🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: Купа за "Ботев", смърт на булеварда и бързи пари от правителството

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона, е "виртуалното тепе", от което виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Темата на Пловдив днес е спечелената вчера купа на "Ботев" и жълто-черният триумф, който се изля по улиците. Повече за това - малко по-надолу. Сега за нещо по-тъжно.

Двама младежи, загинали в летящ по централен булевард на голям град мощен джип, дете простреляно от 11-годишния си братовчед, двама абитуриенти в токсикологията на "Пирогов". Така започна обзорът на първите три дни от изминалата седмица.

Зловещата катастрофа припомни стара истина - в голям град като Пловдив контролът на движещите се по улиците превозни средства е ужасно слаб. Това е и основната причина градът да е на първо място по пътнотранспортни произшествия. За да може автомобил да се движи по централния булевард "Руски" като на самолетна писта с около 150-180 км/ч, това означава, че шофьорът му е предполагал, че няма да има кой знае какви последствия за него. Извън природните.

На същото място преди години, пак летящ автомобил, но в обратната посока, помете и уби чакащите на спирката пешеходци. Очевидно само КАТ не знае, че това се случва, иначе би решил проблема с една патрулка и няколко камери.

Това, което камерите не могат да решат, е дали хората се ръководят от морала си. Защото никоя институция не може да направи това, което моралът може - да те кара да спазваш правилата, да възпитаваш наследниците си да ги спазват, а когато си допуснал грешка, да понесеш последствията.

И това е важно далеч отвъд движението по булеварда. Защото и при лични избори и обществени политики липсата на морал води до катастрофални последици. Когато моделите ти на поведение - политически или инфлуенсърски - водят откровено безморално съществуване и го прокламират през телевизора и телефона, това се усеща както на пътя, така и в бизнеса. Което пък ни води до темата на седмицата този път:

Тема от седмицата:

Бързи 4 млрд. лв. от служебния кабинет: Поддръжката на пътища се завръща при познатите играчи

Какво се случи?

Поръчките за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, сред които, разбира се, е и тази, обхващаща област Пловдив, бяха пуснати отново и спешно от служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова.

Това се случи, след като последните такива търгове от времето на Бойко Борисов бяха обявени за порочни и раздути с милиарди, и съответно прекратени. След това почти три години тези поръчки биваха първо прекратявани от властта и пускани наново, и по нови правила, а после обжалвани от кандидатите да ги изпълняват.

Докато възлаганията отлежаваха в КЗК, поддръжката на пътища беше възложена по "аварийни договори" или всъщност чрез анекси към старите договори и на старите изпълнители, за което, разбира се, самите изпълнители получиха средства от бюджета на МРРБ.

Защо е важно?

Изключително странно е едно от спешните и първи решения на служебния кабинет да е разпределението на най-голямата държавна поръчка от години. Всичко сочи, че парите ще отидат отново към познатите изпълнители. Това подсказва унисон между правителството и строителите: в статия в пловдивския "Трафик нюз" например тази седмица стана ясно, че пловдивската "Европейски пътища" е решила внезапно да спре да изпълнява дейности по последните аварийни договори. Мотивът според писмо, видяно от медиата, бил, че възлагането на още дейности по извънредните договори "излиза извън рамката на закона".

С тях беше подписан анекс за извършване на дейностите до избор на нов изпълнител, а стойностите на договорите бяха индексирани на два пъти, като накрая изведоха компанията на първо място в топ 5 на индексираните договори за пътна поддръжка за 2022 и 2023 г. със стойност от 127 млн. лв. Тъй като компанията досега никога е нямала проблем да работи по този начин, внезапният ѝ отказ говори, че е получила знак, че предстои връчването на поръчката, където тя е единствен кандидат.

Предвид близките връзки между ГЕРБ и големите строителни компании, това е явен знак кой в момента управлява и как.

Какво следва?

Четири от поръчките вече са дадени, предстои даване на още области. Сред тях е и Пловдив. Там, както вече стана ясно, "Европейски пътища" е единствената компания от 4 явили се, допусната до отваряне на ценовите предложения.

Вижте текста тук.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

1. Имотен бум с първи сигнали за рецесия

Изглежда, пазарът на имоти в България все още е във фазата на имотния бум, но с първи сигнали за рецесия. НСИ например отчете минимален спад на цените в София през четвъртото спрямо третото тримесечие на миналата година.

2. 18% от инвестициите на веригите в страната са в Южен Централен регион с център Пловдив

Това е изводът от данните на Сдружението за модерна търговия (СМТ), които заедно с Института за пазарна икономика (ИПИ) представиха изследване за регионалния ефект от дейността на веригите в българската икономика. Ето кой кой е при веригите в Пловдив.

3. Словашкият премиер Роберт Фицо е прострелян и ранен

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в сряда при опит за покушение, в резултат на който е получил животозастрашаващи наранявания, обявиха от кабинета му, докато централноевропейската държава се бори с остра политическа поляризация.

4. Димитър Радев: Все още има шанс да се присъединим към еврозоната през 2025 г.

Банковата система и централната банка ще завършат техническата и логистична подготовка до края на тази година, но все още има редица информационни и счетоводни системи под контрола на изпълнителната власт и общините, които трябва да се адаптират за работа в условията на еврозоната.

5. Скокът на заплатите носи ръст за икономиката, но спадът на инфлацията не стига за еврото

Икономиката на страната отбеляза ръст от 1.7% през първото тримесечие, а прогнозите са годината да финишира с растеж около или малко над 2%. Това е доста над средното за ЕС и еврозоната, но не достатъчно, за да може България да настигне по-бързо доходите и благосъстоянието на средния европеец.

Избрано специално

Купата на Ботев и бъдещето на футбола

Късно вечерта в сряда, след трилър на стадион "Васил Левски", пловдивският "Ботев" взе купата на България за първи път от 7 години насам. Това е първият триумф на клуба след пристигането на новия му собственик Антон Зингаревич, и първият, откакто държавата вложи толкова много пари в стадиона му. Емоцията се усещаше във въздуха на стадиона, където много хиляди пловдивски фенове бяха пристигнали, за да изстрадат заедно пътя към купата. Това беше повече от футболен триумф, защото по някакъв начин се усещаше като реванш за Пловдив на националната сцена - градът от доста време насам излиза от сянката на София икономически, социално и културно.

По този повод ето два материала, които проследяват пътя до тази купа. Първият е за мистериозния руски собственик, а вторият - въпроси и отговори за това как се управляват клубовете и има ли роля новия стадион. Извън триумфа, остават доста въпроси, на които все още няма отговор.

Кой е Антон Зингаревич и какво прави в Пловдив





Антон Зингаревич е син на един от най-известните руски милиардери, Борис Зингаревич, който е близък и бивш бизнес партньор с бившия президент на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Как се правят пари от български футбол и ще променят ли бизнес модела новите стадиони





Приходите от стадиона са парите, които всеки тим прибира, от присъствието на феновете на самите спортни събития, като обикновено постъпленията се формират от продажба на билети и абонаментни карти.

Истории, които видяхме другаде

Община Пловдив обяви обществената поръчка за възстановяването на кино "Космос". Тя е на стойност 9,9 млн. лв. без ДДС. Една част от средствата ще дойдат от Министерството за регионалното развитие и благоустройство, а останалата сума през съвместния проект на Община Пловдив и Община Габрово "Брегове на съвремието - комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща градска среда в Габрово и Пловдив" - Traffic News.

Служителите в университетите в България започват стачка от 20 май. На тази дата висшите учебни заведения ще останат затворени, а дните на протест ще се увеличават до края на семестъра. Възможно е да се стигне и до блокиране на пътищата. - "Под тепето".

По информация от "Марица" на заседанието на общински съвет на 16 май и по предложение на кмета Костадин Димитров ще се преразгледа бюджетът на Пловдив. Ремонтът на Хуманитарната гимназия ще продължи с предвидени 600 хил. лв.

От Traffic News информираха за нови рокади в пловдивската прокуратура. Чавдар Грошев и Георги Гешев са новите заместници на окръжния прокурор на Пловдив. Решението за преназначаването е на Прокурорската колегия на ВСС. Заедно с тях заместниците на окръжния прокурор Ваня Христева стават четирима.

Цитат на седмицата

“От нарушенията, които виждам, не смятам, че е бил рисков водач”

Красимир Нешев, началник на КАТ Пловдив, за извършените предходни нарушения от водача на летящия по бул. “Руски” джип. Думите му станах повод и за искане на неговата оставка от Европейския център за транспортни политики.

Снимка на седмицата

Свободно време и култура

13-18 май - Регионален исторически музей Пловдив

Двадесети фестивал на изкуствата "Борис Христов". Събитията ще се проведат в Зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив.

16-19 май - Старият град

Пролетен панаир на занаятите. Тази година талантливите занаятчии ще ви очакват на Улица на занаятите в Стария град на Пловдив - ул. Стръмна 1, 1а, 2 и 3.

17-19 май - парк "Лаута"

Един от най-очакваните фолклорни фестивали в България - "Пловдивският народен събор", ще се проведе на 17, 18 и 19 май в парк "Лаута" за девета поредна година.

18 май - 19:00 ч. Драматичен театър Пловдив

Концерт на виртуозният пианист Евгени Генчев и VICTORIA - българската звезда на международната музикална сцена.

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.