Как да определим авансовите си вноски за дължим корпоративен данък

Размерът им зависи от прогнозната данъчна печалба за текущата година

Всички данъчно задължени лица, които облагат положителния резултат от своята стопанска дейност с корпоративен данък следва да проверяват ежегодно дали са задължени да внасят авансови вноски, какви да бъдат и в какъв размер.
Всички данъчно задължени лица, които облагат положителния резултат от своята стопанска дейност с корпоративен данък следва да проверяват ежегодно дали са задължени да внасят авансови вноски, какви да бъдат и в какъв размер.
Всички данъчно задължени лица, които облагат положителния резултат от своята стопанска дейност с корпоративен данък следва да проверяват ежегодно дали са задължени да внасят авансови вноски, какви да бъдат и в какъв размер.    ©  Юлия Лазарова
Всички данъчно задължени лица, които облагат положителния резултат от своята стопанска дейност с корпоративен данък следва да проверяват ежегодно дали са задължени да внасят авансови вноски, какви да бъдат и в какъв размер.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В разгара на лятото мнозина вероятно не се замислят за приключване на данъчната година, какви авансови вноски да внасят сега и колко корпоративен данък ще трябва да платят през 2018 г.?

Законът за корпоративното подоходно облагане дефинира правилата за определяне на авансовите вноски и корпоративния данък. Всички данъчно задължени лица, които облагат положителния резултат от своята стопанска дейност с корпоративен данък, следва да проверяват ежегодно дали са задължени да внасят авансови вноски, какви да бъдат и в какъв размер.

Авансовите вноски могат да бъдат месечни или тримесечни в зависимост от нетните приходи от продажби, реализирани през предходната година. Размерът им зависи от прогнозната данъчна печалба за текущата година, заявена от данъчно задълженото лице в годишна данъчна декларация. Оттук следва, че видът на авансовите вноски се определя от нетните приходи за предходната година, а пък размерът им - от прогнозния данъчен резултат за текущата година.

Месечни авансови вноски правят данъчно задължените лица, чиито нетни приходи от продажби от предходната година надхвърлят 3 000 000 лева, а всички останали данъчно задължени лица правят тримесечни авансови вноски.

Данъчно задължените лица, които са новообразувани (като вливане, сливане, разделяне и т.н.) и тези, чиито нетни приходи от продажби от предходната година са по-малко от 300 000 лева, не правят авансови вноски за корпоративния данък. Те могат да изберат да правят тримесечни авансови вноски, без да дължат лихва при неправилно определени тримесечни вноски.

Месечните и тримесечните авансови вноски се определят по следния начин:

Месечна АВ = Прогнозната данъчна печалба за текущата година х 10% / 12

Тримесечна АВ = Прогнозната данъчна печалба за текущата година х 10% / 4

Определените по горните формули авансови вноски за текущата година се декларират с годишната данъчна декларация за предходната година. Новоучредените дружества в резултат на преобразуване декларират авансовите вноски със специална декларация в срока за извършване на първата авансова вноска след преобразуването.

Данъчно задължените лица могат да подават декларации за намаляване или увеличаване на авансовите вноски винаги когато смятат, че те ще се различават значително от дължимия годишен корпоративен данък. Така на практика целогодишно можем да контролираме и променяме авансовите си вноски в зависимост от реализираните положителни финансови резултати, като последната възможност за корекция в авансовите вноски е 15 декември на текущата година, защото това е срокът, в който трябва да се внесе последната месечна или тримесечна авансова вноска.

Сроковете за внасяне на авансовите вноски са следните:

Месечните авансови вноски се внасят, както следва:

- за месеците януари, февруари и март – до 15 април. Идеята е да бъде завършено годишното счетоводно приключване и подаването на годишната данъчна декларация за предходната година (до 31 март), в която се подава информация и за прогнозната данъчна печалба - за месеците от април до декември – до 15 число на месеца, за който се отнасят. Тримесечните авансови вноски се внасят, както следва:
- за първо и второ тримесечие – до 15 число на месеца, следващ тримесечието, за което се отнасят - за третото тримесечие – до 15 декември

- за четвърто тримесечие – не се прави авансова вноска.

В случай че данъчно задълженото лице не е прогнозирало достатъчно коректно положителния си данъчен резултат, се дължи лихва в следните случаи:

- дължимият годишен корпоративен данък надвиши с над 20% сумата от определените месечни авансови вноски. В този случай лихва се дължи само върху сумата над превишението от 20%.

- 75% от дължимия годишен корпоративен данък надвиши с над 20% сумата от определените тримесечни авансови вноски. Тук законодателят е съобразил, че лицата правят 3, а не 4 авансови вноски, и се сравняват 75% от дължимия корпоративен данък. Тук отново в случай на превишение се облага сумата над превишението от 20%.

Лихвата върху това превишение се дължи за периода от 16 април до 31 декември на съответната година, а за новоучредено дружество - в резултат на преобразуване от датата следваща датата, на която изтича срока за извършване на първата тримесечна авансова вноска, до 31 декември.

В случай че данъчно задължено лице декларира промяна в авансовите си вноски към 15 декември на текущата година, с която промяна се доближи до реалния финансов резултат, без да се дължи лихва за некоректно прогнозиране, и лицето не успее да внесе тази последна авансова вноска в срок, то тогава лицето ще дължи лихва за забава за периода от 16 декември до плащането на авансовата вноска, но не по-късно от 31 декември, защото от 1 януари на следващата година започва срокът, в който се дължи корпоративният данък. Това означава, че е по-добре данъчно задължените лица да прогнозират коректно данъчния си финансов резултат и да извършат необходимите промени в авансовите си вноски, дори и да не успеят да ги внесат, защото ще се начисли законната лихва за период от половин месец, а не за осем месеца и половина при некоректно прогнозиране.

В тази таблица ще представим пример за коректното прогнозиране и внасяне на месечни авансови вноски

Вариант 1 Вариант 2
Реализирана данъчна печалба 21002500
Дължим КД 10% 210250
Направени месечни АВ 180180
Корп. данък за довнасяне 30 (210-180)70 (250-180)
Граница за сравнение 180+20%= 216180+20%= 216
Сравняваме 210<216250>216
Лихва 10%+ОЛП (16.04-31.12) нямавърху 34. (250-216)

През оставащите няколко месеца до 15 декември всички данъчно задължени лица биха могли да преизчислят данъчния си резултат към момента, като предвидят и евентуални съществени операции до края на годината, и ако се налага, да се направи корекция на заявените авансови вноски.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал