Търговски вериги във Великобритания строят жилища

Asda ще изгради нов "градски център" и 1500 дома в Лондон

Стойността на много от традиционните търговски центрове се понижи поради възхода на електронната търговия, докато нуждата от нови жилища и апетитът на инвеститорите за жилищни имоти са се увеличили.
Стойността на много от традиционните търговски центрове се понижи поради възхода на електронната търговия, докато нуждата от нови жилища и апетитът на инвеститорите за жилищни имоти са се увеличили.
Стойността на много от традиционните търговски центрове се понижи поради възхода на електронната търговия, докато нуждата от нови жилища и апетитът на инвеститорите за жилищни имоти са се увеличили.    ©  Reuters
Стойността на много от традиционните търговски центрове се понижи поради възхода на електронната търговия, докато нуждата от нови жилища и апетитът на инвеститорите за жилищни имоти са се увеличили.    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Британската верига супермаркети Asda стана поредната търговска верига на дребно, която навлезе в строителството на жилищни имоти, след като в понеделник заяви, че ще изгради "градски център" в Лондон, включващ 1500 жилища. Третата по големина верига за хранителни стоки в страната, собственост на братята Мосин и Зубер Исса и частната инвестиционна компания TDR Capital, се стреми да преустрои терен 10 акра (над 40 дка) с помощта на британския строителен предприемач Barratt Developments, съобщава Financial Times.

Предложението, което подлежи на одобрение, ще създаде нов градски център с голям магазин на Asda, както и 1500 жилища, включително 500 на достъпни цени, и други търговски обекти в северозападен Лондон. Тази стъпка е първа за Asda и ще представлява една от най-големите сделки с терени през последните няколко години, твърдят от веригата супермаркети, въпреки че не разкриват размера на сделката.

Бъдещият супермаркет ще замени съществуващия Asda в района на Олд Оук и Парк Роял близо до Актън, който ще остане отворен, докато трае работата.

През 2015 г. районът беше определен като първостепенна локация, в която да се осъществи най-големият проект за развитие след Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Asda заяви, че обмисля други подобни проекти в редица свои обекти, които са собственост на дружеството, по-специално в Лондон. Иън Лорънс, ръководител на отдела за развитие на смесени сгради в Asda, заяви, че това начинание "бележи значителен етап за бизнеса" и за първи път позволява на компанията да увеличи потенциала на своето портфолио от имоти.

Този месец Asda рефинансира 3.2 млрд. паунда от дълга си, тъй като се бори с традиционните си конкуренти Tesco и Sainsbury's и с дискаунтърите Aldi и Lidl.

Труден процес

Планът на супермаркета идва малко след като собственикът на John Lewis и веригата Waitrose реши да смекчи амбициите си в областта на недвижимите имоти, след като през март се отказа от целта си до 2030 г. почти половината от печалбата му да се генерира от строителство на жилища за отдаване под наем и финансови услуги.

От John Lewis заявиха, че все още се ангажират с инициативите, представени за първи път при напускането на председателката Шарън Уайт, но обвиниха високите лихви и инфлацията за решението да се откажат от целите. Компанията се сблъска с опозицията на местните жители във връзка с плановете си да построи първите си жилища под наем в столицата.

Превръщането на излезли от употреба търговски обекти в т.нар. сгради със смесено предназначение, които включват жилища, се превърна в популярна стратегия за инвеститорите в недвижими имоти. Стойността на много от традиционните търговски центрове се понижи поради възхода на електронната търговия, докато нуждата от нови жилища и апетитът на инвеститорите за жилищни имоти са се увеличили.

Териториите на супермаркетите често са подходящи за ново строителство, което заменя ниските търговски сгради и огромните паркинги с по-високи жилищни блокове и магазини.

Проучване на консултантската компания в сектора на имотите Savills от 2022 г. установи, че на местата за супермаркети в Лондон могат да се построят близо 24 хил. жилища.

Land Securities, един от най-големите регистрирани наемодатели в Обединеното кралство, развива проект на стойност 1 млрд. паунда за основен ремонт на търговския център O2 в Камдън, който ще включва 1800 нови жилища. Преди да се включи в проекта на Asda, Barratt са работили по два големи жилищни проекта на терени на лондонски супермаркети - във Фулъм и Елмс 9.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 1

    Принципно търговските вериги са едни от най-големите собственици на земя. И това е актив, който могат да използват в бъдеще. Бута се магазина, строи се многоетажна сграда, където в партера има магазин. Хоп - печалба. Парцелите са огромни.

    Нередност?
Нов коментар