Промени в осигуряването през 2017 година

Какви са основните параметри на бюджета на ДОО

Минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 2.6%
Минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 2.6%
Минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 2.6%    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 2.6%    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на 2017 г. отново правим преглед на промените в осигурителното законодателство. Законът за бюджета на ДОО за 2017 г. (ЗБДОО) вече е приет, а в тази статия ще разгледам основните параметри на бюджета на ДОО, свързани с осигурителните вноски, осигурителния доход, както и някои промени, които той налага в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Осигурителни вноски

През 2017 г. има увеличение в процентите на осигурителните вноски за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт. Размерът на вноските за фонд "Пенсии" е съответно – 18.8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г., при съотношение – 10.46 за сметка на работодателя и 8.34 за сметка на работника, и 13.8 на сто за лицата, родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 7.66/6.14. През 2017 г. работодателите отново няма да внасят вноски във фонд "Гарантиране на вземанията от работниците и служителите".

Отчита се, че има натрупани достатъчно средства, но при тяхното намаляване вноските за този фонд може да бъдат възстановени. Законът не предвижда промяна на съотношението между работодател и работник (60/40) за останалите осигурителни рискове, както и размера на вноските за тях. Общо заболяване и майчинство – 3.5 на сто; безработица – 1.0 на сто. Размера на вноската за фонд "Трудова злополука и професионална болест" ще бъде определян както досега - диференцирано от 0.4 до 1.1 за сметка на работодателя съгласно приложение 2 към ЗБДОО. Запазват се размерите и съотношението на вноските за фондовете на допълнителното задължително пенсионно осигуряване в: 1. Универсален пенсионен фонд – 5 на сто при съотношение 2.8 на сто за сметка на осигурителя и 2.2 на сто за сметка на осигуреното лице. 2.

Професионален пенсионен фонд - 12 на сто - за лицата, работещи при условията на I категория труд, и 7 на сто - за лицата, работещи при условията на II категория труд, като вноските са изцяло за сметка на осигурителя. Увеличава се и осигурителната вноска във фонд "Пенсии" за лицата по чл. 69 от КСО до 60.8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г. и 55.8 на сто за родените след 31 декември 1959 г. Запазва се и размерът на осигурителната вноска за здравно осигуряване в размер на 8 на сто при съотношение 4.8 на сто за осигурителя и 3.2 на сто за осигурените лица.

Осигурителен доход

Минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 2.6 на сто през 2017 г. в сравнение с 2016 г. За 2017 г. няма договорени минимални осигурителни прагове по икономически дейности, а увеличението се дължи на увеличения размер на минималната работна заплата. Най-ниският минимален осигурителен доход през тази година ще бъде равен на 460 лв. – колкото е размерът на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г.

Променя се и диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Те ще го определят според облагаемия доход, който са декларирали за 2015 г., а за тези, които не са извършвали дейност през 2015 г. или започват дейността си през 2016 или 2017 г., той ще бъде 460 лв. През 2017-а се запазва и минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводители – 300 лв. Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица през 2017 г. остава на нивото си от 2016 г. – 2600 лв.

Обезщетения от ДОО

През тази година се запазва и режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност от работодателя – първите три работни дни се изплащат от работодателя в размер 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение, а от четвъртия работен ден на настъпване на неработоспособността – от НОИ. Запазва се и периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – до 410 дни. За съжаление очакваното увеличение на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст, отново не се случи и то остава в размер на 340 лв.

Запазва се и периодът, от който се определя размерът на паричното обезщетение при трудоустрояване поради бременност, кърмене или напреднал етап на лечение инвитро - неговият размер се определя от осигурителния доход на лицата за период от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на трудоустрояването. Запазва се дневният минимален размер на обезщетението за безработица – 7.20 лв.

По-важните промени в Кодекса за социално осигуряване

В чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО са добавени управителите и прокуристите на клонове на чуждестранни юридически лица, като те са определени като осигурени за всички осигурени социални рискове. По важна промяна в КСО е направена в чл. 6, ал.12 - върху средствата, давани постоянно или периодично пряко на лицата в пари или в натура, които средства са за сметка на социалните разходи, ще се внасят осигурителни вноски за всички фондове, а не както досега - само в размера за фонд "Пенсии".

В чл. 6, ал. 16 от КСО е направено уточнение, че максималният размер на осигурителния доход за лицата, работещи при условията на сумирано изчисляване на работното време (СИРВ) за повече от един месец, е равен на сбора от максималните осигурителни доходи за месеците от периода, за който е установено сумираното отчитане. В чл. 6, ал. 17 от КСО също е направено уточнение, отново за лицата, работещи при условията на СИРВ за повече от един месец, но вече за минималния размер на осигурителния доход – той е равен на сбора от минималните осигурителни доходи за месеците от периода, за който е установено сумираното отчитане.

В Кодекса за социално осигуряване са предвидени и други промени, свързани с нов вид обезщетение от ДОО, промени в периода за изплащане на обезщетения за безработица, възстановяване на добросъвестно получени обезщетения за безработица при получаване на друг вид обезщетения от работодателите, както и други промени, с които ви препоръчвам да се запознаете в детайли.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hypopotam avatar :-?
    Хипчо
    • + 1

    Тези статии са много полезни за хората от дребния бизнес, където собственикът трябва да разбира от всичко.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал