В периферията на столицата: общините печелят от близостта до големия град

Населените места в Софийска област привличат млади хора и инвеститори, но инфраструктурата е проблем

Кметовете на Самоков и Ботевград - Ангел Джоргов и Иван Гавалюгов (първият и вторият от ляво надясно), и заместник-кметът на Костинброд Александър Ненов (петият) ще разчитат и на подкрепата на областния управител Юлиян Леков (четвъртият) за подобряване на инфраструктурата в региона
Кметовете на Самоков и Ботевград - Ангел Джоргов и Иван Гавалюгов (първият и вторият от ляво надясно), и заместник-кметът на Костинброд Александър Ненов (петият) ще разчитат и на подкрепата на областния управител Юлиян Леков (четвъртият) за подобряване на инфраструктурата в региона
Кметовете на Самоков и Ботевград - Ангел Джоргов и Иван Гавалюгов (първият и вторият от ляво надясно), и заместник-кметът на Костинброд Александър Ненов (петият) ще разчитат и на подкрепата на областния управител Юлиян Леков (четвъртият) за подобряване на инфраструктурата в региона    ©  Надежда Чипева
Кметовете на Самоков и Ботевград - Ангел Джоргов и Иван Гавалюгов (първият и вторият от ляво надясно), и заместник-кметът на Костинброд Александър Ненов (петият) ще разчитат и на подкрепата на областния управител Юлиян Леков (четвъртият) за подобряване на инфраструктурата в региона    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общините в Софийска област продължават да растат с нови инвеститори и хора.

Основен проблем остава инфраструктурата, а фокусът е върху подновяване на ВиК мрежата.

Ремонтът на основни пътни връзки ще даде допълнителен тласък на развитието на региона.

Близостта до столицата е предимство за общините в периферията, защото бързите връзки и гъвкавият начин на работа след пандемията създават условия за привличане на млади хора и инвеститори в регион с традиционно развити индустрия и туризъм. В същото време обаче инфраструктурата все по-трудно поема растящия брой жители, които имат и по-високи очаквания за средата. Около това се обединиха кметовете на Самоков, Ботевград и Костинброд на срещата на бизнеса в Софийска област, организирана от "Капитал". Затова и основните им приоритети в новия мандат са свързани с подобряване на пътищата и улиците и осигуряване на качествени комунални услуги. Възможност за финансиране на ключови проекти има по линия на интегрираните териториални инвестиции, където областната управа кандидатства с две концепции. Това може да даде допълнителен тласък за развитие на региона.

Сърцето на индустрията

Като сърцето на индустрията в страната определи региона областният управител Юлиян Леков. Освен със Средногорието, известно със силно развитата си минна дейност, високи заплати и липса на безработица, Софийска област може да се похвали и с няколко собствени индустриални зони, в които е съсредоточена голяма част от бизнеса.

А той продължава да расте. "Всички големи инвеститори планират и част от тях реализират нови инвестиции в Ботевград", каза Иван Гавалюгов, кмет на общината, в която работят едни от най-големите компании в областта на микроелектрониката като "Сенсата технолоджис" и "Интегрейтид микро-електроникс", както и множество по-малки предприятия. По думите му международните холдинги, от които местните фирми са част, гледат на Източна Европа и в частност на България като на безрискова и благоприятна локация от гледна точка на данъчна политика и членство в ЕС и приоритизират инвестициите си насам. "Мощностите в Ботевград са проектирани така, че да могат да поемат нови клиенти и дори част от производствата на групите в държави, които са по-нерентабилни за тях, включително от Азия", уточни той. Разрастването на големите пък дава поле за работа и на по-малки местни производства.

Всички големи инвеститори планират и част от тях реализират нови инвестиции в Ботевград.

Иван Гавалюгов
Иван Гавалюгов

Кмет на Ботевград

Като предимство на Ботевград той посочи краткото разстояние до столицата, което позволява на общината да се възползва от предимствата на големия град и да си осигурява кадри, каквито не могат да бъдат намерени на местния трудов пазар. Но хора идват и от цяла Северозападна България. "Това е един от мотивите на инвеститорите, че могат да намерят хора", каза той и добави, че над 4000 души всеки ден пътуват от други места, за да работят в Ботевград.

На близостта си до София залага и Костинброд, който се намира само на 8 км от столицата. "Това ни прави изключително привлекателни за инвестиции", посочи заместник-кметът Александър Ненов. В общината са регистрирани над 800 компании, а производствата включват гиганти от хранително-вкусовата индустрия като "Кока-кола Хеленик ботълинг къмпани", "Монделийз България" и "Олинеза", фабриките за бронежилетки на "Марс армор" и за дограма на "Ролпласт" и много други.

Нов път към планината

Столицата ще стане по-близо с изпълнението на проекта за основен ремонт на пътя София - Самоков, който води и до курорта Боровец, за който са предвидени средства в бюджета за 2024 г., стана ясно от изказването на кмета на планинската община Ангел Джоргов, който наскоро пое поста след три мандата на предшественика си. "Пътят е в изключително лошо състояние, а той не се ползва само от жителите на Самоков, а от половин България", посочи той. Надежди кметът залага и на по-далечните планове за изграждане на магистрала "Рила". "Инфраструктурата е важна за това Боровец да запази водещо място като курорт", посочи Джоргов.

Инфраструктурата е важна за това Боровец да запази водещо място като курорт.

Ангел Джоргов
Ангел Джоргов

Кмет на Самоков

Той обясни още, че по-топлите зими през последните години засягат сериозно ски туризма, а решение донякъде са инвестициите в инсталации за изкуствен сняг. Основният проблем за разширяването им обаче е липсата на достатъчно ток. Затова в плановете на енергийния оператор и на оператора на съоръженията е изграждането на ново 10-километрово трасе от подстанцията в града до курорта, което е свързано със сложна разрешителна процедура. "Ще разчитаме на подкрепата на държавата за проекта", каза Джоргов.

