🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жилищата са ни скъпи

Инвеститорите нямат съмнения, че те ще стават още по-скъпи. Държавата би могла да се намеси, като актуализира данъчните оценки. Ще дойдат ли фондовете наемодатели?

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Жилищата в България поскъпнаха в пъти последните години. Сега цените им продължават да растат на фона на лек средноевропейски спад, явно наваксвайки в посока източноевропейските нива. Дали обаче качеството на живот, което получават потребителите срещу немалкото давани пари (част от които и на кредит), е близко до европейското.

Въпросите за съотношението цена - качество набират сила напоследък по повод ръста на цените, но и покрай това, че хората пътуват или живеят в чужбина, по-старите поколения вече имат опит с пазара, а на него навлизат и активни и информирани млади купувачи. Ако преди хората искаха просто покрив над главата си, сега търсят качество на живот. Интересуват се от средата и инфраструктурата - има ли улици, паркове, училища, детски градини. Гледат разпределението на помещенията и колко са големи. Освен това питат за вложените материали - какви ще са дограмата и фасадата, има ли подово отопление, енергоефективна ли е сградата, каза Валентина Димитрова, оперативен мениджър РSSC, на конференцията Residential Forum 2024, организиран от "Градът медиа груп".

"В същото време покупателната способност е гранична. Достъпността на жилищата в България все още е по-добра от средноевропейската, но ако преди две години и половина разликата беше седем-осем пъти в полза на българските купувачи, вече не е така", каза Ивайло Митев, управител IDEA Home. Данни на Ocenime.bg на база офертни цени показват, че с една брутна заплата в големите градове в последните месеци може да се купят едва 0.7 кв.м жилищна площ. Всичко това повдига въпроси за разпределението на ангажиментите, отговорностите и печалбите по веригата на създаването на жилищата и на тяхната среда.

Навсякъде продават жилищата завършени и като чиста площ, а тук - на шпакловка и замазка, като включваме в цената и общите части. Това прави нашите жилища с между 20 и 40% по-големи като квадратура и инвестиция за довършването.

Христо Ангелков,
Христо Ангелков,

управляващ партньор, Bulgaria Sotheby's International Realty

Новите жилища са по-скъпи, отколкото изглежда

"Все още рекламираме България като страната с най-ниски жилищни цени в Европа, което хем е вярно, хем е под въпрос. Навсякъде продават жилищата завършени и като чиста площ, а тук - на шпакловка и замазка, като включваме в цената и общите части. Това прави нашите жилища с между 20 и 40% по-големи като квадратура и инвестиция за довършването", каза Христо Ангелков, управляващ партньор в Bulgaria Sotheby's International Realty, на конференцията.

Според сайта за сравнение на цени Numbeo.com сега апартамент в центъра на София струва 2664 евро на кв.м. По-скъпо е от жилище в центъра на Букурещ. Ако към нея се добавят още 20%, тя надхвърля дори цената в центъра на Атина, а при 30% вече доближава обявените цени за Будапеща. Жилищата извън центъра на София според сайта също са по-скъпи от тези в румънската столица, но като цяло са евтини за региона и едва индексирани с 40%, доближават тези на унгарската столица.

Дежурното оправдание на инвеститорите в момента да предлагат на "шпакловка и замазка" е, че българинът предпочита да довърши жилището си по свой вкус. "На практика обаче така инкасират по-голяма част от общия бюджет, предвиден от купувач за дом, и му остават да свърши една трудна, времеемка и скъпо струваща работа, а те бързат да започнат нов проект", казват наблюдатели. Довършителните дейности се точат с години, през които общите части на сградите приличат на строителни площадки. Ако инвеститорите завършваха жилищата, това щеше да се случва по-бързо, а и по-евтино за клиента, защото благодарение на мащаба на дейността си те ползват отстъпка при покупката на материали.

Очакванията са, че покрай българите, които се завръщат от чужбина, дефицита на майстори за ремонти и конкуренцията между новите проекти клиентите все повече ще очакват от инвеститорите завършени жилища, без да отстъпват от искането си да са според личния им вкус. В някои компании сега пресмятат евентуалната печалба от подобен ход с уговорката, че трябва да се имат предвид и трудностите с работната ръка. А други инвеститори вече са започнали да предлагат да извършат за сметка на купувача "мокрите и мръсни дейности" (плочки, бани и пр.) на етапа преди сградата да има акт 16. По-дълъг ще е пътят до завършването до ключ, каквото търсене има най-вече във високия сегмент. Там обаче купувачите са особено взискателни и инвеститорите все още мислят начини да организират процеса така, че да им излизат сметките, особено ако са продали на фиксирана цена.

Тъй като държавата не създава средата за сградите, инвеститорът е принуден да я изгради сам. Усилията ни отиват в тази посока и ние за съжаление оставяме крайните купувачи да завършат дома си по свой вкус.

инж. Петко Лозанов,
инж. Петко Лозанов,

собственик на "Глобъл мениджмънт"

Строителите: Продуктът още ще поскъпва

Знае се, че последните години себестойността на строителството нарасна. Първо - заради поскъпването на суровините покрай ковид, войните и нарушените вериги на доставки, а след това и заради увеличеното заплащане за труд - покрай недостига на хора, вдигането на осигурителните прагове и пр. Оскъпяването спрямо 2019-2020 г. е над 45% по данни на инж. Диан Георгиев, управител на "Планекс", Варна, представени на Residential Forum.

Отделно поскъпна банковото кредитиране и сега лихвите за бизнеса достигат до около 6%. (Известно е, че те са обвързани с индекси като Euribor, за разлика от кредитирането на граждани, чиито лихви зависят от депозитите и засега са без промяна.) На този етап в сектора на имотите твърдят, че се тревожат повече за предлагането, отколкото за търсенето. "Сред инвеститорите се наблюдават притеснения - за едни проекти не се знае ще бъдат ли започнати, а за други - дали ще бъдат довършени", каза Невена Стоянова, управляващ директор на Luxximo.

Освен това в условията на конкуренция между новите проекти и на взискателни клиенти, които внимателно сравняват предимствата на всеки един от тях, инвеститорите се стремят да строят луксозно, влагат качествени материали и наблягат на концепцията, което да направи продукта им уникален за пазара. Това също струва пари.

"Всички искат да живеят на юг от Орлов мост, а там свободните парцели свършват. Новите квартали опират Околовръстното, а къщите стигат до границите на природния парк", казва Мирослав Тошкин, управител на MD Capital. Затова и себестойността ще се повишава - веднъж заради цената на земята, втори път заради изискванията към жилищата и да не се презастроява. Той смята, че обществото иска две взаимно изключващи се неща - хем качествен продукт, гледка към планината, по 30 кв.м нето площ на човек и да не е преуплътнен теренът, хем протестира срещу високото строителство, което за него като инвеститор е без алтернатива, ако се търсят приемливи цени. "Всички тези взаимно изключващи се изисквания, които ни налага пазарът, резултират в по-висока себестойност. Качествената среда за живот ще струва по-скъпо утре, отколкото е струвала вчера", казва Тошкин.

Мнозина се питат не може ли достъпността на жилищата да се подобри отчасти за сметка на инвеститорската печалба. Тя, изглежда, не е малка, съдейки по мащаба на инвестиционния интерес към жилища. Строителните предприемачи имат стандартен отговор - обясняват, че разликата между строителната себестойност и продажните цени на кв.м не е показателна за печалбата им, защото имат и много други разходи за земя, обезщетения, за инфраструктурата и средата около сградата, които варират според проекта. Друг аргумент е, че жилищата не се продават наведнъж, а понякога в рамките на години. Няма и гаранция, че ще бъдат продадени 100% и сметките на инвеститора ще излязат.

Сред инвеститорите се наблюдават притеснения - за едни проекти не се знае ще бъдат ли започнати, а за други - дали ще бъдат довършени.

Невена Стоянова,
Невена Стоянова,

управляващ директор на Luxximo

Разходите за средата

Една особеност в българската практика е възможно обяснение не само защо инвеститорите продават на шпакловка и замазка и защо жилищата в България са скъпи. "Тъй като държавата не създава средата за сградите, инвеститорът е принуден да я изгради сам. За да може успешно да продаде продукта си, той трябва да направи улиците, инфраструктурата, зелените площи, детските площадки. Усилията ни отиват в тази посока и ние за съжаление оставяме крайните купувачи да завършат дома си по свой вкус", казва инж. Петко Лозанов, собственик на "Глобъл мениджмънт".

Известно е, че изграждането на градската среда по принцип е работа на общината. "Има два начина обществото да я плати - през публичните данъци, което очевидно не е пътят, защото е непопулярна мярка. Затова тя трябва да бъде платена през новия инвестиционен интерес, през публично-частни партньорства и чрез задължаване на инвеститорите да бъдат социално отговорни", казва Мирослав Тошкин. "Ние като инвеститори и дивелопъри на бъдещи сгради сме застанали на позиция, че ще поемем нашия дял и тежест от тази отговорност, която се очаква от нас, да създаваме среда за живот. Но всичко това води единствено до повишаване себестойността на строителния продукт, който ще можем да предоставим през следващите години на бъдещите граждани на този град", казва той. Тоест за средата ще платят купувачите.

Отделен е въпросът за качеството на средата, която ще получат. "Натвореното на много малко места изглежда като да е мислено. Всичко се прави в момента и на парче", казва Ивайло Митов от Idea Home. Инвеститорите напомнят, че докато работят за средата, се сблъскват с брутални проблеми - възстановени имоти в реални граници в града, неприложената улична регулация, липса на концепция как се изгражда инженерна инфраструктура. И като единствена положителна практика посочват плановете по чл. 16 от ЗУТ (при тях общината автоматично придобива част от частната земя за улици и социална инфраструктура).

Достъпността на жилищата в България все още е по-добра от средноевропейската, но ако преди две години и половина разликата беше седем-осем пъти в полза на българските купувачи, вече не е така.

Ивайло Митев,
Ивайло Митев,

управител IDEA Home

Държавата може да помогне

За 2024 г. купувачите на нови жилища са 3% от населението в България и през годините делът гравитира около този. В същото време 85% от него притежава собственост. Известен проблем е, че вместо да актуализира данъчните оценки, а оттам да вдигне и имотните данъци за всички собственици, държавата предпочита да товари с плащания - както по сделката, така и индиректно за нова инфраструктурата, само купувачите. Първото би разпределило бремето по малко между мнозина, а второто го стоварва върху малцина. Наблюдатели обясняват този феномен с факта, че данъкоплатците са и избиратели. С оглед на поредните избори е по-добре недоволните да са по-малко на брой.

Ако актуализират данъчните оценки, законодателите в парламента вероятно ще помогнат за това цените да се задържат. Не пряко, а индиректно. Предполага се, че по-високите имотни данъци биха подтикнали някаква част от собствениците да извадят на пазара на продажби или наеми свободните си необитаеми жилища. Това би повишило предлагането и индиректно би свалило цените.

Слабото предлагане продължава да е една от версиите за поскъпването на жилищата. Не че няма множество започнати проекти. "Но инвеститорите имат тенденцията да задържат продажбите, знаейки, че като достигнат акт 16, ще могат да направят по-висока печалба, а и клиентите предпочитат завършени жилища", казват от сектора. Що се отнася до собствениците на вторичния пазар: "Има такива, които се въздържат да предложат имотите си за продажба с очакването, че когато България влезе в еврозоната, ще дойдат инвеститорите от чужбина и цените ще се вдигнат. И ние нямаме аргумент да ги оборим", обяснява Невена Стоянова.

Иначе на база досегашния опит не се предполага, че дори чрез данъци дадена община да акумулира голям бюджет за изграждане на инфраструктура, ще има и капацитета да управлява ефективно изграждането й. Нито пък, че ако тя поеме грижите за средата, инвеститорите биха намалили цените. Но може да започнат да предлагат апартаментите завършени до ключ.

А когато дойдат големите фондове

Едно от актуалните притеснения напоследък е от "големите инвеститори, които идват на даден пазар и правят жилищата на него от изключително достъпни изключително недостъпни". Тома Стайков, основател на Delta 3 Real Estate TM, очаква с влизането на България в еврозоната на пазара да навлязат фондове като BlackRock, Blackstone, които вече притежават хиляди жилища в Европа.

"Те купуват цели сгради, като така ги изваждат от пазара. Това ограничава предлагането и е предпоставка за ръст на цените. И ако сега достъпността на жилищата в България не е проблем, тогава ще станем като в западния свят, няма да можем да си ги позволим и все по по-често ще живеем под наем", казва той.

Стайков обяснява, че засега българският пазар не е толкова интересен за фондовете, защото има собствена валута, която те разглеждат като риск. Но влезем ли в еврозоната и приемем ли еврото, с тези цени на жилищата, с растящите заплати ставаме много интересни, смята той.

