🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Осигуровки при незаконно уволнение

Времето, за което лицето е стояло без работа, се счита за трудов стаж

За осигурителен стаж се зачита периода от датата на уволнението до възстановяването на работа
За осигурителен стаж се зачита периода от датата на уволнението до възстановяването на работа
За осигурителен стаж се зачита периода от датата на уволнението до възстановяването на работа    ©  Анелия Николова
За осигурителен стаж се зачита периода от датата на уволнението до възстановяването на работа    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В практиката се случва работник да бъде уволнен и по-късно същият работник да бъде възстановен на работа, когато съдът обяви, че уволнението е било незаконосъобразно. Тъй като въз основа на влязъл в сила съдебен акт се счита, че трудовото правоотношение на лицето не е било прекратявано, периодът, в който лицето е било без работа поради незаконно уволнение, се зачита за трудов стаж. Въпросите, които най често се поставят в такива случи, са:

1. Дължат ли се осигурителни вноски за периода без работа поради незаконно уволнение?

2. В какъв размер ще бъдат осигурителните вноски?

Разбира се, Кодексът за социално осигуряване (КСО) предвижда такава хипотеза и в него са залегнали задължения за работодателите/осигурителите, които са уволнили работник или служител и съдът е обявил уволнението за незаконосъобразно. Съгласно чл. 9, ал. 3, т. 2 от КСО за осигурителен стаж се зачита времето, през което лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 4 и чл. 4а, ал. 1 са били без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи.

Период на зачитане

За осигурителен стаж се зачита периодът от датата на уволнението до възстановяването им на работа, но не по-късно от 14 дни от влизането в сила на акта, с който се признава незаконността на уволнението от съответния компетентен орган. За този период следва да се внесат вноски за сметка на осигурителя върху последното брутно възнаграждение, ако лицето не е било осигурявано, а ако лицето е било осигурявано при друг работодател, вноските се внасят върху разликата между последното брутно възнаграждение и осигурителния доход за периода, ако доходът при другия работодател е бил по-малък.

Осигурителният стаж за периодите по чл. 9, ал 3, т. 2 от КСО се зачита от категорията труд, по която лицето е работело преди незаконното уволнение, ако това е по-благоприятно за лицето. Осигурителните вноски са в размерите за фонд "Пенсии", съответно фонд "Пенсии за лицата по чл. 69" и за допълнително задължително пенсионно осигуряване и Учителския пенсионен фонд.

За времето на незаконното уволнение, което се зачита за осигурителен стаж съгласно чл. 9, ал. 3, т. 2 от КСО, не се внасят здравноосигурителни вноски от осигурителя. За това време, ако лицето не е било осигурявано здравно на друго основание, се дължат здравноосигурителни вноски за негова сметка – върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Осигуровките от лицето са дължими на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от ЗЗО.

Съгласно чл. 1а, ал. 1 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски (НЕВДПОВ), осигурителните вноски по чл. 9, ал. 3, т. 1 - 3 от КСО се внасят върху възнаграждението, определено по трудовото, служебното или друго приравнено правоотношение, за последния календарен месец преди месеца на незаконното недопускане или отстраняване от работа, незаконното уволнение или отстраняването и възстановяването на работа по реда, определен в специални закони, през който лицето е имало реално отработени дни. Когато не са отработени всички работни дни през месеца, възнаграждението, върху което се внасят осигурителните вноски, се определя, като възнаграждението се раздели на броя на отработените дни и получената сума се умножи по броя на работните дни за същия месец.

Възнаграждението, върху което се внасят осигурителни вноски по чл. 9, ал. 3, т. 1 - 3 от КСО, не може да бъде по-малко от минималния месечен осигурителен доход, определен съгласно чл. 6, ал. 2, т. 3 от кодекса, а за лицата, за които няма определен минимален месечен осигурителен доход, осигурителните вноски се внасят върху не по-малко от минималната месечна работна заплата за страната за съответния период.

На основание чл. 4а от НЕВДПОВ за периодите по чл. 9, ал. 3, т. 1 и 2 от КСО лицето трябва да представи пред осигурителя/работодателя декларация за месечния размер на осигурителния доход, върху който е било осигурявано, или да декларира обстоятелството, че не е било осигурявано след незаконното уволнение.

Осигурителните вноски за периодите по чл. 9, ал. 3 от КСО се внасят от осигурителите до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е влязъл в сила актът, с който се признава незаконността на уволнението от съответния компетентен орган, който в общия случай е съдът.

При възстановяване на работа на уволнен работник или служител, чието уволнение е признато за незаконно от компетентните органи, работодателят следва да представи в компетентната териториална дирекция на НАП декларациите по чл. 5, ал. 4 от КСО за целия период, през който лицето не е работило - от уволнението до възстановяването му на работа. Информацията се подава по реда на Наредба № Н-8/2005 г.

Срок за подаване

Декларация образец №1 "Данни за осигуреното лице" се подава за всеки месец от периода на оставане без работа или от периода на осигуряване върху по-малък осигурителен доход, като в т. 12 "Вид осигурен" от декларацията се попълва код 18. В тези случаи следва да се подаде и декларация образец №6 за дължимите осигурителни вноски, като се спази изискването за съответствие между декларирания осигурителен доход в декларация образец 1 и изчислените задължителни осигурителни вноски в декларация образец 6.

Съгласно разпоредбите на Наредба № Н-8/2005 г. декларация образец №1 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на НАП от работодатели, осигурители и техните клонове и поделения - за всеки календарен месец до 25-о число на месеца, следващ месеца на начисляването или изплащането на допълнителни доходи от трудова дейност, начислени или изплатени след 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът, в сроковете за внасяне на осигурителните вноски за лицата, на които за осигурителен стаж се зачита времето на незаконно уволнение.

Декларация образец №6 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на НАП от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения за дължимите осигурителни вноски и вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" - едновременно с подаване на декларация образец №1.

Предвид посочените по-горе законови разпоредби в случаите на уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи, осигурителят дължи осигурителни вноски за целия период, през който лицето е било без работа и не е било осигурявано или е било осигурявано върху по-малък осигурителен доход, като периодът, за който се дължат вноските, е от датата на уволнението до възстановяването му на работа, но не по-късно от 14 дни от влизането в сила на акта, с който съдът е признал незаконността на уволнението.

В конкретния случай в качеството си на осигурител работодателят, уволнил незаконно служител, ще трябва да внесе осигурителни вноски за фонд "Пенсии" и фонд "ДЗПО в универсален пенсионен фонд" и да подаде в компетентната териториална дирекция на НАП декларации образец №1 и 6 по описания по-горе начин.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tanas2 avatar :-|
    Танас

    Както бях обещал да покажа как НОИ-НАП-ИД"ГИТ" и Прокуратура поставят чадър върху монополиста "Софийска вода" АД.
    Това са преписи от Регистър Трудови Договори който е администриран първо от НОИ а сега от НАП.
    Обърнете внимание в графите маркирани с жълто.
    Регистрират ми Трудов Договор без Номер и без вписано последно Допълнително Споразумение и Основна Заплата е 0 лева. В графа Забележка също няма нищо вписано, че е по Съдебно Решение например.
    С тези неадекватни действия "Софийска вода" АД прави ТД върху ТД и Двата пробни по чл. 70 от КТ и на една и съща длъжност и след това ги прекратява Двата Трудови Договора с Една Заповед!
    Това и в Танзания го няма.
    P. S. Утре други документи. Всичките ще отидат в Европейска Комисия за неизпълнение на Съдебно Решение.
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2897917000276805&id=100001756015128

    Нередност?
  • 2
    tanas2 avatar :-|
    Танас

    Да си дойдем на думата:
    Брат'чед, в "Софийска вода"АД има уникални гьонсурати. :-)
    Пишат, че Трудов договор номер 8 е прекратен на 20.11.1999 г.само, че забравят, че Заповед за прекратяването му е незаконна и отменена от Съда на всички инстанции и Трудовият договор номер 8 остава ДЕЙСТВАЩ до 03.08.2023 година когато го прекратявам едностранно на основание чл.327 т.2.
    че не са ми внасяли осигуровки за периода 13.04.2010г. - 03.08.2023г. за 04 четири години, 03 три месеца и 24 дни.

    https://twitter.com/YudmilL/status/1695698964056518805?t=btcs-kKsjC-v7b3_mdKfSg&s=19

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0LXPwWdKc5brtLwMj6pUdvRdT5JrvNKLwxaT9kCNo6TgrztfoqdPUNfac6je7DtUnl&id=100001756015128

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал