Bayer се насочва към САЩ и Азия заради "неблагоприятната за иновации Европа"

Компания не одобрява отстъпките за лекарства, които трябва да прави във Великобритания и Германия

Компанията започна да инвестира сериозно в САЩ, като наскоро купи две биотехнологични компании за общо 5.5 млрд. долара.
Компанията започна да инвестира сериозно в САЩ, като наскоро купи две биотехнологични компании за общо 5.5 млрд. долара.
Компанията започна да инвестира сериозно в САЩ, като наскоро купи две биотехнологични компании за общо 5.5 млрд. долара.    ©  Reuters
Компанията започна да инвестира сериозно в САЩ, като наскоро купи две биотехнологични компании за общо 5.5 млрд. долара.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Германският химически концерн Bayer обяви, че променя фокуса на фармацевтичния си бизнес към САЩ и Азия, далеч от Европа и Великобритания, където правителства допускат "огромни грешки" при начина, по който управляват бюджета за здравеопазване, съобщава Financial Times.

Директорът на германския конгломерат за лекарства Стефан Оелрич съобщи, че Европа започва да се превръща в "неблагоприятен за иновации" континент поради затрудненията за възстановяване на направените инвестиции. Според него разширяването на лекарствената такса в Обединеното кралство, предназначена за ограничаване на разходите за лекарства на Националната здравна служба (NHS), и подобни схеми в Германия възпират инвестициите.

По време на конференция за здравеопазването в Сан Франциско, Калифорния, Оелрич заяви: "Европа прави много големи грешки." "Някои европейски правителства се опитват да наложат различни стимули за инвестиции в научни изследвания, но по този начин правят живота ни по-труден от гледна точка на търговията. Можеш да използваш колкото искаш привилегии за различни разходи, но ако нямаш достатъчно продажби, уравнението няма да се получи", казва Оелрич.

Той обяви, че Bayer "деприоритизира Европа до някаква степен" и се фокусира върху Съединените щати и Китай, където фармацевтичната индустрия вече има силно установено присъствие. "Пекин беше доста приветлив към иновации, докато в САЩ по-високите цени на лекарствата компенсираха изключително високите разходи, причинени от инфлацията", добавя Оелрич. "Ние сменяме посоката на нашия търговски отпечатък и финансирането му, далеч от Европа", обясни директорът.

Компанията започна да инвестира сериозно в САЩ, като наскоро купи две биотехнологични компании за общо 5.5 млрд. долара.

Пречките

Фармацевтичната индустрия е все по-загрижена за новите такси и данъци в Европа, които застрашават печалбите. Секторът предупреди, че това рискува да попречи на амбицията на политиците от ЕС и Обединеното кралство да превърнат страните си в лидери в областта на научните изследвания и иновациите в областта на науките за живота.

Британската компания Bristol Myers Squibb заяви през декември, че разширяването на доброволната схема на Обединеното кралство за ценообразуване и достъп до маркови лекарства може да отклони инвестиции от страната.

Тази схема представлява споразумение между Министерството на здравеопазването и фармацевтичната индустрия, според което фармацевтичните компании трябва да плащат част от приходите си от своите продукти на правителството, ако общите разходи на (NHS) за лекарства нараснат с повече от 2% годишно. През 2022 г. министерството определи, че този ръст е бил 15%, което генерира 1.8 млрд. долара отстъпки от фармацевтичните продукти. През 2023 г. ставката е увеличена на 26.5% и се предвижда да струва 3.3 млрд. долара на сектора.

Според Оелрич отстъпките за лекарствата, давани на NHS, води до сравнително по-ниска печалба за компаниите. Това води до намаляването на приходите и след това до намаляване на работните места.

Германският парламент одобри нов закон през октомври, който цели да намали разходите на държавата за медикаменти наполовина, по време на повишаване на цената за лечение.

Критиките от страна на германската компания не се приемат от депутата от консерваторите в британския парламент Нус Гани, която също участва на конгреса в САЩ.

"The Life Sciences Vision слага началото на нашия план да превърнем Англия в най-атрактивното място в света за всякакви научни иновации и изследвания. От началото до сега програмата е успяла да привлече над 1 млрд. паунда инвестиции от компании от цял свят, които са лидери в своята индустрия", каза в изявление представителят на парламента.

Фармацевтичната дивизия на Bayer генерира около 40% от своите продажби в Европа, Близкия изток и Африка, докато Северна Америка и Азия им осигуряват съответно 23% и 37%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    Казано с други думи това се нарича тенденция към деиндустриализация на Европа. Вече не се изнасят мръсни или трудоемки производства в третия свят, както преди 10-20 г, а просто структуроопределящи компании се местят в САЩ или в Азия. Освен Bayer това правят BASF, VW, Siemens...
    Въпросът защо са принудени да го правят има много ясен отговор - политиката на ЕС.

    Нередност?
Нов коментар