Мнозина са скептични, че при пазар, на който 85% от хората имат собствени жилища, институционалните лендлордове ще имат успех, какъвто в страните в Западна Европа. Други опонират, че в това отношение българският пазар е неразработен и при доходност 4-6% в дългосрочен план има потенциал за печалба.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 2
    • + 5

    Щутгарт, 65квм. жилище, 60-те, 200 хиляди евро. Наем 800 евро (доходност 0,004).
    София, ул. Марин Дринов, идеален център, 385 хиляди евро, "гарантиран наем" от 1300лв (663 евро) или доходност от 0,001722

    Има няма в Германия доходността е тройно по-висока или в София тройно по-ниска. Или 1300лв на Марин Дринов трябва да стане 3900лв или от 385 хиляди на Марин Дринов трябва да станат 130 хиляди евро или нещо по средата - 2000лв наем, 220 хиляди евро цена.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "ekp351157130":

    Включете и разходите по всеки един от апартаментите и тогава нещата ще се обърнат. Какви са разходите в Германия - данъци, такси и т.н.? Какви в България? Каква е инфраструктурата също е интересно да се отбележи.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1

    До коментар [#2] от "mickmick":

    Разходите на година.

    Нередност?
  • 4
    stq011168455 avatar :-|
    Ionian
    • + 6

    Като оставим дежурните глупости на строители и брокери ( те какво друго да кажат, че лъжат хората ли?), положителното е, че нещата, които се пишат по коментари и форуми, вече се казват в статиите, не че са ги знаели , правеха се на ударени. Жилища на замазка, защото шпакловка няма, трябва да се прави финна шпакловка, общи измислени части в цената. Реални жилищата са 40% по-скъпи като се сложи ремонта, без да се смятат пропуснати ползи от времето, през което са се занимавали хората да търсят майстори, да ги следят, даходят за материали и в което не са живяли в мечтания дом :).

    Нередност?
  • 5
    rwn31589484 avatar :-|
    rwn
    • - 4

    До коментар [#1] от "ekp351157130":

    Круши трябва да се сравняват с круши...
    Марин Дринов е идеален център в София и трябва да се сравнява с адекватен пример от Щутгарт...
    Няма как имот в суперцентър на Щутгарт да е на тази цена на квадрат която сте дали.
    По-скоро еквивалетен пример като имот в Щутгарт ще е е нещо от сорта на 5-6 000 евро/кв.
    ето линк с медианните цени
    https://www.properstar.nl/germany/stuttgart-district/house-price

    Но тук дори не е това проблемът. Проблемът е, че сравнявата София (икономическия център на страната) с град който не е еквивалентен на София.
    Сравнението по-скоро трябва да е с Мюнхен или Франкфурт, в крайне случай с Берлин. Но Берлин не е икономическия център на Германия. Та по-скоро мюнхен или Франкфурт.
    А еквивалентен имот на Марин Дринов в Мюнхен или Франфурт ще е нещо от сорта на поне 10 000 евро/кв. Най-вероятно дори 12 000. А за берлин ще е нещо от сорта на 9-10 000.
    Та следващия път нека да сравяваме круши с круши, не сливи с домати...

    Нередност?
  • 6
    stq011168455 avatar :-|
    Ionian
    • + 3

    Сега да видим колко са достъпни жилищата. От самата статия става ясно, че не може да се вярва на статистики за цени на квадрат, защото не можем да дефинираме квадрат - реален, нереален, с части от улицата, с небето.
    Затова поглеждаме скорошна статия на Економист от 20 февруари 2024. "Where are Europe’s most expensive cities for renters? ". Там виждаме, че София е един от недостъпните градове за наематели. Използвали са т.нар. Кари Брадшоу индекс. В някои от 10 са : Будапеща 1, Прага 2, Загреб 4, Братислава 7, Рига 8, София 10. Пропуснал съм западните от топ 10, но защо толкова много източни градове са там?
    Поглеждаме статитиката, без БГ, защото е опорочена и виждаме подобни феномени с цените. Център Прага - 6728 евро на кв, Център Брюксел 4000 евро на кв. Център Братислава - 5058 евро на кв, център Барселона 5600 евро на кв. Любляна център 4765 евро на кв, център Ливърпул 3050 евро на кв.
    Не се лъжете, че София е скъпа, ама не е чак толкова скъпа колкото Прага. Ако отидете на два три огелда измерите реалните чисти площи ще видите, че апартаментите в центъра са между 5000 и 6000 евро на кв. има и изкл по 8-9000, но няма да ги гледаме.
    Какво став атези хора луди ли са да купуват там? Тези феномени в източна Европа могат да се обеснят с народопсихология, психологически травми от комунизма, обичаи и вярвания, липса на финансова култура, данъчана политика и др.
    За разлика от споменатите градове, които реално са красиви, София е коптор, зацапан от същите хора в статията. Липсва инфра, липсва административни услуги, мръсен въздух и хиляди други.

    Нередност?
  • 7
    stq011168455 avatar :-P
    Ionian
    • + 7

    Защо се стигна до тук според мен. Най-вероятно е алчност. Правителството и БНБ със сигурност виждат 1000% печалба на някои строители, но не им дреме. Важното е да има бизнес - банките, БНБ и строителите играят заедно и то се вижда. Населението намалява- банките искат да хванат шарани за следващите 25 години, правителството иска покорни поданици, които да не емигрират, а да се закотвят тук, сторителите искат Бентлита ( то и аз де).
    В дългосрочен план нещата ще се счупят яко. Намаляващо население, 40% празни апартаменти, ниска раждаемост и оттам застаряло население, рекордна строителна продукция. Децата на емигрантите няма да се върнат, ще продават един ден, за да купят нещо на хубаво място.
    Понци схема откъдето и да погледнеш, на когото пръв не му издържат нервите ще почне да продава или да сваля цената на новто и ще стане ад.
    Естествено това ще мине през процес - първо инвеститорите е започнат да завършват до ключ ( вече има такива гласове ), тогава ще има още малко кандидати, после ще почнат да обявяват и чиста площ, после ще почнат да дават бонус гараж или паркомясто и накрая.....

    Нередност?
  • 8
    rainbou1 avatar :-|
    rainbou1

    Интересно е - обяснява се, че чуждестранните фондове не са влезли в България заради валутния риск.
    Но тогава излиза въпросът защо в България не се създаде/организира такъв фонд?

    Нередност?
  • 9
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "mickmick":

    разходите в голямата си част ги поема наемателя. Разходите по ремонтите на сградата си ги поема собственика. Не съм чул тук наемателите да плащат за ремонта на покрива или за ремонта на асансьора.
    И да кажа, на тази доходност в Германия няма много навити, защото банките дават 3-4% по депозитите. Чиста работа. От наем толкова не може да се изкара. В България въобще. Жилището на Марин Дринов дава 7200 евро на година доходност, без ремонтите и данъците и така след 53 години ще си върне парите (днешните). Доходност - 1,8%. В момента нашите банки дават подобна доходност на депозит. Доход без притеснения. Да не сравнявам спрямо доходите - 18 хиляди евро брутна средна заплата в София означава 22 години за това жилище. В Щутгарт средната брутна заплата е 52 хиляди евро или за малко по-малко от 4 години се изплаща. Но да вземем новото строителство в Щутгарт, което не 8 хилки на квадрат и то чиста площ, тук в Докторски е 5 бона като махнем стените. Значи там СРЗ е три пъти по-висока, но новото, с 20см изолация на стена, 30 на покрив и отлично строителство е само 60% по-скъпо пред старото ни строителство от 60-те. Съмнявам се там пазарът да е подценен, защото на тези цени там няма купувачи. В София една 50%-ова корекция надолу е наложителна.

    Нередност?
  • 10
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 2

    Но тук дори не е това проблемът. Проблемът е, че сравнявата София (икономическия център на страната) с град който не е еквивалентен на София.
    Сравнението по-скоро трябва да е с Мюнхен или Франкфурт, в крайне случай с Берлин. Но Берлин не е икономическия център на Германия. Та по-скоро мюнхен или Франкфурт.
    До коментар [#5] от "rwn":

    Явно не познавате Германия, за да изхвърляте Щутгарт от сравнението, но сте чували за Франкфурт и Мюнхен. Всъщност, най-мощната икономика в Германия имат две провинции : Бавария (столица Мюнхен) и Баден-Вюртемберг (столица Щутгарт). Франкфурт е известен заради банките, но само това. В Мюнхен могат и да се видят 20 хиляди на квадрат, но просто там са доста богати. И в Мюнхен в центъра и широкия център живее от високата средна класа нагоре. Другите нямат шанс при наемите. Но БМВ плаща високи заплати. Не че Порше, Даймлер и Бош в Щутгарт не плащат високи заплати (вижте къде са им централите).
    А иначе Марин Дринов си е Марин Дринов. Малка улица. Всички улици там са малки. Места за паркиране няма, а самата улица е бая разбита. Сградите под 5 етажа са без асансьори и няма да заимат скоро.

    Нередност?
Нов коментар