Календар 2024: Най-важното по света през новата година

Нашата селекция на събитията по света

Януари

Шест нови нации се присъединяват към групата на големите развиващи се икономики BRICS, която се превръща в BRICS+. Към настоящите членове Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка ще се присъединят Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Най-ранната версия на Мики Маус става публично притежание. Според американския закон за авторското право персонажите са защитени само за 95 години след първоначалната публикация. Мики Маус обаче е преминавал през много превъплъщения и промени в изрисуването от първата си поява в "Параходът Уили" през 1928 г. и Disney запазва правата върху всички по-късни версии на анимационния герой.

Глобална минимална данъчна ставка от 15% влиза в сила по силата на споразумение, сключено от 130 държави през 2021 г. Някои държави ще започнат да събират "допълнителен данък" от големи компании, които използват законови вратички, за да прехвърлят печалби към данъчни убежища с по-ниски ставки.

Провеждат президентски избори в Тайван, самоуправляващия се остров, който Китай смята за свой. Резултатът ще засегне отношенията на страните около Тайванския проток и нивото на напрежението между САЩ и Китай.

Февруари

Празнува се китайската Нова година и започва Годината на дракона. За хората, родени под този знак, се казва, че са креативни, любопитни и решителни - а също и откровени.

Супербоул LVIII ще се проведе на стадион Allegiant в Лас Вегас. Това е първият път, когато градът е домакин на събитието.

Индонезия, третата най-многолюдна демокрация в света, провежда президентски и парламентарни избори на Свети Валентин.

Март

Сезонът във Формула 1 започва в Бахрейн, като състезанието е в събота вместо в неделя - за първи път в кралството. Това е, за да може втората надпревара за сезона, седмица по-късно в Джеда, Саудитска Арабия, да бъде проведена преди началото на Рамадана.

В Гана започват 13-ите Африкански игри. Те трябваше да се проведат през 2023 г., но бяха отложени след забавяне на строителството и спор за маркетинговите права.

В Лос Анджелис се връчват 96-ите Награди на академията. При кого ли ще отидат оскарите?

Април

Пълно слънчево затъмнение, наричано Великото северноамериканско затъмнение, ще бъде видимо от континента. Сянката на затъмнението, при което Слънцето ще бъде изцяло закрито от Луната, минава от Тихоокеанското крайбрежие на Мексико до остров Саут бърд край Нюфаундленд.

Пролетните срещи на МВФ и Световната банка ще се проведат във Вашингтон.

Във Великобритания се празнува Националната седмица на мармалада. Тя цели да окуражи хората да опитват мармалад и да си го правят сами.

Май

Започват празненствата за отбелязване на 200-годишнината на Националната галерия в Лондон. Музеите и галериите във всеки от 12-те региона на Великобритания ще излагат емблематични картини от Националната галерия и така повече от половината население ще бъде на под час път от национално съкровище. Програмата за годишнината включва и хитова изложба на Ван Гог, която ще бъде открита през септември.

Финалът на "Евровизия" ще се проведе в Малмьо, Швеция, като страната ще бъде домакин на конкурса за седми път.

Маратонът "Великата стена" по маршрут, включващ части от Великата китайска стена, се провежда близо до Пекин.

Китай трябва да изстреля Chang'e 6, безпилотна възвръщаема мисия, включваща сонда робот, до обратната страна на Луната. Мисията ще пренася и научни инструменти от Франция, Италия, Пакистан и Швеция.

Юни

Започва Световната купа по крикет Twenty20 за мъже, като съвместното домакинство е поделено между САЩ и Западните Индии. Феновете на крикета се надяват, че това ще е дебютът на този спорт в Америка. Световната купа Twenty20 за жени ще бъде през септември.

Отбелязва се Световният ден на бягането, за окуражаване на хората по света да се раздвижат както за удоволствие, така и за здраве.

Държавни глави, военни ветерани и официални лица се събират на плажа "Омаха" в Нормандия, за да отбележат 80-ата годишнина от Деня Д и десанта през Втората световна война.

В 27-те страни - членки на ЕС, се провеждат избори за Европейски парламент, които да излъчат депутати за наскоро разширената 720-местна камара.

В Германия започва футболният турнир Евро 2024. Седмица по-късно в САЩ стартира турнирът Копа Америка.

Юли

Лидерите на страните от НАТО се събират във Вашингтон за годишната си среща, а разширеният алианс отбелязва 75-ата си годишнина.

Републиканската партия официално номинира своя кандидат за президентските избори в Америка на Националния конвент на републиканците в Милуоки, Уисконсин. Изборът на място отразява важността на Средния запад като ключово електорално бойно поле.

Започва Олимпиада 2024 с откриваща церемония на река Сена в Париж, 100 години след провеждането на последните летни олимпийски игри в града. Брейк танците ще бъдат включени за първи път.

Август

Новият град Нусантара официално ще стане столица на Индонезия и ще замени Джакарта. Церемонията ще се проведе в Деня на независимостта на Индонезия. Построяването на града започна през 2022 г. и трябва да бъде завършено през 2045 г.

Демократическата партия официално номинира своя кандидат за президентските избори в Америка на Националния конвент на демократите в Чикаго - мястото, както и при Републиканския конвент, е избрано заради важността на Средния запад при определянето на резултата от изборите.

В Париж започват Параолимпийските игри.

Септември

В Ню Йорк започва Срещата на върха за бъдещето, организирана от ООН. Делегатите ще обсъждат реформирането на международните институции и глобалното управление с цел засилване на сътрудничеството по климатичните промени и други критични предизвикателства.

Японската космическа агенция JAXA трябва да изстреля своята MMX мисия, която да проучи Фобос и Деймос, малките спътници на Марс. Роувърът ще опита да се приземи на Фобос през 2025 г., за да събере скални проби и да се завърне на Земята през 2029 г.

Октомври

Джими Картър, най-дълголетният американски президент, трябва да отпразнува своя 100-тен рожден ден.

В Барселона се провежда финалната надпревара от 37-ата Купа на Америка. Royal New Zealand Yacht Squadron ще защитава титлата си в най-стария международен спортен турнир.

За първи път се провежда "Експо Хонконг" за сценични изкуства. То ще се случи на няколко сцени в Хонгонг и цели да насърчи артистичния и културен обмен между Хонконг, Китай и света.

WOMEX, най-голямото изложение в музикалната индустрия, ще се проведе в Манчестър, Англия.

Основните годишни срещи на МВФ и Световната банка ще се проведат във Вашингтон.

Американската космическа агенция НАСА трябва да изстреля Europa Clipper, мисия, която ще проучи обитаемостта на един от най-големите спътници на Юпитер. Смята се, че на Европа има подземен океан, който потенциално може да съдържа извънземен живот. Мисията трябва да пристигне на Юпитер през 2030 г.

Ноември

Светът ще наблюдава, докато американците гласуват, за да изберат президент и определят кой ще контролира Конгреса. Всички 435 места в Камарата на представителите заедно с 34 от общо 100 места в Сената ще бъдат оспорвани. Губернаторските позиции в 13 щата също ще бъдат подложени на гласуване.

Провежда се климатичната конференция COP29. Изборът на страна домакин беше отложен, след като Русия възрази срещу избирането на страна от ЕС.

Повече от половин век след като човечеството за последно посети Луната, американската мисия Artemis II трябва да бъде изстреляна и да изпрати четирима астронавти да обикалят около далечната страна на Луната. Екипажът, който за първи път ще съдържа чернокож, жена и неамериканец, които ще излязат от земната орбита, няма да се опитва да кацне.

Декември

Индийската космическа агенция ISRO трябва да изстреля мисията "Шукраян" към Венера. Това ще бъде първата мисия към планетата "зъл близнак" на Земята след японската "Акацуки" през 2010 г. Целта е да се проучат химическият състав на атмосферата на Венера и да се потърсят следи от фосфин - газ, за който се предполага, че присъства там, и обикновено се свързва с наличието на живот.

Някъде към края на 2024 г.

Очаква се ЕС да пусне своята Система "Вход-изход" (EES) - схема за регистрация, която изисква гражданите на страни извън ЕС да сканират своите паспорти, когато влизат в Шенгенската зона за свободно движение. EES трябваше да стартира през 2022 г., но беше отложена за след олимпиадата в Париж.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved