🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо университетите протестират въпреки спешните 80 млн. лв., които получиха

Паралелни протести на университетите и синдикатите обединиха искания около политиката в системата на висшето образование и възнагражденията в сектора

През октомври 2010 г. стотици студенти на Софийския университет "Св. Климент Охридски", НАТФИЗ, Художествената академия и Консерваторията излязоха на протест срещу драстично намалените средства за висше образование.
През октомври 2010 г. стотици студенти на Софийския университет "Св. Климент Охридски", НАТФИЗ, Художествената академия и Консерваторията излязоха на протест срещу драстично намалените средства за висше образование.
През октомври 2010 г. стотици студенти на Софийския университет "Св. Климент Охридски", НАТФИЗ, Художествената академия и Консерваторията излязоха на протест срещу драстично намалените средства за висше образование.    ©  Красимир Юскеселиев
През октомври 2010 г. стотици студенти на Софийския университет "Св. Климент Охридски", НАТФИЗ, Художествената академия и Консерваторията излязоха на протест срещу драстично намалените средства за висше образование.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Формалният повод за протестите на висшите учебни заведения бяха неизплатени 39 млн. лв.
  • В понеделник правителството съобщи, че отпуска нови 40 млн. лв. Така минималната заплата за най-ниската академична длъжност трябва да се увеличи с 290 лв.
  • Въпреки това 44 от общо 51 държавни и частни университети не отвориха

Въпреки преговорите между синдикатите и правителството днес 44 от общо 51 държавни и частни университети няма да провеждат учебни занятия и остават затворени в знак на протест.

Поводът за недоволството е липсата на достатъчно средства за увеличение на заплатите. Но проф. д-р Миглена Темелкова, която е председател на съвета на ректорите в България, казва, че основната причина за протеста е отношението на държавата към сектора, липсата на адекватна политика и системно недофинансиране.

Сегашните действия са по-скоро предупредителни. А синдикатите заявиха, че са готови за протестни действия след 30 юни, ако сега не бъде постигнато съгласие.

Междувременно служебният кабинет вече отпусна 80 млн. лв. на университетите. От тях 39 млн. лв. са заложени в бюджета и бяха гласувани от Министерския съвет преди седмица, а днес нови 40 млн. лв. бяха одобрени по спешност. Те са извънредни, т.е. не са предвидени в Бюджет 2024 и са за сметка на преструктуриране на други разходи. В съобщението на Министерския съвет се посочва, че тези пари са за увеличаване на възнагражденията в системата. По-голямата част ще бъде насочена към администрацията на висшите училища, "ще бъдат предвидени също средства за преодоляване на диспропорции във възнагражденията на академичния състав, както и за стипендии на докторанти". Очаква се утре да има среща между представители на образователното министерство, на съвета на ректорите и синдикатите, с която да бъде обсъдено точното разпределение на тези средства между университетите.

Според висшите училища обаче необходимите средства са със 100 млн. лв. повече. Те обаче не са предвидени в бюджета за тази година.

И отново - за заплатите: какво е обещано и какво - изпълнено

Формалният повод за протеста според проф. Д-р Миглена Темелкова са заложените промени в Закона за висшето образование от 49-ото Народно събрание. С тях се фиксира минимален праг на преподавателските и асистентските заплати, както и на стипендиите на докторантите във висшите учебни заведения, приети по предложение на ДПС и ГЕРБ.

Измененията предвиждаха средната работна заплата за преподавателите в държавните висши училища да не е по-ниска от 170% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. Минималната основна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища (асистент) да е не по-ниска от 125% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца, а стипендиите на докторантите да станат поне 125% от минималната работна заплата.

Университетите в числа

По данни на НСИ в България в момента има 51 висши учебни заведения, от които 33 са държавни. В тях са заети малко над 21 хил. преподаватели и са записани над 190 хил. студенти. Асистентската заплата в сектора е 1800 лв., а 2300 лв. е възнаграждението на доцентите и професорите.

По време на второ четене законопроектът срещна съпротива от страна на ПП-ДБ, с мотива че отпускането на близо 50 милиона лева от бюджета ще вдигне инфлацията и ще влезе като дефицит в бюджета. Седмица по-късно обаче кабинетът на Денков гласува общо 49 млн. лв. да бъдат отпуснати за увеличение на заплатите на академичния състав, като парите бяха разпределени за увеличение на възнагражденията на учените от БАН и държавните висши училища. От общата сума за БАН бяха предвидени 10 млн. лв., а за държавните висши училища - 39 млн. лв.

В резултат на това в държавния бюджет за 2024 г. бяха заложени допълнително 39 млн. лв. за ръст на заплатите на академичния състав от 1 януари 2024 г.

Пет месеца по-късно "няма никакви средства от тези 39 млн. лв. в сметките на университетите, към момента, в който разговаряме с вас (разговорът проведохме на 17 май)", посочи проф Темелкова, като допълни, че тези средства всъщност няма да решат проблемите на системата на висшето образование.

Парите все пак бяха отпуснати с решение на служебния кабинет на 15 май.

Милионите

Гласуваните изменения в Закона за висшето образование, които бяха приети в края на март, всъщност формират един размер на увеличение на разходите за заплати в сектора в размер на 184 млн. лв., които трябваше да се разпределят от 1 април 2024 г. Според закона, за да се достигнат заплатите, определени в него, месец след влизането му в сила, Министерският съвет "одобрява допълнителни разходи/трансфери по бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет на държавните висши училища и научните организации".

Тези средства, разбира се, не са предвидени в бюджета за 2024 г., но според проф. Темелкова и в законовия срок от един месец, който е имал министърът на финансите, за да направи изменения в бюджета, той не е допуснал такива. В този период обаче течаха преговорите за т.нар. ротация на кабинет, която в крайна сметка не се случи.

Сега за липсата на тези средства в бюджета потвърди и образователният министър Галин Цоков пред bTV. Според него МОН е сигнализирало за пропуска министрите на финансите от кабинета "Денков", както и служебното правителство, а сега, за да бъдат осигурени парите спешно, е необходима актуализация на държавния бюджет. "Търсим възможност за преструктуриране на бюджета, така че тези средства за бъдат осигурени максимално бързо", подчерта той.

"Аз всъщност стигам до извода, че промените в Закона за висшето образование са били приети без средствата, предвидени в него за увеличение на заплатите в сектора, да са обезпечени", посочи пред "Капитал" проф. Темелкова.

Политиката

Предвид този пропуск от КНСБ пък се опитаха да предложат на правителството актуализация да бъде извършена с отпадналите 150 млн. лв., които бяха предвидени за премахване на таксите за държавна поръчка в университетите.

Мярката предизвика тогава сериозни критики в обществото и най-вече сред представителите на синдиката и академичната общност. Въпреки това Министерският съвет прие отпадането на студентските такси и държавата трябваше да поеме разходите за обучението на студентите и докторантите от от тази година. След като законопроектът за отпадане на таксите отиде в парламента обаче, отпадна още на първо четене на последното заседание на комисията по образование преди великденските празници поради липса на кворум в комисията. "В комисията имаше само едно обсъждане, но накрая нямаше кворум", поясни председателят на съвета на ректорите.

"Нашият протест всъщност е насочен към цялостната политика, която се води в системата на висшето образование през последните години, а не само към липсата на тези 184 млн. лв.", ясно отбеляза проф. Темелкова, като пояснява, че средствата са достатъчни за постигането на едни добри възнаграждения на целия академичен и административен състав на висшето образование.

На въпроса защо точно в този момент започва протестът Темелкова отговоаря, че причината всъщност е, че няколко последователни правителства не решават проблема с липсата на финансиране и дори предвидените постановления за поетапно увеличение не са гласувани нито от предходния кабинет, нито от настоящия.

Едва сега (20 май) след обявяването на протеста и проведените срещи с представителите и на академичните среди, и на синдикатите, служебното правителство прие две постановления наведнъж, с които ще отпусне близо 80 млн. лв. "Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. - от 1810 лв. на 2100 лв", се казва в съобщението на правителството.

“Образованието е ценност и е време да започне да се разглежда именно като ценност с адекватна, последователна и дългосрочна политика"

проф.д-р Миглена Темелкова

председател на Съвета на ректорите

"Ние днес не затворихме врати заради пари, а заради липсата на адекватни политики в системата на висшето образование през последните години", посочи днес за "Капитал" проф. Темелкова в отговор на получените две постановления от правителството и поясни, че протестът продължава и на 24 май с протестно шествие, а за неговото удължаване или спиране след това, ще се вземе решение на ново заседание на съвета на ректорите.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    dcg471180025 avatar :-@
    moonsorrow

    Как "затворихте" вратите на университетите, като всъщност всички днес (20.05.2024 г.) работят в тях - преподаватели, административен персонал и студенти. В университетите, които са в сесия се провеждат изпити, тези пък, които още са в летен семестър - преподават. Явно се "затваря" на думи, а всъщност не се променя нищо. Няма заповеди на ректори за затваряне на университети - никъде. Срамота за академичната общност - демагогия и лицемерие.

    Нередност?
Нов коментар