Открийте кога, къде и как събираме 360-градусови изображения

Запознайте се с цветната флотилия на Street View на Google и научете как събираме 360-градусови изображения, за да захранваме световната карта.

Колекция от изображения в Street View на Google
Анимационен автомобил за колекция от изображения в Street View на Google

Източници на снимков материал

Снимките в Street View идват от два източника – Google и сътрудниците ни.

Нашето съдържание
Съдържание от сътрудници

Нашето съдържание

В принадлежащото на Google съдържание като автор се посочват „Street View“ или „Google Карти“. В изображенията си автоматично замъгляваме лицата и регистрационните номера.

Подробности за правилата

Изображение в Street View на Google от Петра в Йордания

Съдържание от сътрудници

Допринесеното от потребителите съдържание придружава име на профил, което може да се докосне/кликне, и понякога снимка на потребителски профил.

Подробности за правилата

Допринесете към Street View

Изображение в Street View на Google как Федерико Дебето картографира Занзибар

Къде картографираме този месец

Шофираме и пътуваме по целия свят, за да ви предоставим изображения, които подобряват вашата практическа работа и ви помагат да откривате света около вас. Ако искате да помахате на нашия екип, проверете по-долу кога ще дойдат на място близо до вас.

Дата Област
Дата Област

Поради фактори извън нашия контрол (метеорологични условия, затворени пътища и т.н.) винаги е възможно колите ни да не работят или да възникнат известни промени. Също така, моля, имайте предвид, че когато в списъка фигурира определен град, той може да включва разположени около него по-малки градове и населени места.

Флотилия, готова да разкрие чудесата на света

Посетихме невероятни места на всичките седем континента и има още. Преди да тръгнем на път, вземаме предвид много фактори, включително терена, климатичните условия и гъстотата на населението, за да използваме правилната „флотилия“ и да съберем най-добрите изображения.

Автомобил за Street View

Оборудван със система от камери на покрива, автомобилът за Street View е най-използваното ни оборудване за събиране на изображения и ни помогна да заснемем повече от 10 милиона мили от света, включително кон, който яде банан.
Автомобил за Street View

Снимачна раница

Тази система от преносими камери може да се използва като раница или да се монтира върху пикап, снегомобил или мотоциклет. Позволява ни да събираме изображения в тесни улички или на места, до които можем да стигнем само пеша, като цитаделата на инките Мачу Пикчу.
Снимачна раница

Вдъхване на живот на картите

След като приключим със събирането на изображенията, е време да ги пренесем на вашия екран. Надникнете, за да видите какво прави нашият екип зад кулисите.

 • Събиране на изображения

  Първо трябва да минем с превозни средства през местоположенията, които ще показваме в Street View, и да ги заснемем. Следим внимателно много фактори, включително метеорологичните условия и гъстотата на населението в различните области, за да определим кога и къде можем да съберем възможно най-добрите изображения.

 • Подравняване на изображенията

  За да съпоставим всяко изображение с географското му местоположение върху картата, комбинираме сигналите от сензорите в автомобила, които измерват GPS координатите, скоростта и посоката. Това ни помага да пресъздадем точния маршрут на превозното средство и дори да наклоним и подравним изображенията, ако е необходимо.

 • Превръщане на снимките в 360-градусови

  За да избегнем празнини в 360-градусовите панорами, съседните камери правят леко припокриващи се снимки, които впоследствие „съшиваме“ в едно 360-градусово изображение. След това прилагаме специални алгоритми за обработване на изображенията, за да намалим „шевовете“ и да създадем плавни преходи.

 • Показване на точното изображение

  Времето, за което лазерите на автомобила се отразяват от повърхности, ни казва на какво разстояние се намира дадена сграда или обект и ни помага да изградим триизмерен модел на света. Когато се придвижите към отдалечен район в Street View, този модел определя най-добрата панорама, която да ви бъде показана за съответното местоположение.

Къде сме били

Сините зони на картата показват къде е налице Street View. Приближете за повече подробности или прегледайте в Google Карти.

Научете повече