Имотите на Църквата, част 2: На разходка из владенията на Пловдивската митрополия

Информацията, разпръсната през десетки места, показва че само известните на държавата имоти в град Пловдив са над 67 хил. кв.м

Цертелеевата къща и прилежащият ѝ двор са перлата в короната. оценени на общо 1.34 млн. лв. Не е ясно колко са били похарчени за ремонта и реконструкцията
Цертелеевата къща и прилежащият ѝ двор са перлата в короната. оценени на общо 1.34 млн. лв. Не е ясно колко са били похарчени за ремонта и реконструкцията
Цертелеевата къща и прилежащият ѝ двор са перлата в короната. оценени на общо 1.34 млн. лв. Не е ясно колко са били похарчени за ремонта и реконструкцията    ©  Надежда Чипева
Цертелеевата къща и прилежащият ѝ двор са перлата в короната. оценени на общо 1.34 млн. лв. Не е ясно колко са били похарчени за ремонта и реконструкцията    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Текстът е част от темата за имотите на Българската православна църква и тяхното управление. Първата част можете да прочетете тук:

Имотите на църквата, 1 част: тайните на Светия синод
Темата накратко
  • Пловдивската митрополия държи имоти в Пловдив със стойност, възлизаща на 5.5 млн. лв. според имотния регистър, но реалната сума е далеч по-голяма
  • Около двадесет апартамента, както и множество търговски обекти са част от имането на местната църква
  • Няма ясна информация за приходите от всички обекти, тъй като за повечето липсват договори за наем в имотния регистър

Кръстовището на ул "Книжна фабрика" и ул "Лозница" в Асеновград не изглежда като подходящо място за небесна битка. И все пак, от двете му страни, разделени от няколко метра асфалт, съжителстват силите на хаоса и реда.

От едната има малка сграда с надпис, който оповестява, че тук е централата на Hell's Angels за Асеновград. Насреща, в дискретна сграда без подобни надписи, е негласната централа на пловдивската митрополия.

"А тука са, да. Тука си живее. Те и други попове живеят тука, напълни се направо", казва един от съседите, запитан дали е виждал наоколо пловдивския митрополит Николай. В средата на 2020 г., малко след избухването на пандемията, пловдивската митрополия купува два апартамента на ул. "Книжна фабрика" от строителна фирма "Запрянови - 03", които и друг път са имали работа с църквата. Първата покупка е направена чрез девическия манастир "Св. Св. Козма и Дамян" за апартамент с размер от 190 кв. м. срещу скромните 129 хил. лв., а вторият - за 225 кв. м. е директно на Николай Севастоянов, както е светското име на Николай Пловдивски срещу също скромната сума от 142.5 хил. лв.

Очевидно или митрополитът и църквата са уцелили добро време за покупка, или са имали помощ отгоре, защото в момента за подобен имот в Асеновград, по пазарни цени, те биха платили точно три пъти повече.

Но честно казано, това не е необичайна практика при църковните имоти.

Пловдивската митрополия през годините е придобивала множество имоти или през дарения, или през сделки с по-ниска стойност, като истинският обем на владенията ѝ остава тайна, скрит зад несъществуващия църковен имотен регистър. Последният такъв много видим пример беше новият дом на митрополията в центъра на Пловдив, който тя придоби през подарък от Георги Гергов и солидна отстъпка от цената от другите собственици. Хората, фирмите и институциите, с две думи, обичат да подаряват или преотстъпват имоти на църквата. Какво получават в замяна (на този или онзи свят), остава тайна.

Според данни, събрани от "Капитал Пловдив" след няколко месеца разследване, само в рамките на град Пловдив, имотите свързани с църквата са над 40 с площ над 67 хил.кв.м. Формално, стойността на която са отбелязани (с оценки от 2009 г. или 2017г.), е около 5.5 млн.лв. Очевидно е, че дори по усреднената цена на площ в града в момента, истинската им стойност е многократно по-голяма и възлиза на десетки милиони евро.

Важно е да се отбележи, че това вероятно е само върхът на айсберга. Имотният регистър събира данни за имоти, в които е настъпила някаква промяна след 1990 г. Възможно е част от имотите да не присъстват там. Също така, проверката е само за десетките храмове, които са в рамките на града. В областта, и в епархията те са многократно повече. Вероятно земите, свързани с тях, растат в същата прогресия.

Запитване номер 999

Както установихме в първата част на нашето разследване, публична информация за имотите на Църквата не съществува, като дори не е ясно дали тя поддържа собствен имотен регистър, какъвто би трябвало да има.

Църквата няма и задължение да предоставя такава информация, защото за разлика от всички други получатели на публични средства (тя получава десетки милиони от държавата годишно) тя не е субект по Закона за достъп до информация.

Пробвахме по най-прекия път: пуснахме запитване до местния владика. При първия опит администрацията на митрополията информира, че единственият начин контакт да бъде установен е чрез запитване, което трябва да бъде написано на ръка и после пуснато в плик, който да бъде оставен в клон на Български пощи. Всяка сутрин един представител на местната църква отива до централната поща в града и преглежда дали има писма, които после носи в администрацията.

След няколко безуспешни начинания по този метод, последва второ запитване пак в същата администрация, където се оказа, че има и друг вариант - с входиране на директно запитване. По ирония на съдбата номерът, който бе издаден беше "999". Според религиозните вярвания това число предполага, че сте на позитивен път и ви насърчава да се доверите на интуицията си.

Уви, това също не проработи. Запитването бе направено преди около половин година, като в момента на неговото входиране църковният чиновник тогава потвърди устно, че "това няма как да стане точно преди лятната ваканция", но явно и след това е така.

Така единственият вход остана Имотният регистър. Всеки един храм и църква има отделен единен идентификационен код (ЕИК), който обаче не е достъпен чрез търговския регистър, а и често е трудно да се намери. Имотите на Църквата съответно са разпръснати из отделните храмове и църкви. В рамките на Пловдив те са над двадесет, но едва за десет от тях има данни в имотния регистър.

Ето и кратка разходка из имотите, които успяхме да идентифицираме.

На път към Центъра

Ако сте жител на града, най-вероятно неведнъж сте се спускали пеша от Централна гара надолу по бул. "Руски" към мол "Марково тепе". Именно по този път се намира първият голям имотен клъстер на Пловдивската епархия. Тук, директно зад хотел "Лайпциг" на номер "Руски" 76 е т.нар. "Попски блок". Местната църква разполага с дванадесет апартамента в него, както и с поземления имот на сградата с оценка за всички притежания, направена през 2021 г. и възлизаща на 793 хил. лв. Друга е сумата обаче, ако приложим пазарните цени за имоти в Града под тепетата. При средната стойност от 1000 евро на кв. м. от 2022 г. за Пловдив това би означавало, че имотите на Църквата на само бул. "Руски" 76 възлизат на 1.8 млн. лв.

Жител на блока пожела да сподели анонимно пред "Капитал Пловдив", че "сградата е в запуснато състояние и до днешна дата комуникацията за нейното ремонтиране с митрополията, която държи 51% от нея, е почти невъзможна. Усилия не са полагани от нейна страна за поддръжка на сградата. Покривът е в окаяно състояние." Той казва, че две години е чакал, за да получат официален отговор от тях и по стечение на обстоятелствата в деня след излизането на първия текст на "Капитал" по темата са получили такъв. Църквата ще съдейства за ремонта.

Ако продължите своята разхода малко по-нататък и тръгнете по ул. "Драган Цанков" и после по "Авксентий Велешки" с посока Цар-Симеоновата градина, евентуално ще се озовете на кръстовището с ул. "Филип Македонски". По диагонал от седалището на общинския съвет на Пловдив се намира още един от имотите. Двуетажната красива бяла сграда е с по 180 кв. м. на етаж, и има надпис "Детски отдел" - "Сградата е собственост на Пловдивската митрополия, която активно допринася за развитието на отдела". Оценена е на 188.5 хил. лв. през 2013 г.

С помощ от добри приятели

Най-голямата концентрация на отделни имоти на Пловдивската митрополия е около централата ѝ - храм "Света великомъченица Марина", която се намира между "Отец Паисий", "Др. Георги Вълкович" и "Станислав Доспевски". Тук тя притежава по-големия процент от сградите. Комплексът е оценен с всички прилежащи към него сгради през 2017 г. на 618 хил. лв.

Самата "Отец Паисий" пък вероятно е най-църковната улица в целия град. Тук има църковна телевизия, търговски обекти собственост на църквата, ипотекиран хотел и църковен магазин. На "Отец Паисий" 21 е централата на Пловдивската църковна телевизия, за която според хора от средите на богословите е най-добрата в тази сфера в страната.

Няколко нискоетажни търговски обекти по улицата нагоре също са на църквата. Причината да го знаем, са правни спорове между Пловдивската епархия и "Торгоекспрес", собственост на Дора Левтерова-Гаджалова. Те впрочем, показват и как църквата решава със светски похвати имотните си проблеми.

През 2018 г. митрополията предявява претенции към един от имотите и прави иск за неговото бутане, защото според нея е незаконен строеж и попада в отчужден от нея имот. Това решение е първоначално одобрено, но до бутане не се е стигало. По-късно през 2021 г. става ясно, че митрополията е и кредитор на "Торгоекспрес" и налага възбрана върху съществуващите имоти на "Отец Паисий" 17-19.

До развръзка се стига чак към края на 2022 г., когато "Виа профит", собственост на Борис Калибацев, който е също собственик и на "Филикон - 97", замества "Торгоекспрес" по задължения към митрополията. Калибацев е известен като близък до митрополит Николай. "Виа профит" влиза в задълженията на "Торгоекспрес", срещу неуточнена сума и придобива имотите на стойност от 333 хил. лв. и дълга към местната църква. В същия ден след придобиването на осемте имота, половината са прехвърлени на митрополията за сумата от 238 хил. лв.

Нагоре по "Отец Паисий"

Ако продължите по-нататък в посока Джумаята ще попаднете на "Отец Паисий" 11-а, където се намира отдавна затворилият хотел "Дали". Хотелът няма дейност от известно време насам и се държи от дружеството "Унисон", собственост на Емилия и Георги Такучеви. В началото на тази година се учредява договорна ипотека между "Унисон" и пловдивската митрополия за хотела в размер на 980 хил. лв. Сума, която компанията не би могла да покрие имайки предвид, че тя е на загуба през 2022 г. с приходи от 44 хил. лв., както и фактът, че хотелът е затворен.

Когато стигнете на гърба на Джумаята, до стълбите зад нея, ще видите чисто новия клон на известната асеновградска сладкарска верига "Нико", който се намира на "Съборна" 1. Цялата сграда, на пъпа на Пловдив, е оценена на скромните 74.3 хил. лв. и е изцяло собственост на митрополията чрез "Св. Марина". Договор за наем не беше намерен.

Обръщайки се обратно по "Съборна" в посока Стария град може да завиете надолу по ул. "Криволак", докато стигнете до номер 9. Тук собственост на митрополията са търговски обект на две нива, който е шивашко ателие и магазин за дрехи, както и апартамент в по-горния етаж. Единственият договор за наем е от търговския обект от далечната 2009 г., където "Ани Д. Анна Делчева ЕТ" се задължава да плаща 54 хил. лв. за период от три години или по 18 хил. на година. Възможно е църквата да притежава и етажа, където се помещава известното заведение "Читалнята", тъй като това се подразбира от кадастъра, но не би могло да бъде потвърдено, тъй като няма договори или информация за това.

В близост е сградата на ул. "Кирил Попов" 2, която е оценена на 49 хил. лв. през 2009 г. и където от 2017-2022 г. се подвизава компанията ""Диел 74" на Милка Вангелова срещу наем от 27.6 хил. лв. за целия период. След нея на място се помещава ресторантът "Булгар гастро бар", за която обаче също няма намерен договор за наем в имотния регистър.

Не само на едно място

Митрополията има имоти и в район "Северен" и район "Западен". Най-голямото струпване на едно място е на ул. "Васил Левски" 68, където до 2007 г. тя държи шест апартамента и три търговски обекта.

На този и на други адреси, апартаменти и обекти са продавани оттогава насам на хора, свързани по някакъв начин с местната църква "Св. Иван Рилски".

Оценка на останалите имоти на адреса е извършена през 2017 г., според която общата им стойност е 467 хил. лв., от които търговските обекти са 181 хил. лв.

Един самостоятелен обект състоящ се от поземлен имот и апартамент на обща стойност от 24.2 хил. лв. се намира на ул. "Гео Милев" 24.

Краят на разходката идва в район "Западен", където на подлежащия на ремонт бул. "Царевец" и по-точно на номер 13 сградата е изцяло собственост на митрополията, но точна информация заради проблем между кадастъра и имотния регистър не дава възможност да се види точната му оценка. Единственият документ е за подписан договор за наем за три години в размер от 21.6 хил. лв. с банката ЦКБ, който не изглежда да е обновен.

Последната спирка се намира в покрайнините на квартал "Прослав" и е завръщане към корените на църковното земевладение. Тук Пловдивската митрополия разполага със земя за обработване в размер от 56 дка., която се отдава на аренда за период от десет години на Йордан Балбанов, на когото е регистрирана "Балбанов 84", автомивка в с. Белово, Пазарджишко, която никога не е извършвала дейност. Арендата е за 56.5 хил. лв. - по 1 лв. на кв. м. за десет години или 10 стотинки на година.

Това със сигурност не са всички църковни имоти в града. Липсата на договори за наем за голяма част от обектите пък поставя под въпрос колко точно са приходите от тях. Но както всичко друго, това потъва в дебрите на църковните потайности.

Перлата в короната

Бижуто в перлата на Пловдивската митрополия безспорно е Цертелеевата къща или още известна като Гръцкото училище на Джамбаз тепе. Процесът по нейното придобиване започва през 2019 г., когато с цел започване на реставрация и реконструкция на сградата са закупени от Петър, Живко и Васил Братанови, Маргарита Гегова и Иванка Стоицова имоти в размер на 750 хил. лв. Архонтът на митрополията Георги Гергов държи останалата част от сградата чрез семейното дружество "Стария Пловдив", където те са апортирани от Пловдив през далечната 2006 г., както и чрез "Международен панаир Пловдив". С тяхното даряване започва и работа по изграждането на новата централа на Николай Пловдивски, а общата оценка на всичко закупено и дарено преди ремонта е 1.34 млн. лв.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvt10319485 avatar :-(
    kvt10319485
    • + 1

    и тези хубавци са спонсорирани от държ. бюджет, докога?

    Нередност?
Нов коментар