🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит

Заплащанията може да бъдат задължителни и уговаряни на работното място

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Казармата се счита за трудов стаж, но не и за професионален опит.

При формирането на трудовото възнаграждение освен договорената основна заплата участват и допълнителни възнаграждения. Съгласно Наредба за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ) допълнителните възнаграждения могат да бъдат, най-общо казано, два вида. Първите са задължителни – определени в закон или друг нормативен акт, и се изплащат на работниците и служителите при наличие на законоустановените предпоставки. Вторите са незадължителни – уговаряни свободно между страните по трудовото правоотношение и изплащани на лицата при наличие на свободно договорените предпоставки. В чл. 12 от НСОРЗ като задължителна е определена добавката за придобития трудов стаж и професионален опит (ТСПО). Според тази разпоредба за придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение определено в процент върху основната работна заплата, договорена с индивидуалния трудов договор.

За придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда, за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности. В случаите по чл. 123 и 123а от КТ (при промяна на работодателя при сливане на предприятия, вливане на едно предприятие в друго и т.н.) при определянето на допълнителното възнаграждение за стаж и опит се зачита и времето, през което работникът или служителят е работил в предприятието преди промяната на работодателя. При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и:

- трудовия стаж на работника или служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на §1, т. 2 от ДР на КТ на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия.

При назначаване на главен счетоводител например следва да се признае стажът на работника от всички длъжности, свързани със счетоводни дейности, дори и на най-ниско ниво в йерархията на длъжностите – от отчетник счетоводство до управител счетоводни услуги.

- времето, през което без трудово правоотношение лицата са упражнявали трудова дейност и/или професия, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство

- трудовия стаж, придобит в друга държава членка, на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия от работници или служители, които са български граждани или граждани на някоя от държавите членки, както и членовете на техните семейства, и зачетен като такъв съгласно законодателството на съответните държави

- времето, през което без трудово правоотношение българските граждани или гражданите на държава членка, както и членовете на техните семейства са упражнявали трудова дейност и/или професия на територията на държавите членки, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор в Република България, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство, съгласно законодателството на съответните държави.

Условията, при които се зачита сходният характер на работата

длъжността или професията, се определят с колективен трудов договор (КТД) на браншово равнище или с вътрешните правила за работната заплата в предприятието. Минималният размер на доплащането за трудов стаж и професионален опит се определя от Министерския съвет (МС) след провеждане на консултации с представителните организации на работниците и служителите и на работодателите на национално ниво. С ПМС №147/2007 г. МС определи, че за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит се полагат минимум 0.6 на сто парична добавка за ТСПО върху месечната основна работна заплата. С КТД на браншово равнище се определя минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит за съответния бранш, а конкретният размер може да бъде определен както с колективен трудов договор, така и във вътрешните правила за работната заплата в предприятието, а също и в индивидуалния трудов договор. Разбира се, в закона са определени минималните размери на допълнителното възнаграждение за ТСПО. Няма пречка с КТД, вътрешни правила или с индивидуален трудов договор да бъде определен по-голям размер на процента за ТСПО от определения законов минимум.

Допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се

заплаща за действително отработено време

в рамките на съответната месечна продължителност на работното време само по основното трудово правоотношение, а при непълно работно време - по всеки отделен трудов договор, до допълването им до съответната нормална месечна продължителност на работното време.

Например, ако едно лице работи по основен трудов договор за 6 ч. дневно и в същото време има договор за допълнителен труд при същия или при друг работодател за 4 ч. дневно, допълнително възнаграждение за ТСПО по договора за допълнителен труд ще се изчисли пропорционално на възнаграждението за 2-та часа, които допълват работното време от основния трудов договор до 8 часа дневно, колкото е нормалната продължителност на работното време съгласно Кодекса на труда.

Забележка: С приемането на НСОРЗ през 2007 г. се направи разграничение между общ трудов стаж, зачетен по реда на КТ и Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, и действително отработеното време. Допълнително възнаграждение за ТСПО се признава само за действително отработено време. Периодите на майчинство и дългосрочен неплатен отпуск не се зачитат за професионален опит. За мъжете – периодът на задължителната военна служба не се признава за професионален опит, въпреки че се зачита за трудов стаж.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал