🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвалидните пенсии намаляват и през 2016 г.

Продължава да расте броят на работещите в силовите ведомства, които излизат в пенсия

Два пъти повече са и пенсиониралите се представители на силовите ведомства, като броят им достига 6.7 хил. души през 2016 г.
Два пъти повече са и пенсиониралите се представители на силовите ведомства, като броят им достига 6.7 хил. души през 2016 г.
Два пъти повече са и пенсиониралите се представители на силовите ведомства, като броят им достига 6.7 хил. души през 2016 г.    ©  Цветелина Белутова
Два пъти повече са и пенсиониралите се представители на силовите ведомства, като броят им достига 6.7 хил. души през 2016 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на пенсиониралите се през 2016 г. намалява спрямо предходната година с 585 души. Така през декември броят на хората, които черпят ресурс от пенсионната система, е 2.81 млн. души срещу 2.74 млн. осигурени (т.е. тези, които внасят в системата) към ноември. Броят на внасящите осигуровки скача с около 100 хил. души през летния сезон, вероятно заради туризма и селското стопанство.

Това показват данните на Националния осигурителен институт за изминалата година. По-малкото нови пенсионери (107.1 хил. души) са вследствие на намаляващия брой инвалидни пенсии (почти 10% по-малко спрямо 2015 г.), но спадът при тях се компенсира от увеличение на наследствените пенсии (23% ръст).

Разбивка за годината

От хората, които са се пенсионирали миналата година, с най-голям дял са тези, които са получили лична пенсия – общо 90.5 хил. лица. Броят е с 5.2 хил. души по-нисък от предходната година, основно поради по-малкото хора, получаващи плащания за инвалидност, които спадат с близо 3 хил. От друга страна, се увеличава броят на получаващите наследствени възнаграждения за старост (с 4.6 хил. души нагоре) и за осигурителен стаж и възраст (с около 800 души).

Два пъти повече са и пенсионерите от силовите ведомства. Масовото излизане от системата и вливане в редиците на получаващите възнаграждения за старост започна през 2015 г., когато се прие, че от 1 януари 2016 г. военни, служители на МВР, "Национална сигурност" и др. няма да получават пенсия само при достигане на 27 години трудов стаж, а ще трябва и да удовлетворяват критерия за възраст – 52 години и 10 месеца. А с всяка следваща година тази възраст ще се покачва с 2 месеца до достигане на 55 г. Успоредно с това до 2018 г. има тригодишен преходен период, през който служителите могат да се пенсионират по-млади, ако са достигнали нужните години стаж, и дори да останат на работа, получавайки както пенсия, така и заплата.

В мащаб

Като цяло броят на пенсиите намалява – за периода януари - декември на миналата година спадът е с 36 хиляди. Обяснението е във вторите социални пенсии за инвалидност, които се изплащат на близо 39 хил. души по-малко през 2016 г. спрямо предходната година. Въпреки че не се отпускат от 2015 г., изплащането им продължава за хората, които са ги получавали преди промяната.

В същото време броят на пенсионерите в страната към декември 2016 г. нараства с 3.2 хил. души до 2.18 млн. Повече са и осигурените лица към ноември спрямо същия период на 2015 г. - с 16 хиляди, или общо 2.7 млн. души. Взета сама по себе си, тази новина е добра, защото парите за здравеопазване и за пенсии на възрастните хора идват от данъци и осигуровки, които са пряко свързани с доходите на работещото население.

Като цяло обаче съотношението работещи - пенсионери остава постоянно през последните години. Например през 2011 г. осигурените лица са пак 2.7 млн., а възрастните хора с възнаграждения за възраст – 2.2 млн. За последните пет години обаче е нараснал средният осигурителен доход - със 157 лв. до 767 лв. към декември 2016 г., а средната пенсия – с 63 лв. до 329 лв. Растат и разходите за пенсии - от 6.9 млрд. лв. през 2015 г. до 8.4 млрд. лв. миналата година.