Общините още чакат обещания половин милиард - този път от служебния министър

Кои местни власти колко ще получат пари от фонда за 420 млн. лв трябва да стане ясно до вторник

Министър Иван Шишков получи свободата да реши кои проекти влизат и да им делегира финансиране, след битката в бившия кабинет
Министър Иван Шишков получи свободата да реши кои проекти влизат и да им делегира финансиране, след битката в бившия кабинет
Министър Иван Шишков получи свободата да реши кои проекти влизат и да им делегира финансиране, след битката в бившия кабинет    ©  Цветелина Белутова
Министър Иван Шишков получи свободата да реши кои проекти влизат и да им делегира финансиране, след битката в бившия кабинет    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общините продължават да не могат да стигнат до заветния половин милиард леда, които им бяха обещани от предишния кабинет.

След като Кирил Петков и Гроздан Караджов водиха няколко битки за този списък, в крайна сметка орязаният му финален вариант, подготвен от екипа на Асен Василев и одобрен от МС, беше пратен в МРРБ, където да чака служебен министър.

Министър Иван Шишков обаче миналата седмица обяви, че ще подготви свой, нов списък с ВиК и пътните проекти на общините. Той ще бъде четвърти поред за прословутите 420 млн. лв. от бюджета на министерството.

Шишков също така, има развързани ръце за разлика от предшественика си Караджов.Миналата седмица Върховния административен съд излезе с определение, в което уточнява, че заповедта на бившия премиер Кирил Петков, с която той иззе правомощията на министъра на регионалното развитие да разплаща суми над 900 хил. лв., не е в сила. Така се оказва, че Шишков има и правото, и възможността да разпредели прословутия общински фонд, за който местната власт чака вече месеци наред.

Защо нов списък?

Защо се стига до още промени на никого не е ясно, освен, че на проведената среща между НСОРБ и регионалния министър е взето решение в списъка да бъдат включени още улици. Крайната сума обаче няма да се промени.

Това пък от своя страна означава, че вероятно ще бъде намален процентът на финансиране или пък общините сами ще определят кое им е по-важно и как да разпределят средствата между улици, ВиК и пътища, а напълно възможно е и да се намали броят на одобрените за финансиране проекти.

В крайна сметка от проведеното заседание става ясно, че на срещата между двете институции е постигната договореност през следващите 4-5 месеца да могат да бъдат усвоени поне 50% от средствата, като така ще бъде свършена и половината работа от проектите.

Какво ще се случи и как ще бъдат разпределени средствата ще стане ясно след вторник, когато е крайният срок за поредното разглеждане и за внасянето на методика, която да позволи финализиране на списъка с общински проекти, които ще получат средства от бюджета на министерството. Това трябва да бъде направено от НСОРБ.

Списъчни страсти

Началото на историята на списъците беше дадена от бившият регионален министър Гроздан Караджов още в началото на годината когато той започна да събира списък с проекти. Така беше изготвен първият списък с 170 проекта. Министерство на финансите посочиха, че методиката е неясна и непрозрачна и Министерски съвет създаде междуведомствена група, която да преразгледа списъка.

Последва втори списък с 303 проекта на 194 общини, който беше подготвен от групата и пратен на МРРБ. Караджов не го хареса и го оряза отново до 297 обекта, като се опита да вкара и своите, и тези от втория списък, но съкрати общото финансиране на до 50%.

Министерство на финансите отново възрази и създаде списък с 302 обекта за 193 общини, като този път последната ръка беше във Василев. Буквално в последния си работен ден правителството на Петков одобри 400 млн.лв. за 193 общини като трябваше това да е окончателното решение след дългогодишното чакане на общините за решенията на техните проблеми и занемарени обекти. Списъкът беше пратен в кабинета на новия министър.

Миналата седмица обаче, ВАС развърза ръцете на Шишков, защото отмени като незаконосъобразна заповедта на Петков. Така регионалният министър отново може да се разпорежда с бюджета си.

Сега всичко е в ръцете на Шишков. "Съвместно с НСОРБ ще се опитаме да направим баланс между големи и малки общини и техните потребности", се казва в съобщението за медиите на арх. Шишков.

Все още няма коментари
Нов коментар