Петте големи провала на ГЕРБ в София

Некачествени ремонти, презастрояване, мръсотия, задръстени улици и съмнения за злоупотреби в общинските дружества е част от наследството след 15-годишното управление на партията на Борисов

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В София отдавна е време за промяна. За над 15 години управление на партията на Бойко Борисов градът така и не придоби този комфортен, модерен и устойчив облик, който приляга на една столица от Европейския съюз, въпреки стотиците милиони държавна субсидия годишно, щедро и безкритично осигурявана от ГЕРБ и милиардите от еврофондове. София е мръсна и неподдържана, задръстена от автомобили, презастроена, с лоша и дори понякога липсваща инфраструктура. А съмненията за злоупотреби, корупция и пилеене на общински средства за некачествени проекти съпътстваха цялото дългогодишно управление на ГЕРБ.

На предстоящите местни избори за пръв път от много години има реален шанс градът да бъде изваден от курса си на безвремие и да започне промяна. Тя няма да е лесна и безпрепятствена, нито пък ще е бърза, защото част от раните в облика на София са много дълбоки. Припомняме пет (макар това далеч да не изчерпва всичко) от сферите, в които управлението на ГЕРБ катастрофира и някои от най-големите и видими скандали през годините.

1. Вечният ремонт

"Ремонт на ремонта", "Хубаво е, но не е готово", "Още не се е слегнало" - безбройните скандали около ремонтите в София не само родиха крилати фрази, но последният грандиозен резил с пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание стигна и до Европейската прокуратура. Но може би най-емблематичният сред всички ремонти е този на улица "Шишман", която в последните шест години е непрекъснато разкопана - включително и към настоящия момент. Резултатът е бизнеси на ръба на фалита, изключително изнервени граждани и протести, а за сметка на това естетическият и функционален резултат от модернизацията е доста спорен.

Какво се случи на тази оживена централна улица прочетете тук:

2. Презастрояването: синдромът на "новите квартали"

Квартали без улици, улици без тророари, "паркинги" насред поляните, жилищни райони без детски градини и училища..Повече от десет години София се застроява с огромни темпове, безогледно и на парче, а приемането на подробните устройствени планове, които да внесат ред в строителната вакханалия, така и не се случва. Зелените пространства не достигат във все по-прашния, горещ и презастроен град, но това няма да се промени, защото общината изтърва срока за отчуждаване на зелени площи и превръщането им в паркове.

Историите от т.нар. "нови столични квартали" ("Витоша", "Кръстова вада", "Манастирски ливади" и др.) са пословични за тоталното абдикиране на община София от устройствените решения в града. Ето какво се случва в тях:

3. Град уличен паркинг

София не е град за хората. Предимство имат винаги автомобилите. Но след безброй обещания общински паркинги все още няма, а улиците на практика са такива, но дори платените зони вече просто не достигат. Решение (не) се търси вече над 15 години. За това време броят на регистрираните в София коли се увеличи повече от двойно и вече почти достига милион. Управата на града на практика насърчава това: да имаш кола в столицата е най-лесният и достъпен избор, когато градският транспорт е неудобен, велоалеите - оскъдни, а данъците са ниски дори и за старите автомобили. Прочетете повече тук:

4. Мръсотия до шия

София е буквално мръсна. Преливащите разкривени и неподдържани контейнери и кошчета са обичайна гледка. Боклуци в изобилие се въргалят в туристическото сърце на града. Току що санирани и боядисани сгради бързо осъмват с грозни и нецензурни надписи или просто с драсканици - "ефектът на счупения прозорец" е верижно явление в София. Мръсен е и въздуха, а решение още няма.

Един от големите проблеми е механизмът, по който се разпределя бизнесът с боклука в столицата - става дума за стотици милиони, които от години отиват при едни и същи компании, въпреки лошата услуга. Сред тях продължава да е и небезизвестният бизнесмен Румен Гайтански-Вълка, чието "прогонване" от бизнеса с боклука в София бе сред първите звездни моменти на Бойко Борисов като кмет.

5. Касичката ЦГМ

Дружеството, което управлява градският транспорт на София - ЦГМ, съвсем не е пример за добро управление. Отвъд видимите недостатъци на градския транспорт в града около общинската компания има и гъст облак от съмнения за неефективно разходване на стотици милиони. Това се усети най-силно от софиянци с пускането на новата билетна система за 100 млн. лв. в началото на годината, когато се оказа, че да си вземеш "електронен билет" е далеч не толкова просто начинание. По важно обаче е това, че останаха съмнения дали зад въпросната нова тикет система не стоят и по-големи интереси.

Центърът за градска мобилност се оказа и пресечна точка на странна мрежа с връзки между фирми, които редовно печелят търгове - за ел.-табла, за паркиране и др. Има и доказани взаимодействията между тези фирми и служители на самата Столична община, както и такива в държавния Фонд на фондовете. Прочетете повече в разседването на "Капитал":

Само преди броени седмици ЦГМ затвърди усещането, че има нещо нередно в начина, по който харчи публичен ресурс. В края на мандатато пусна търг за 6 млн. лв. за "дигитализиране" на паркирането, от която не ставаше ясно дори какво трябва да направят участниците. Очаквано се яви един кандидат. След обществения и политически отзвук поръчката беше спряна.

И един бонус

Връщането на къпалня "Мария Луиза" на общината и превръщането й в хубаво място за разхлада на софиянци е обещание, което е давала както кметът Фандъкова, така и председателите на общинските съвети от ГЕРБ Елен Герджиков и Георги Георгиев. Дотук неуспехът е пълен: занемарената и рушаща се къпалня стои като язва в Борисовата градина. В последните години нейният мажоритарен собственик - Румен Гайтански-Вълка, опита да задвижи инвестиции в имота - на ръба на закона, а и даже отвъд него, но неуспешно. В крайна сметка на финала на мадата на ГЕРБ Гайтански направи "неустоимо" предложение на общината: да откупи дела му в къпалнята или да го размени срещу куп други общински имоти в града.

По всичко изглежда, че развръзката предстои при следващия кмет и общински съвет. Сагата с басейните в Борисовата градина може да проследите тук:

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gsu011099678 avatar :-|
    nqmadatikaja
    • - 1
    • + 9

    Навсякъде, където са Герб управляващи е пълен провал. Освен София, другите примери са Пловдив и Варна.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 4

    Изтърваните срокове за превръщане на частни имоти в паркове са едната беля. Другата беля са частните улици. Мутрите в полите на Витоша са ги купували по 20$ квадратния метър, когато си сториха къщите. Днес общината им плаща обезщетение за заградените улици като за централен квартал. Само от изплатените обезщетения къщата им излиза без пари.

    Нередност?
  • 3
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507
    • - 3

    До коментар [#1] от "nqmadatikaja":

    The city of Burgas begs to differ, както е казал Шекспир :-)

    Нередност?
  • 4
    iqq1424385823391395 avatar :-|
    Добрин Стефанов
    • - 1
    • + 3

    Предполагам дамите автори на статията не са майки. Най-големият провал на ГЕРБ и лично на Фандъкова е умишлено провалената система за предучилищно и училищно образование с едничката цел да се превърнат децата в стока.

    Нередност?
  • 5
    samsum avatar :-P
    Deputat 241
    • - 1
    • + 2

    Предизборно...

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    Всъщност след Междуречки през 90-те до момента София се управлява от т.нар. демократични партии: СДС, ОДС, Герб (+ приятели на раздаване под масата).
    Герб нищо нова ни направиха, просто продължиха - развивайки го творчески - модела Янчулев/Софиянски, когато София бе разпродадена за стотинки на "едни хора". Да припомням ли далаверите около Общинска банка или Софийски имоти?

    Има ли надежда, че същите от ПП-ДБ ще направят нещо различно?
    Като гледам как се справят в централната власт - в кръгова отбрана срещу всичко и всички и половин година нищичко налице, освен че направиха българската армия трупен донор на украинската и потънаха в яка бюджетна дупка с този мин.фин., очакванията ми са нулеви.
    Пък трябва да се отчете и старанието им евромилиардите да се насочат към фирчми на техните финансови благодетели. Както и се вижда, че става.
    И като сложим и дебелоочието, че трето поколение чедо на ДС е кандидат за кмет, при това от обикнатите бизнесмени с червените Луканови куфарчета, картината става да получиш як рефлукс.

    Гадно, гадно, гадно!
    Над софиянското ограбвана и разпределение и бойковите 40% тия просто ще "надстроят" и зелена компонента.
    Пък дали да не опитаме да си вземем София от десните/сините/демократите, които досега до един се оказаха крадльовци?

    Нередност?
  • 7
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 3
    • + 1

    То се вижда, че столицата е много зле... От 1,1млн към момента на идването на душманите, сега е 1,4млн. Това е, защото народа е от мазохисти! Напускат хубавите си родни места и отиват да се мъчат в столицата! Също така искам да отбележа колко хубава и уредена беше към онзи момент, приветлива една такава, хубава! А сега направо на нищо не прилича. Всеки може да потърси снимки и да сравни преди сега -много по-зле е сега... Да не говорим за удвоения брой автомобили - как не можаха да се намерят паркоместа за има няма половин милион автомобила! И презастроено - 4 639.00 души на кв.км, не е като Хонконг 25 000/кв.км ама е презастроено спрямо Перник примерно. Но най-хубавото са съмненията - първо ги сееш, после ги жънеш! Искам да припомня на софиянци "успехите" на "революцията" на национално ниво и това, че 4 години тука няма мърдане, който си изберат той ще е! Припомням - много корупция имало, с чували се крадяло! Резултатите са постигнати двойни цени в пътното строителство след премахването на корупцията. Пътната поддръжка, когато въобще я има също е на двойни цени! "Огромните злоупотреби" след пълна ревизия се намери някаква тръба за 500 лв от милиардни поръчки. Фирмите не се смениха - всичко си е като преди, само цените са двойни . Но проектите се замразиха за почти две години, паричките отидоха за социал! Джемкорп и 3 милиардната печалба на Лукойл! Блокиран парламент - антирекорд по приети закони. Абсолютна некадърност и бездарие, един изключително лош експеримент. Но спокойно, в министерствата все пак има подготвени екипи за съпорт, но в общините нивото е наистина ниско и подготвените хора са по-скоро изключение. Там вече ще видите кон боб яде ли и революцията дали ражда таланти!
    Ей къде е и един обзор за който му се чете непартийни анализи: https://www.regionalprofiles.bg/var/docs/2022P/22Stolica_2022n.pdf

    Нередност?
  • 8
    bra58590017 avatar :-|
    bra58590017
    • + 1

    Очевидно е, че ГЕРБ не се борят за кметския пост в София,който въобше не им трябва, а за контрол върху общинския съвет. Цялата тяхна кампания е реално срещу колаицията на ПП, ДБ и Спаси София, а Васил Терзиев е косвена жертва и удобен обект на лесната за активиране омраза срещу богатите и успешните.

    Нередност?
Нов коментар