🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Играя и уча, уча и играя

Образователните технологии могат да бъдат част от учебния процес под формата на игра според програмите за училища на Центъра за творческо обучение

Играя и уча, уча и играя
Играя и уча, уча и играя
   ©  Център за творческо обучение
   ©  Център за творческо обучение
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В днешните интерактивни учебни среди, дигитализация и пълен достъп до широк спектър от информация задържането на вниманието и участието на учениците са основни приоритети. По време на детството когнитивното развитие на децата и учениците протича бързо и обхваща както усвояването на нови знания, така и справянето с предизвикателни задачи.

Способностите за планиране, приоритизиране и саморегулиране всъщност играят голяма и решаваща роля в растежа и способностите за учене. Доказано например е, че чрез целенасочена игра децата могат да развият уменията си за поддържане на фокуса и съсредоточаването върху задачите.

Едно от най-съществените умения според съвременните проучвания, които учениците трябва да овладеят в ранна детска възраст, е разбирането им как да взаимодействат със заобикалящата ги среда. Чрез целенасочена игра децата започват да схващат пространствените взаимоотношения, което им позволява да навигират в познати и непознати пространства, да предоставят указания и да манипулират умствени образи.

Такъв един ключов компонент в развиването на подобни умения е STEM (Science - Technology - Engineering - Mathematics), или обучение, което е фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика). А за развитието на STEM среда и центрове в училищата работят от Центъра за творческо обучение.

LEGO в училище

От 2008 г. центърът активно участва в образователната трансформация, а от 2020 г. той официално става и партньор на LEGO Education като официален представител за България. Чрез него центърът предоставя директен достъп до глобални STEM/STEAM решения и ресурси. Всяка детска градина, училище, школа, клуб или университет може да се възползва от образователните комплекти и учебни материали на LEGO Education, както и да получи цялостна подкрепа при прилагането на продукта и развитието на екипа от обучени специалисти.

LEGO Education представлява образователна методика, включваща стандартни и специализирани LEGO елементи и допълнителни безплатни образователни ресурси под формата на готови разработени уроци и педагогически ситуации. Учебните планове, които учителите могат да използват, са напълно безплатен ресурс. Комплектите, както и допълнителните обучения се заплащат и са за всички образователни етапи, започващи от ранното образование и продължаващи до гимназиален етап с роботика и програмиране. Решенията се разделят на две направления - социално и емоционално развитие и езикова култура и STEM.

Образователния модел се фокусира върху подходите "учене чрез игра" и "учене чрез правене". Предлагат се различни образователни потребности и STEM дисциплини, които развиват ключови компетенции за всеки образователен етап и изграждат междупредметни връзки, което води до по-лесно преминаване към проектно базирано обучение.

LEGO Education предлага и решения за хибридно обучение. С тях у децата се изгражда увереност, стимулира се любопитството, разпалва се страстта към ученето, прилагайки STEAM дисциплините в реалния живот.

Програмите са разработени за трите етапа на образование. Решенията за ранно образование са базирани на метода "учене чрез игра", за да навлязат малките деца в света на математиката, науката и езиковите умения. Насърчава се любовта у децата към откриването и изследването, за да да развият социални и емоционални умения.

За начално образование решенията включват осигуряване на практически опит на учениците, за да изследват основни STEM концепции и да ги свържат с реалния живот. Учениците решават проблеми и откриват как науката, технологиите, инженерството и математиката реално влияят на ежедневието им.

Решенията за средно и основно осигуряват практически опит, стимулиращ комуникацията, креативността, сътрудничеството и уменията за критично мислене, така че учениците да успеят в часовете по STEM днес и да реализират пълния си потенциал като дигитално грамотни лидери утре.

Училище в облака

Облачната платформа Google Workspace for Education, разработена като програма на Центъра за творческо обучение, предлага множество възможности за иновации в образованието, включително подобрени методи на преподаване и оценяване, управление на административни процеси и комуникация с родители. Google Workspace for Education Fundamentals е безплатна платформа, която се използва от над 600 училища и детски градини в България.

С ресурсите и инструментите на платформата може лесно и бързо да се работи. Чрез Google Workspace for Education потребителите имат достъп от всяко устройство, по всяко време, до всички свои документи, презентации и проекти. В контекста на самото училище това включва тестове, учебни задания, домашни работи и др. Въвеждането на платформата е предпоставка за развиване на иновативни практики в управлението и учебната дейност.

Възможните иновации, които се постигат чрез въвеждането на платформата, са организация на качествено обучение от разстояния, разпространение на документи без необходимост от печат или изтегляне на личния компютър, организиране на събития, съобразени с календарите на участниците, и своевременното им информиране, развиване на умения в използването на дигитални устройства от учениците с образователна цел, контрол на устройствата за онлайн игри, чат разговори и други приложения.

Партньор на над 1000 училища

Център за творческо обучение е партньор на над 1000 училища и детски градини в страната и с над 10 години опит във внедряването на иновации. Центърът е и ексклузивен партньор на Space Camp за България и ежегодно организира конкурс за участие в програмата. А с подкрепата на спонсори и общини партньори предоставя и стипендии за участие на най-добре представилите се ученици, за които обаче таксата за участие се явява непосилна. Конкурсът за участие през 2024 г. приключи на 10 март. В него се състезаваха 135 деца от цялата страна - както от големи градове, така и от по-малки населени места и села.

И космически лагер

Програмата "Бъдещи изследователи" (FEP) на центъра също е базирана на STEAM образование, което включва "Наука" (Science), "Технология" (Technology), "Инженерство" (Engineering), "Изкуство" (Art) и "Математика" (Math). В нея децата изследват научни теми по уникален начин чрез дейности, базирани на космически казуси, докато учителите интегрират тези дейности в своите уроци или извънкласни дейности. Програмата развива различни умения като комуникационни умения на чужд език, математическа и научна грамотност, цифрова грамотност, инициативност и предприемачество и други.

Програмата "Бъдещи изследователи" е разработена за деца от 11 до 15 години, като в нея могат да участват училища и школи. По време на занятията се използват напълно безплатно пълен комплект НАСА изготвени учебни материали и видеа за всяка тема, които училищата получават от Space Camp Turkiye. Всяка тема се разглежда в рамките на 4 занятия (седмици). Част от темите, по които децата работят в програмата "Бъдещи изследователи", са: "Емблема на мисията" (Mission Patch), "Играчки в Космоса" (Toys in Space), "Ваканция в Слънчевата система" (Solar System Vacation), "Живот и работа в Космоса" (Living and Working in Space) и др.

Програма "Бъдещи изследователи" развива 8 основни умения: общуване на роден език, общуване на чужд език, математическа компетентност и основни умения в науката и технологията, дигитални умения, да се научим да учим, социални и граждански компетенции, усещане за инициативност и предприемачество, културна осведоменост и изразяване. Тези ключови умения са взаимосвързани и включват критично мислене, творчество, инициативност, решаване на проблеми, оценка на риск, вземане на решения и конструктивно управление на чувствата.

Участието в програмата "Бъдещи изследователи" е напълно безплатно. Учениците и учителите, преминали през нея, са поканени да вземат участие в Научния панаир в рамките на FEP Summit седмицата в летния лагер Space Camp Turkiye (18 - 25 август 2024 г.). Лагерът е за ученици от 11 до 15 години, а участието е след класиране в официалния конкурс за творба на Център за творческо обучение и след заплащане на такса.

Програма "Училища партньори в науката" е второ ниво на развитие на участието си в партньорските програми за училищата с опит в "Бъдещи изследователи". В нея учениците преминават към работа по училища партньори в науката, при която заедно със своите ученици работят в партньорство с ученици от друго училище от чужбина. Те отново изследват проблемите с материали, разработени и предоставени от експертите в Space Camp, като имат възможност да обменят опит и идеи с партньорското училище по време на видеоконферентните срещи.

Space Camp Turkiye е учебно-тренировъчен център за ученици, посветен на космическите науки и изследвания, намиращ се в гр. Измир, Турция. Създаден е по модела на NASA Space Camp в Алабама и вече повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия изток и Азия.