Валери Муталие: С банковата тайна е свършено

Директорът в Генерална дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" в Европейската комисия пред "Капитал"

"Не бих поставил намаляването на ДДС като приоритет, ако става въпрос за насърчаване на икономическия растеж", е мнението на Валери Муталие.
"Не бих поставил намаляването на ДДС като приоритет, ако става въпрос за насърчаване на икономическия растеж", е мнението на Валери Муталие.
"Не бих поставил намаляването на ДДС като приоритет, ако става въпрос за насърчаване на икономическия растеж", е мнението на Валери Муталие.    ©  Цветелина Белутова
"Не бих поставил намаляването на ДДС като приоритет, ако става въпрос за насърчаване на икономическия растеж", е мнението на Валери Муталие.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Укриването на доходи и избягването на данъци ще стават все по-трудно в ЕС.

Профил

Валери Муталие е директор в Генерална дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" в Европейската комисия (DG TAXUD) от 2014 г. Бил е съветник на комисар Алгирдас Шемета. Преди да се присъедини към ЕК, Валери Муталие е адвокат по бизнес и данъчно право в международна компания в Париж и в Брюксел. Областите, за които отговаря, са пряко данъчно облагане, данъчна координация, икономически анализи и оценка.

В края на тази година НАП ще знае всичко за вашите капитали и бизнес зад граница. Причината – 2017 г. ще е първата, в която ще започнат да се прилагат няколко стандарта за автоматичен обмен на данъчна и банкова информация. Такава ще се подава не само от приходните администрации на страните от Европейския съюз, а и от всички основни финансови центрове, както и повечето офшорни зони по света. Инициативата идва след няколко големи изтичания на данни в международен мащаб, уличаващи големи компании и известни личности в укриване на доходи и избягване на данъци (като например Panama papers).

"Обменът ще включва цялата информация за банкови сметки, за да се гарантира, че няма скрити капитали по света и че всяка държава членка, всяка данъчна администрация може правилно да обхване цялото богатство и приходи на данъкоплатците си", твърди смело Валери Муталие, директор в Генерална дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" в Европейската комисия. Преди да стане част от администрацията в Брюксел, той е данъчен адвокат в международна компания. По думите му краят на банковата тайна в ЕС е дошъл. "Ако искате да скриете парите си оттук нататък, ще трябва да поемете много висок риск, защото ще се окажете на място, в което върховенството на закона не е гарантирано, има корупция и нестабилна политическа среда", убеден е данъчният експерт.

Започва от тази година

Първите файлове с информация за наличности по сметки, доходи от лихви и изплатени дивиденти, които граждани на дадена държава от ЕС са получили в друга страна, ще бъдат обменени през есента на тази година. През 2018 г. към обмена ще се включат още юрисдикции, сред които Швейцария, Панама, Андора, Антигуа и т.н. Така общият брой на страните ще достигне 100 (пълният списък е на https://www.oecd.org/tax/transparency/AEOI-commitments.pdf), като сред тях са и повечето офшорни зони.

"Останали са малко места в света, които не са започнали въвеждането на този автоматичен обмен на информация за сметки на резиденти на други държави", обяснява Муталие. Затова и неговото мнение е, че "с банковата тайна е свършено". "Имаме двустранни споразумения с пет европейски държави извън съюза, които са идентични с нашата система. Така че мога спокойно да кажа, че банковата тайна приключи, или поне ще приключи, когато тези споразумения се въведат в Сан Марино, Монако, Андора, Швейцария и Лихтенщайн", допълва експертът. На глобално ниво всички големи финансови центрове по света също са поели ангажимента да въведат стандарта за автоматичен обмен на банкова и данъчна информация до 2018 г. Той е известен като CRS (виж карето) и е разработен съвместно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитите (ОИСР) .

Муталие обяснява, че информацията ще е достъпна само и единствено на данъчните администрации и ще е с много строги защити, за да не се рискува ничия поверителност. Встрани от тази инициатива са единствено САЩ, които обаче въведоха свой стандарт – FATCA, който изисква подобна информация от финансовите дружества и банки по света, но само за американски лица и компании. "Очакваме, че с предстоящите данъчни реформи САЩ също ще започнат да обмислят как да се присъединят към глобалния стандарт с пълна реципрочност", е мнението на данъчния експерт.

Ще засегне и бизнеса

"Искаме да разширим влиянието на тази прозрачност и върху корпоративното данъчно облагане, защото избягването на данъци от страна на големи международни компании, а и от бизнеса като цяло, е съществен феномен", казва Муталие. В момента ЕК променя много от съществуващите данъчни правила. Една от промените е свързана с ограниченията за приспадане на разходи за лихви. Предложението на комисията е за таван, до който нетните разходи за лихви да бъдат ограничени от размера на данъчната печалба. Идеята е да се противодейства срещу прекомерното съсредоточаване на заеми в дъщерно дружество с цел намаляване на печалбата.

Държавите от ЕС въвеждат и строги мерки и за компании, които се опитват да преместят печалбата си в други юрисдикции. Комисията се опитва да сведе до минимум и използването на т.нар. хибридни продукти - такива финансови инструменти, за които дадена държава позволява да се приспадат от облагаемата печалба, а друга не ги облага.

"Линията между законно и незаконно, привлекателно и възможно, морални и неморални принципи е много тънка. Успели сме да я преместим дотолкова, че да можем да кажем - въпросът не е дали искате да направите това или не, нито дали е справедливо, въпросът е, че не може да се направи, защото не е възможно според нашите данъчни закони", убеден е Муталие.

Дебатът за единната данъчна основа

"Това е бъдещето на общия пазар, а целта е да бъдем по-атрактивни за бизнеса." Така Муталие обяснява идеята за въвеждане на обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък в ЕС. Дебатът отново е на дневен ред в Брюксел, като целта е да се създаде единен набор от правила за определяне на облагаемата печалба на мултинационалните компании (над 750 млн. евро годишни приходи), които оперират в няколко държави от ЕС. След като се установи каква е данъчната основа на дадено дружество, тя ще бъде разпределена между страните членки, в които компанията е активна. Това ще става по формула, в която са включени три компонента - активите на компанията в съответната страна (сгради, оборудване), броят на служителите или цената на труда, направени продажби. Идеята обаче среща съпротива на някои държави членки, включително и на България.

Опасенията са, че въвеждането на консолидирана данъчна основа ще е в ущърб на страни с широка основа и ниски ставки, както и такива, чиито активи и цена на труда са с по-ниски стойности (например България). "Разбирам – намирате критериите, по които се изчислява формулата, за нечестни, вероятно в по-голяма полза на големи експортни държави с високи средни заплати. Не мисля нито за момент, че това е крайният вариант на предложението за формулата", съгласява се Муталие. "Все още дискутираме с Ирландия дали да не отворим формулата с още елементи, като например каква да е тежестта на заплатите", допълва данъчният експерт. Муталие припомня, че "обикновено в ЕС няма големи победители или големи губещи" от взимането на дадени решения.

По-нисък ДДС? По-добре реформи

"Не бих поставил намаляването на ДДС като приоритет, ако става въпрос за насърчаване на икономическия растеж", казва Муталие, попитан дали според него подобна мярка би била работеща - нещо, което се завъртя както винаги преди избори тук. Той посочва, че има други предизвикателства пред страната, които оказват по-голямо въздействие върху икономическата активност - например реформа на пазара на труда, бизнес среда, добре работещо законодателство, намаляване на бюрокрацията и регулациите, ефективност на данъчната администрация и т.н.

"Първо, вие вече имате силно вътрешно потребление, което движи икономиката. Каква ще бъде добавената стойност към икономическия растеж от някакво ограничено понижение на ДДС", казва той. И допълва, че въпреки че в момента фискалната позиция на страната е добра, не се знае какво предстои. "Можете да си оставите буфер в бюджета за реакция при възможни бъдещи трудности, за инвестиране в структурни реформи, от които според мен ще спечелите повече в средносрочен и дългосрочен план."

Както с всяка добра идея, чиито ефекти няма да са видими скоро обаче, въпросът е дали това е реалистична възможност предвид политическия дебат в момента.

Абревиатури, които е добре да знаете

Основните инициативи за повече прозрачност на глобални ниво в момента са три и идват след мащабен проект на ЕК и Организацията за икономическо сътрудничество и развитите (ОИСР). Първата е за автоматичен обмен на данъчна и банкова информация (Common reporting standart - CRS), която вече е въведена с евродиректива и която засяга и физическите лица. Втората, също залегнала в законодателството на съюза, е за задължителен обмен между данъчните администрации на финансови отчети по държави (country-by-country reports - CbC) за мултинационални групи, които оперират в рамките на няколко страни в ЕС. Третият елемент отново засяга международните дружества и е свързан с размяна на информация за сключени споразумения за трансферни цени и обвързващи становища с данъчни администрации в ЕС.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svoboden avatar :-|
    svoboden
    • - 2
    • + 8

    Глупости говори г-н Муталие или по-скоро манипулира. Да банковата тайна ще падне ако съответната банка има споразумение с ЕС, но само ако парите ви там са по сметка на ваше име, ако са по сметка на фирма, тръст или фондация, няма как да ги свържат по никакъв начин с вас.

    Нередност?
  • 2
    dage avatar :-|
    dage
    • - 3
    • + 6

    Само не прочетох в чия полза е всичко това? Огромни масиви с банкова информация на разположение на корумпираните данъчни служители в България? Браво, Европо, браво!

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "Ако искате да скриете парите си оттук нататък, ще трябва да поемете много висок риск, защото ще се окажете на място, в което върховенството на закона не е гарантирано, има корупция и нестабилна политическа среда"

    Понеже Панама никога не е била такава държава! Смях в залата.

    Нередност?
Нов коментар