🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Novo Nordisk изследва дали лекарствата й за отслабване лекуват и алкохолна чернодробна болест

Компанията смята, че активната съставка в Wegovy може да е полезна при хора, които пият големи количества алкохол

Ако изследването бъде успешно и се стигне до разработване на лекарство, то това би било единственото медикаментозно лечение на заболяването
Ако изследването бъде успешно и се стигне до разработване на лекарство, то това би било единственото медикаментозно лечение на заболяването
Ако изследването бъде успешно и се стигне до разработване на лекарство, то това би било единственото медикаментозно лечение на заболяването    ©  Reuters
Ако изследването бъде успешно и се стигне до разработване на лекарство, то това би било единственото медикаментозно лечение на заболяването    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Датският фармацевтичен гигант Novo Nordisk набира хора за провеждането на втора фаза на клинично изпитание дали активната съставка на лекарството за отслабване Wegovy не помага и при алкохолна чернодробна болест. Според компанията семаглутидът може дори да намали приема на алкохол като цяло.

Очаква се групата да бъде съставена от 240 човека, като в допълнение те ще приемат и кагрилинтид. Това е активната съставка в ново лекарство за отслабване, което все още е в процес на развитие, съобщава Financial Times.

Лечението на алкохолното чернодробно заболяване остава до голяма степен непроменено през последните четири десетилетия и разчита до голяма степен на въздържание, комбинирано с хранителна терапия и стероиди. По този начин, ако изследването бъде успешно, това би било стабилна основа за разработване на нов медикамент, който де факто да предлага единственото решение на това заболяване.

Лекарството вече е показало ползи за здравето извън свалянето на килограми. Проучване през ноември показа, че Wegovy може да намали риска от смърт при пациенти със сърдечно-съдови заболявания с 18%. Нов анализ на тези данни, публикуван във вторник, показа, че потребителите на лекарството могат да поддържат загуба на тегло в продължение на четири години. Освен това те могат да получат ползи за сърдечно-съдовата система, независимо от теглото си. Novo Nordisk също проучва ползите от семаглутид при Алцхаймер.

Компанията възлага сериозни надежди на намирането на по-широко приложение на Wegovy, защото това би означавало и предлагане в повече здравни системи по света. В Европа възможностите са ограничени, тъй като цената на медикамента е висока. В Обединеното кралство употребата му е ограничена до две години, а в Дания то се предлага единствено частно. В САЩ Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри употребата на Wegovy за намаляване на риска от сърдечни заболявания през март. По този начин лекарството вече може да бъде включено в плановете Medicare Part D, които осигуряват покритие за повече от 50 млн. граждани.

Навлизане в инструменти за производство

В сряда контролиращият акционер в Novo Nordisk Novo Holdings обяви придобиването на австрийската компания за инструменти за производство на лекарства Single Use Support. Холдингът, който притежава 77% от акциите на производителя на лекарства, заяви, че това е част от желанието за навлизане в повече аспекти на пазара. Той придобива около 60% от акциите на компанията, като ръстът в дейността на Single Use Support заради сделки с Moderna е основа, върху която Novo иска да надгражда.

Тази възможност като цяло е възможна благодарение на огромните печалби от лекарствата за отслабване Wegovy и Ozempic. В началото на месеца от Novo Nordisk обявиха, че повишават очакванията си за печалба до 30% при предишна прогноза 29%. Компанията отчетете по-добри от очакваните тримесечни продажби в размер на 65 млрд. датски крони (9.3 млрд. долара), което е с 24% повече на годишна база при постоянни валутни курсове, а нетната печалба скочи с 28% до 25 млрд. датски крони.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар