Над половин милиард лева влизат в ремонти и строителство на училища и детски градини

Правителството одобри програма за образователната база до 2026 г., като вече стартира тази за строителство и ремонт на детски градини и училища за 240 млн. лв.

Строителството на училището в жк "Стрелбище" през 2010-2011 г. струваше на Столична община около 2.5 млн. лв.
Строителството на училището в жк "Стрелбище" през 2010-2011 г. струваше на Столична община около 2.5 млн. лв.
Строителството на училището в жк "Стрелбище" през 2010-2011 г. струваше на Столична община около 2.5 млн. лв.    ©  Мария Съботинова
Строителството на училището в жк "Стрелбище" през 2010-2011 г. струваше на Столична община около 2.5 млн. лв.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Първата програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024 - 2026 стартира.
  • 240 млн. лв. от държавния бюджет ще бъдат разпределени, с цел компенсиране на недостига на места в детските градини и преминаване на едносменен режим в училищата.
  • Още две програми ще помогнат за спортните площадки и санирането на съществуващите образователни сгради.

Над половин милиард лева ще бъдат изляти в подновяване на образователната инфраструктура в България в следващите три години.

С 580 млн. лв. ще бъдат обновени сградите и материалната база в държавни и общински училища, детски градини и общежития за периода 2024-2026 г. Финансовата подкрепа ще се осъществи чрез три нови програми на Министерство на образованието и науката (МОН), а решението за отделянето на този финансов ресурс бе прието от правителството като част от оперативната му програма до края на годината и съответно предвижда средства от държавния бюджет.

Първата от трите програми е за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища и стартира през изминалата седмица. Другите две са съответно за реновиране на спортните площадки и салони на държавни и общински училища, и за обновяване на студентски общежития.

Това означава, че в следващите няколко години огромен ресурс ще бъде разпределян от общини, училища и университети, което ще пренасочи усилията на част от строителния сектор към тази област.

Тъй като този сектор е традиционно проблемен при работа с много пари, както ремонтът на Хуманитарната гимназия в Пловдив показа, е много важно по какви процедури ще работят възложителите и кой ще ги надзирава.

От две в една смяна

От трите програми тръгна първата - "Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024-2026". Това е всъщност продължение на съществуваща програма от периода 2020 - 2022 г. Бюджетът обаче сега е с около 30 млн. лв. по-голям от предходния период и е на стойност 240 млн. лв., вероятно защото отпуснатите средства по предходния период не достигнаха и се наложи държавата допълнително да одобрява бюджет от над 10 млн. лв.

И сега дейностите са разделени в два модула. Първият за "Детски ясли и детски градини - изграждане на нови сгради, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи" е на стойност 40% от индикативния бюджет по програмата. Вторият модул за "Държавни и общински училища - изграждане на нови сгради, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи" е предвиден за 60% от индикативния бюджет по програмата.

Една от основните цели на програмата е да позволи преминаването на едносменен режим на обучение в училищата, където материалната база не достига и се налага децата да учат на две смени. "В общините с най-голям брой училища към настоящия момент е най-голям относителният дял на образователните институции, в които учебният процес се осъществява на двусменен режим", се посочва в документите по програмата. Все още в над 300 училища в страната обучението е на две смени.

За детските градини пък програмата ще спомогне за изграждане на нови сгради, разширение и реконструкция на съществуващи детски ясли и градини, като по този начин ще бъде намален недостигът на свободни места в тях и ще има възможност за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст.

Парите ще покриват всичко - от проектиране, до изграждане и въвеждане в експлоатация, като става дума както за чисто нови обекти, така и за реконструиране на стари.

Кой може да кандидатства

Бенефициенти по програмата могат да бъдат институции като:

  • общините за общинските детски ясли, детски градини и нови училища
  • Министерство на отбраната (МО) за държавните детски градини към МО
  • общинските училища , които са второстепенен разпоредител с бюджет към общините
  • Министерството на културата (МК) и Министерството на младежта и спорта (ММС) за училищата към тях
  • държавните училища, които са второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на образованието и науката.


Срок за кандидатстване

Програмата стартира на 10 октомври, а крайният срок за кандидатстване за всички бенефициенти е до 10 януари 2024 г. До тази дата следва да се подадат необходимите документи в МОН с придружително писмо единствено по електронен път.

До 4.5 млн. за детска градина и до 7.5 млн. за училище

За нови сгради на детски ясли и детски градини, които са с до 4 групи, финансирането е до 3 млн.лв. с ДДС за едно проектно предложение. За тези 5 и повече групи средствата са в размер на до 4.5 млн. лв. с ДДС за едно проектно предложение.

За пристрояване и реконструкция пък на малките детските градини и ясли с до 2 групи ще се отпускат до 1 млн. лв. с ДДС, а за големите с 3 и повече групи до 1.3 млн. лв. с ДДС за едно проектно предложение.

За строителство на нови училища финансирането е до 7.5 млн. лв. с ДДС, а за пристрояване и реконструкция е възможно да се кандидатства за до 3 млн. лв. с ДДС.

Като се има предвид споменатият по-горе ремонт на училище в Пловдив, това изглеждат недостатъчни суми - в Хуманитарната гимназия отиват над 13 млн. лв, от които само 3.5 млн. са от МОН. В тази връзка е възможно представянето на проектни предложения с по-висока стойност от посочените, като средствата обаче, надвишаващи максимално допустимите по отделните модули, се осигуряват като съфинансиране от страна на бенефициента или след одобрение на МОН за държавните училища.

Приоритетно ще се финансират проектните предложения за изграждане на детски градини от населени места, в които няма детска градина или има недостиг с над 40 броя места и училища на двусменен режим, които са единствени в населено място, както и училища в райони, в които няма нито едно училище.

Останалите две програми

Същата сума от 240 млн. лв. се отпуска и за държавни и общински училища по програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. Подкрепата ще допринесе за подобряване на условията за физическо възпитание и спорт, за провеждане на редовните часове и на дейности извън учебния план.

По третата програма ще бъдат финансирани също саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за управление на държавните висши училища и "Студентски столове и общежития" ЕАД. По нея ще се отпускат до 100 млн. лв., а целта й е подобряване на социално-битовите условия на студентите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-P
    popopo

    Крайно време е държавата България да финансира и инвестира в училища, детски ясли и градини за Българските деца.
    Дано да се направят както трябва - процедурите и строителството, за да има максимален положителен ефект от вложените пари.

    Нередност?
Нов коментар