със Сърбия. "Понастоящем сме една идея по-близо, а догодина ще бъдем там, където трябва да бъдем", посочи регионалният министър.

Дейностите, които се извършват в момента по трасето на магистрала "Европа" в участъка между Сливница и Софийския околовръстен път, трябва да завършат догодина. "В този участък нямаме никакви проблеми", уточни министър Цеков.

Участъкът от Ботевград до Мездра, който в момента е затворен за движение, ще бъде отворен в пътната си част до края на тази година, тоест следващия месец. Целият участък ще бъде завършен чак в края на 2024 година, "защото е планиран неправилно". Оказва се, че по трасето има обособени кръгови кръстовища, които не съответстват на изискванията за TEN-T мрежа и които сега трябва да се препроектират. Това от своя страна ще доведе до забавяне на цялото изпълнение.

Новата магистрала - "Рила"

"Най-големият и визионерски проект за София-област според мен е магистрала "Рила", посочи Цеков. Възраждането на този забравен проект, който така и не намери реализация досега, Андрей Цеков е заложил като приоритет на своето управление като министър на регионалното развитие.

Тази магистрала е важна всъщност, защото тя трябва да осигури транспортна свързаност между други три основни магистрали - от магистрала "Струма" през "Тракия" до "Хемус".

Това е участък от около 100 км, проектът за който датира от преди повече от 15 години и е останал там някъде като реализация. Сега по данни на министър Цеков в бюджета за 2024 година са предвидени актуализация на идейните проекти, потвърждаване на трасето, извършването на геоложки проучвания и изготвянето на ПУП, които да поставят началото на дейности по изграждането на тази магистрала. Очаква се след това да последват екологичните процедури и ОВОС и така след около 3 години да се стигне до готовност за строителство.

“Големият проблем на регионалното развитие в България е свързан с лошо планиране”

Андрей Цеков

министър на регионалното развитие

В бюджета за 2024 година е заложен и основен ремонт на пътя София - Самоков - Костенец. За този път се очаква да бъде обявена обществена поръчка в първото тримесечие на следващата година, а индикативният бюджет по нея ще е около 190 млн. лв. Над седем мостови съоръжения в областта и изграждането на шумозащитни съоръжения също са заложени в бюджета за следващата година.

"Ако се справим с тези приоритети, това ще доведе до сериозни положителни трансформации за областта, защото ще подобри значително движението на хора и стоки", завърши министър Цеков.

Водни проекти

Като възможни ключови проекти за развитие на областта министър Цеков определи също и водните проекти, които са предвидени по програма "Околна среда", по която предвидените за София-област средства са в размер на 107 млн. лв. По нея са включени общините Ихтиман, Самоков, Костенец и др. за подобряване на водоснабдителната и канализационна мрежа и инфраструктура.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар