Хората, които да следите през 2024 г.

Някои са познати, други – не

Имаше време, когато американската политика предлагаше наелектризиращи или поне изненадващи номинации за президент: Барак Обама, в едва третата си година извън щатската политика на Илинойс, премина като буря през Хилъри Клинтън; Джон Маккейн надскочи презрението на консерваторите; Доналд Тръмп направи онова, което направи през 2016 г.; дори Джо Байдън, някога отписан заради възрастта и центризма си, успя да стигне до номинацията през 2020 г.

И сега идва политическият цикъл през 2024 г., който е триумф на рециклираните лица. Президентът Байдън и бившият президент Тръмп са готови да участват във втори епизод, който повечето американци не искат да виждат. Това означава, че погледите ще бъдат насочени и към вицепрезидента Камала Харис. Предвид че г-н Байдън е най-старият президент в историята и втората му клетва би била дадена на 82-годишна възраст, гласоподавателите ще следят необичайно отблизо г-жа Харис.

Продължението все пак идва с някои нови сюжетни линии. За пръв път в президентската политика съдебните зали ще получат повече внимание и може да се окажат по-решаващи от предизборните събития. Г-н Тръмп, първият президент или бивш президент, който бива подведен под отговорност, е изправен пред общо 91 обвинения в четири дела и четири различни юрисдикции. Във Фултън Каунти, Джорджия, където е обвинен в опити да промени постфактум резултата от изборите през 2020 г., делото ще бъде предавано на живо в интернет и по телевизията.

Това ще превърне Фани Уилис, окръжният прокурор на Фултън Каунти, в един от най-важните играчи в американската политика през 2024 г. заедно с Джак Смит, специално назначения прокурор, който обвини г-н Тръмп във Флорида за задържане на класифицирани документи и във Вашингтон за опит да спре демократичния процес. Оневиняване по тези дела би помогнало на Тръмп да се върне в Белия дом, но дори и да бъде обявен за виновен, това няма да затвори напълно вратата.

Последното ще зависи от това доколко успешен ще бъде г-н Тръмп в опитите си да дискредитира прокурорите и цялата съдебна система. За момента той е зает да представя г-жа Уилис и г-н Смит като злодеи. Извън безупречното им поведение, най-силната защита за тях ще бъдат свидетелите и документалните доказателства.

В крайна сметка обаче в страна с 340 млн. души най-важна ще бъде малка група от хора. Г-н Байдън спечели националния вот през 2020 г. с над 7 млн. гласа, но ако малко над 44 хил. души в три щата бяха гласували по различен начин, двамата с г-н Тръмп щяха да имат еднакъв брой електорални гласове. Независимата агенция Cook Political Report оценява четири щата като потенциални ези-тура през 2024 г.: Аризона, Джорджия, Пенсилвания и Уисконсин. В предградията на тези щати се намират гласоподаватели, които все още не са се заклели във вярност на никого. Те са хората, които ще изберат следващия президент.