В плановете на общината е и изграждането на изцяло нов комплекс ресторанти и магазини в т.нар. Златен триъгълник между хотелите и пистите на Боровец. По думите на Джоргов през годините там са се появили множество разнородни постройки, а идеята е сега те да бъдат приведени във вид, който подобава на голям европейски зимен курорт. В същото време целта е и да се запазят бизнесите на семействата, които от години се хранят от тези обекти. "Следващите 1-2 години администрацията на Самоков ще работи именно в тази насока", каза той.

Водни неволи

Наред с другите проблеми основна грижа и задача на общините остава ВиК мрежата. Криза за вода не може да се очаква, тъй като в района има достатъчно водни ресурси, но има какво да се направи по отношение на инфраструктурата.

"Проблемът е навсякъде в България, загубите са над 70%, включително в Ботевград", каза Гавалюгов, който определи ВиК инфраструктурата като приоритетна за общината. Основната част от ремонтите става със собствени средства, което е единственият начин да бъдат подменени тръбите в по-малките населени места. "Те са изключени от възможността да получат държавно или европейско финансиране, тъй като един от основните критерии е целесъобразност - вложени средства спрямо облагодетелствано население. С по 100-150 човека, които живеят на по-отдалечено разстояние, те не отговарят на критерия и никога не получават финансиране", обясни той и добави, че подобряването на качеството на водата също е сред ангажиментите му за този мандат.

Същият проблем съществува и в Костинброд. "Успяхме да сменим основната част от инфраструктурата в по-големите населени места, изпълни се голям воден цикъл, но софийското ВиК дружество не инвестира. В по-малките населени места хората също искат да имат вода", посочи Ненов.

Решение обаче е намерено с транспорта в общината, където потокът е предимно от и към столицата. "Направихме общинско транспортно дружество, така че работниците, които отиват в столицата, и тези, които идват в нашите предприятия, да могат да пътуват. В момента всички населени места, а те са 14, са свързани и с общинския център, и с първата метростанция в София", каза Ненов.

В момента всички населени места, а те са 14, са свързани и с общинския център, и с първата метростанция в София.

Александър Ненов
Александър Ненов

Зам.-кмет на Костинброд

Помощ от държавата

Възможност за по-мащабни проекти има по линия на интегрираните териториални инвестиции по Програмата за развитие на регионите, където областната управа е възможен бенефициент, обясни Леков. "Идеята е всички общини в региона да дадат своите проекти и ние да ги включим в обща концепция с участието на Агенция "Пътна инфраструктура", каза той. Областната администрация вече е подготвила две концепции, които включват възстановяване на пътя Златица - Етрополе, който е най-краткият проход през Стара планина, и основен ремонт на пътя Елин Пелин - Вакарел - Костенец, който в момента е непроходим, както и много проекти за развитие на туризма. "Концепциите в момента са в етап на предварителна оценка, надяваме се да се реализират", посочи Леков.

Видяхме възможност в т. нар. интегрирани териториални инвестиции и направихме две концепции за развитието на територията на областта.

Юлиян Леков
Юлиян Леков

Областен управител на Софийска област

Основна пречка за развитието на бизнеса обаче е лошата енергийна мрежа, което е задача на електроразпределителното дружество. "Мощностите на територията на областта и индустриалните зони не са достатъчни", каза Леков.

Новите жители

Покрай пандемията общините около София са станали свидетели и на силен приток на нови жители. "В селата около Самоков, които преди бяха слабо населени и имаше пустеещи къщи, сега има живот. За последните две години цените на имотите на територията на общината скочиха в пъти", посочи Джоргов. Според него е трайна тенденция хората да търсят места в радиус 50-60 км от столицата.

Същото се случва и в Ботевград. "Пандемията показа на хората от големия град, че малките населени места имат своите предимства - няма го проблема с детските градини и ясли, разстоянията са кратки. Някои се установиха трайно, и то не само местни хора, които са се върнали, а и хора, които нямат нищо общо с Ботевград", каза Гавалюгов и добави, че през последните години се отчита значителен ръст на издадените разрешения за строеж. За това според него е помогнал и промененият начин на работа след ковид.

В Костинброд пък тенденцията за увеличаване на населението тече вече 10 години. "Това става както заради благоприятните условия за отглеждане на деца, така и заради работните места", каза Ненов. Съществуващите две детски градини и два филиала вече не могат да поемат децата и затова в момента се изгражда нова за 6 групи, която се очаква да отвори през есента на 2024 г.

Този приток на хора обаче има и друга страна, тъй като много от тях не променят адресната си регистрация. "Според последното преброяване сме около 19 хил. жители, но нашите неофициални данни са, че минаваме 36 хил. души", каза Ненов.

Това пък не позволява на общините да финансират все по-нужните инвестиции. "И общинският бюджет, и начинът, по който се разпределя, е на базата на критерии като брой жители. Имаме села, където на хартия са 70-80-100 души, а живеят над 250", посочи и кметът на Самоков. "Това е предизвикателство, защото трябва да обезпечим тези хора. Консумацията на вода например се е увеличила двойно, проблемът се задълбочава и тези места имат нужда от нови инвестиции", каза Джоргов. В същото време новите жители идват и с по-високи изисквания. "Те търсят удобствата, с които са свикнали в големия град - качествени инфраструктура, водоснабдяване, електроснабдяване, и ние трябва да ги създадем", допълни кметът на Ботевград.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар