🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергоефективната къща започва да се отплаща веднага

Първоначалната инвестиция в нея е по-висока, но тя може да спести от 5 до 10 пъти повече енергия в сравнение със стандартна сграда

Преди да се пристъпи към изграждането на дом, е добре да се мисли не само за цената сега, но и за разхода за енергия в бъдеще
Преди да се пристъпи към изграждането на дом, е добре да се мисли не само за цената сега, но и за разхода за енергия в бъдеще
Преди да се пристъпи към изграждането на дом, е добре да се мисли не само за цената сега, но и за разхода за енергия в бъдеще
Преди да се пристъпи към изграждането на дом, е добре да се мисли не само за цената сега, но и за разхода за енергия в бъдеще
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Реално изграждането на пасивна къща е не повече от 10% по-скъпо, отколкото на стандартна, твърдят специалистите.
  • Проблемът е, че много големи нови сгради продължават да се проектират и строят по стария начин.
  • Все още в България пазарът е в начален стадий, но постепенно набира скорост.

Уютен малък дом с големи прозорци сред природата може би е мечтата на мнозина. Ако той е толкова ефективен, че няма нужда от отопление и охлаждане, какво по-хубаво от това? Независимо от какъв материал е направен, вашият дом може да бъде енергийно ефективен и да е прекрасна пасивна къща мечта.

Зад концепцията пасивна сграда, която води своето начало от 1991 г. в Дармщат, Германия, където е построена първата пасивна къща, стои идеята за един енергийно по-ефективен дом.

Пасивните къщи са изключително изолирани сгради, в които няма течения, няма неприятен студ. Когато доближиш прозореца, има постоянна вентилация с чист въздух. В тях няма нужда от радиатори. Може да се наложи единствено малък климатик, за да балансирате в по-топлите месеци, коментират експертите.

Когато оставите една пасивна сграда на 20 градуса и се върнете след седмица, температурата ще е паднала до 17-18 градуса. Много малко енергия ще е необходима, за да се върне към 20-21 градуса. Докато ако сградата е строена стандартно и не е изолирана, след седмица температурата в нея ще е 11-13 градуса и ще се наложи всички уреди да бъдат усилени на максимум.

Първоначалната инвестиция е по-висока, но пасивната къща изразходва от 5 до 10 пъти по-малко енергия от стандартната сграда. Това коментира Дмитрий Юдин, управител на Passive House Shop, който преди месеци откри първи шоурум за енергийна ефективност в София. Той е един от консултантите в България, специализирани в изграждане на пасивни къщи.

По-трудно ще е да превърнете своята стара къща в пасивна, но ако сега започвате да строите своя дом, може да направите така, че да бъде енергийно ефективен. Стандартът Passive house е един от най-бързо развиващите се стандарти за енергийна ефективност в света. Но защо в България пасивните къщи все още не са толкова популярни, колкото заслужават. Според вас отговорът може би е високата цена.

По-скъпо е с около 10%, защо не е масово

Реално изграждането на пасивна къща е не повече от 10% по-скъпо, отколкото на стандартна, твърдят специалистите от Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект". Дори цената на една енергоефективна къща да е по-висока днес, от разстоянието на времето се вижда, че тя започва да спестява енергия от първия си ден и веднага започва да се отплаща.

"Когато избирате имот, не трябва да гледате само за цената в началото, а да мислите в хоризонт минимум 10-15 години, казва Юдин. И както при покупката на кола гледаме разхода й на гориво, така трябва да се интересуваме и от разхода за енергия на нашия дом през годините и да преценим и колко ще струва сградата след 50 - 100 години."

Защо тогава продължаваме да строим по технологии отпреди 70 години? И защо пасивните къщи все още са толкова малко? Краткият отговор на специалистите е - защото хората нямат достатъчна информация за ползите.

Сбърканият "лукс" на новите сгради

Адаптирането на старите жилищни блокове към принципите за енергийна ефективност е по-сложно технически и законодателството не предвижда нищо по този въпрос. Проблемът е, че много големи нови сгради продължават да се проектират и строят по стария начин. Още повече че все повече инвеститори се насочват към луксозния сегмент. "За съжаление все още знаем малко за ползите, липсата на информация и страхът от новото са пречките да виждаме пасивни къщи навсякъде", посочи Дмитрий Юдин.

Все по-големи компании проявяват интерес да реализират енергийно ефективни проекти и търсят функционални и допълнителни опции, като вентилация например. Постфактум обаче това е много сложно.

Вентилацията също трябва да се предвиди още в проектирането на сградата. Не можем да направим дупка на фасадата. Така ставаме свидетели на тъжна ситуация, в която в прекрасна луксозна на външен вид сграда със стъклена фасада и апартаменти по 5-6 хил. евро на кв.м няма и не може да се инсталира вентилация. Така на практика 50 - 70 години хората в нея ще живеят при недостиг на кислород, коментира Дмитрий Юдин. Още по-тъжно е, ако става дума за детски градини и училища.

Но има и добри примери. Например хотел във Велико Търново с 30 стаи изгражда система за рекуперация на топла вода, която струва 10 - 15 хил. лева. Отделно един топлообменник на баня струва струва около 1000 лева. Оказва се, че инвестицията се възвръща само за 5-6 месеца.

"Пасивна къща" и в България Освен това в момента общо шест сгради в България са сертифицирани, а други пет - в процес на сертификация, от института "Пасивна къща", Германия. Те са в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово.

Първата сертифицирана пасивна сграда в България е построена в Габрово през 2015 г., припомнят от Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект". При построяването й тя е със 7.2% по-скъпа от аналогична стандартна сграда и се очаква да се откупи за 7.5 години при тогавашните цени на енергията, които са доста по-ниски от сегашните. По това време и много от материалите и компонентите са дефицитни. Това е детска градина, която ще се ползва най-малко 50 години и след седмата година постоянно е на печалба.

В перспектива

Плановете на Европа са след 2030 г. всички основни домове на хората да са с нулеви въглеродни емисии, но няма яснота как това ще се случи на локално ниво във всяка страна. За вилите и някои други къщи ще има изключения от директивите. В България вече е приета наредба, че всички нови сгради трябва да са с най-висок клас енергийна ефективност. Това вдига енергийната ефективност в по-висок приоритет за бъдещето на строителството.

Комфортът на обитаване е най-важната полза от пасивните къщи. Промяната му се чувства веднага.

Дмитрий Юдин, управител на Passive House Shop
Дмитрий Юдин, управител на Passive House Shop

Петте принципа на пасивната къща

Пет са важните елементи на пасивната къща: добра изолация, добри прозорци, въздухоплътност, вентилационна система и избягване на топлинни мостове.

• свръхтоплоизолация

Това означава сградата да е максимално добре изолирана. За географските особености на България например изолация от 20-30 см е напълно достатъчна, казват експертите.

Много е важен коефициентът на топлопреминаване. Вата и стиропор (EPS) имат един коефициент, тухлите друг. Например 10 см стиропор отговаря на тухлена стена от половин до един метър. А и тухлите имат недостатъците, че са по-скъпи и увеличават разгънатата застроена площ. В същото време 1 см вакуумна изолация има ефекта на 10 см стиропор.

Вакуумната изолация е от новите тенденции в топлоизолацията. Прави се, като въздухът между две изолационни стени се изтегля и така се създава вакуум. Основното й предимство е, че намалява застроената площ, което позволява на същата квадратура да се построи по-голяма сграда. При 11-етажна сграда ефектът от по-голямата застроена площ може да достигне 1 млн. евро, казва Юдин. Недостатъкът е, че е четири пъти по-скъпа от стандартната, но цената с годините пада.

• енергоефективни врати и прозорци

Пасивните къщи може да имат дори големи френски прозорци. При правилно избран стъклопакет - здрав и с висок соларен фактор, правилна ориентация на сградата и засенчване и през лятото в къщата ще е прохладно. Това се постига с естествени материали и правилно озеленяване на двора пред прозорците.

• въздухоплътност (херметичност)

След като сградата е изолирана отвън от влага и въздух, влизащи навътре, е важна въздухонепроницаемата обвивка. Тя ще ограничи топлия и/или влажен въздух, излизащ отвътре навън. Това е начин да се предотврати появата на конденз и образуването на мухъл. По теорията на пасивните къщи всяка сграда трябва да бъде въздухоплътна. Това не означава, че в нея няма кислород. Но за да има ефективна вентилация, трябва да бъде включена още на етапа на проектирането.

• вентилация за по-чист въздух у дома

Човек се нуждае от средно 30 куб.м чист и пресен въздух. За да се осигури, не е достатъчно прозорецът да се отваря веднъж или два пъти на ден или пък да се проветрява на открехнат прозорец. Освен това при естествената вентилация влиза студен въздух и топлината излиза през прозорците. Отделен е въпросът за качеството на въздуха, който влиза отвън. В по-големите градове дори не се препоръчва да се отварят прозорци заради шума и замърсяването.

Според проучвания на "ЕнЕфект" в българските спални сутрин насищането на въглероден диоксид е четири пъти над нормите, което е опасно за здравето. "При измервания на CO2 в спалните през нощта от 60 апартамента нямаше нито един с по-малко от 3500 ppm единици, като след 2000 ppm въздухът става опасен. Нормалните нива са между 700 и 1000 единици", казва Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект".

Затова и механичната вентилация с възстановяване на топлина е сърцето на нискоенергийния дом. Вентилационната система се вгражда. Въздуховодите се правят от специална нетоксична пластмаса с живот, по-дълъг от бетон, където не могат да виреят бактерии, казват специалистите.

Има много системи на пазара, но гаранция за качество са сертификатите от независими институции като Германския институт за строителна техника (DIBt), TÜV - Австрия, и Института за пасивни къщи (PHI).

• проектиране без топлинни мостове

Топлинните мостове се образуват на границата между два материала с различни нива на топлоизолация, най-често около терасата и прозорците. Необходимо е да се приложат решения, които прекъсват тези плочи, например вакуумна изолация. На пода може да се монтират и спиращи влагата плоскости. Има и редица съвременни решения и компоненти, които прекъсват термомостовете.

Технологиите напредват постоянно

От добра изолация, през качествена вентилация до повторно ползване на топлата вода

В страни като Германия, Великобритания, Холандия и дори в Китай идеята за пасивните къщи става все по-популярна и строителите се убеждават, че това е начинът да строят, обясниха при откриването на шоурума на Passive House Shop в София редица компании, които изграждат топлоизолация, вентилационни системи и се справят с термомостове по устойчив начин.

"В Германия стандартът "Пасивна къща" също не се налага бързо. Много е трудно старата сграда да стане енергоефективна, а сградният фонд се обновява бавно и затова няма толкова лавинообразна и бърза промяна", коментира Тим А. Булита, ръководител продажби на KAISER GmbH & Co., Германия, която предлага компоненти за изолация.

"В Германия енергийните сертификати са задължителни. Сградите без такива не може да се отдават под наем. Почти невъзможно е да вземеш и банков кредит за купуване на къща, която не отговаря на енергийните стандарти и изисквания. Това мотивира хората да следват определени стандарти. Няма път назад, но има да извървим още дълъг път", поясни Булита.

Проучване на Passive Нouse показва, че проветряването по традиционен начин е недостатъчно. В Австрия и Германия вентилационните системи са задължителни за училища и детски градини.

"Сградите стават все по-изолирани и нашата работа е да осигурим повече свеж въздух в тях", коментира Моника Ласниг, ръководител експортна дейност в J. Pichler Gesellschaft m.b.H., Австрия. Има разнообразни решения за вентилация, които могат да се управляват и предлагат интересен софтуер както за къщи, така и за апартаменти. "В Австрия не може да изградите офис без вентилация. Хората все повече се интересуват от вентилация и мислят как да я интегрират", допълни Волфганг Танцер, ръководител направление "Комфортна вентилация" в същата компания.

"Определено изолациите стават все по-важни и решават въпроса с влажността. Качествената изолация задържа влажността навън", обясни и Лукас Ритър, мениджър бизнес развитие в SIGA Cover AG, Швейцария. "Бъдещето е на умните сгради, които се управляват с дистанционни и с изкуствен интелект и ни помагат да управляваме този процес", допълни Ритър. Освен това разказа, че в Швейцария е задължително новата сграда да бъде енергийно ефективна и има строги регулации за постигане на конкретен стандарт.

"Малцина се замислят, че горещата вода в домовете изисква много енергия", подчерта Хари Мюлер, управляващ партньор, Q-Blue, Нидерландия. "В свят, в който трябва да отделяме все по-малко емисии, е важно да задържим енергията, която имаме, и да я използваме. Важно е да сме внимателни към всички ресурси, които имаме. Затова решихме, че вече използваната топла вода трябва да се използва максимално. Затова с помощта на помпа използваме водата, която вече е загрята до определена температура. Това намалява консумацията на енергия на отоплителните уреди с 60% в сравнение с обичайното", добавя той. Също така казва, че в Холандия съществува лимит за количеството енергия, което може да се използва. Затова има изисквания за вентилация, изолация, за енергийна ефективност.

Технологиите напредват постоянно и вече има ефективни фотоволтаични панели, които топлят вода и произвеждат електроенергия едновременно.

Плюсове и минуси на сертификацията

В света има близо 50 оторизирани организации, които правят сертификация на пасивни къщи, най-реномираната от които е институтът "Пасивна къща" в Дармщат, Германия. Предимството на сертификацията е, че независим одитор ще даде оценка дали наистина вашият дом е въглеродно неутрален и ще потвърди дали изпълнителите са свършили най-добре своята работа. Това е начин да се докоснем до знанието на водещите специалисти , обясни Драгомир Цанев от "ЕнЕфект". Отказът от сертифициране много често е въпрос на пари, защото може да струва около 2-3 хил. евро за еднофамилна сграда. Но когато става въпрос за инвеститор, този сертификат значително увеличава пазарната стойност на имотите, смята той.

Иван Грънчев: Усмихваме се, когато чуем, че вдигат цените на тока и водата

Собственикът на енергийно независима къща в с. Александрово, до Слънчев бряг, пред "Капитал"



Иван Грънчев изгражда своя дом по принципите на пасивната къща с консултантска подкрепа. Самият той се занимава с изграждане на фотоволтаични системи, каквато прави и за своята къща в село Александрово, на 8 км от Слънчев бряг. Тя е преди акт 16, но вече почти от година живее в нея и очаква тя да бъде напълно енергийно независима. Все още не е планирал да я сертифицира официално по стандарта "Пасивна къща", като ще реши окончателно, след като домът му получи всички строителни книжа и официално е готов.

Какво научихте за пасивните къщи, докато изграждахте своята?

Хората започват да се интересуват от тях, те не са някаква мечта в бъдещето. Препоръчвам, преди да се пристъпи към нов строеж, да се помисли дали ще търсим енергийна ефективност сега, или после ще гасим "пожар", за да намалим сметките и последващите ремонти.

Колко енергия спестява вашата къща в сравнение със стандартните сгради?

Живеехме в апартамент около 100 кв.м в жилищна кооперация. Ползвахме три климатика, електрически бойлер и кухненска част с уреди. Средногодишно месечният ток при сегашните цени е около 200 лева.

Климатизацията изразходва около 55-60% от общата енергия. За целите й трябва да има отопление и охлаждане, централно или локално. Останала енергия е за топла вода, готвене и др. Затова решихме да изградим надеждна изолация без никакви термомостове.

Спазихме всички изисквания за пасивна къща.

Сега в енергоефективната къща имаме само един климатик, който работи рядко и малко. Консумацията му е между 150 до 600 W. Има и рекуператор, който 24 часа вкарва пресен въздух и изхвърля замърсения, който, излизайки, затопля или охлажда постъпващия въздух. Така винаги има пресен въздух и еднаква температура във всички помещения. Не се развива мухъл, не остават миризми. Всички прозорци са неотваряеми и с троен стъклопакет с добри показатели. Токът, който плащам по измервателните уреди, е между 20 и 50 лева. Добиваме си го сами с фотоволтаична система 6 KW. На практика сме енергонезависими. Имаме и сондажен кладенец. Така енергийно-водната картина е само в наша полза. Когато казват по телевизията, че се вдигат цените на тока и водата, ние само се усмихваме и сме доволни, че сме взели правилно решение.

Защо според вас все още малко хора да строят подобни къщи?

Може би на първо място заради страха от неизвестното. Струва ни се много трудно и скъпо. Преди време, когато навлизаха соларните панели първо за топла вода и после за ток, също мислехме, че това е трудно. Сега е настояще и се развива с много бързи темпове. Така в момента е и с пасивните къщи. Все още в България пазарът е в начален стадий, но постепенно набира скорост. Специалистите в сферата не са много, но благодарение на интернет, с търпение и желание това се случва успешно.



2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    office795 avatar :-|
    Христо Чорбаджийски

    https://gospodari.com/ %D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-2-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%BE%D1%81%D1%82/

    Нередност?
Нов коментар