Случаи от практиката в Street View

Банерно изображение Autori

Как Autori направи революция в поддръжката на пътищата в цяла Финландия, снимка по снимка в Street View.

Качеството на пътищата, остарелите знаци и неосветените улици са ежедневно предизвикателство както за шофьорите, така и за общините в цял свят. Но Autori, финландска компания за софтуер, която разработва решения за поддръжка на инфраструктурата, откри начин за по-ефективно събиране и анализ на данни на ниво улица с помощта на Street View на Google Карти.

40 000 км

заснети

8 милиона

публикувани изображения

50 милиона

показвания

пътни данни

20

проекти за заснемане

Рационализиране на управлението на поддръжката на пътища във Финландия

Основана през 1988 г., компанията Autori предоставя решения от типа „Софтуерът като услуга“ (Software as a Service – SaaS) за пътните органи, изпълнители и външни консултанти във Финландия с цел управление на състоянието, планиране на действия и координиране на дейностите по поддръжка. Проследяването на състоянието на пътищата в една цяла държава изисква много време и струва цяло състояние. Но там, където компаниите виждат само разходи, Autori успява да се възползва от една уникална възможност. Използвайки собствените си изображения в Street View и решението си за SaaS, от компанията създават инструмент за по-добро управление на данните за поддръжка на пътната инфраструктура и взимането на решения във Финландия.

Нуждата от бързина и споделяне на данните

Обикновено пътните органи трябва физически да посещават всеки път, за да знаят какви дейности са необходими за конкретни места. Това означава шофиране в продължение на хиляди километри с безброй спирки по пътя за водене на бележки. Това не само е вредно за природата, но е и скъпо, изисква много ресурси и е изключително времеемко. Ето защо необходимостта от дигитализирано и по-екологично решение кара Autori да търсят по-находчиво решение. Street View е първото решение за визуализиране на ниво улица, което им хрумва.

Поддържането на актуална информация за поддръжката на пътищата изисква често споделяне на огромно количество данни с много различни участници в процеса. Street View разполага с всички необходими инструменти, за да улесни споделянето на информация сред потребителите – налице е за всеки притежател на смартфон и не изисква данни за вход или инсталиране на софтуер. Въпреки че Street View вече е била използвана за поддръжка на пътища, най-голямото предизвикателство беше адекватното актуализиране на данните. Съзряхме възмжност да отстраним този проблем, като интегрираме Street View със софтуера ни за поддръжка на пътища.

Ари Имонен (Ari Immonen), ръководител на консултантския отдел за дигитализация в Autori

История Autori

Обединяване на онлайн и офлайн за по-добра пътна безопасност

В началото на 2017 г. Autori започва да заснема и качва 360-градусови изображения на държавните пътища във Финландия, използвайки профила на компанията в Google за публикуването им. Оттогава компанията е обхванала 40 000 км. държавни пътища и е качила 8 милиона изображения, извеждайки поддръжката на пътища онлайн. Чрез интегрирането на Street View с решенията им за SaaS, Autori улесняват пътните органи да използват от разстояние актуална информация за пътните активи.

С помощта на изображения, които Autori публикува в Street View, могат да се качват или обозначават сигнали за липсващи пътни знаци, обозначенията или дупките по пътя, така че съответните органи да инспектират от офиса си посредством таблото за управление от Autori. С предоставянето на решение, което може да се персонализира, Autori също така дава възможност на изпълнителите да проследяват и планират съответните дейности по поддръжката от едно място. Когато работата по поддръжката завърши, се заснемат нови 360-градусови изображения на района и се качват от работници, за да се актуализират данните. Това намалява нуждата от физическо посещение на обектите за инспекция, като така се пестят време, пари и вредни парникови газове.

Революция във всички аспекти на пътната безопасност

Street View даде възможност на Autori да подобри споделянето на информация и информираността за ситуацията на пътните органи във Финландия, което от своя страна помогна да се намалят разходите и да се повиши ефикасността. От Autori осъзнават какво положително въздействие може да има от това в целия свят, затова вече работят върху стандартизиран модел за събиране и споделяне на пътни данни в бъдеще. Освен това помогнаха на местните хора да намалят въглеродния си отпечатък, като заснеха 1000 км вело- и пешеходни алеи. Хората вече могат да имат достъп до актуални данни и да пътуват на къси разстояния по по-екологичен начин. В допълнение, Autori отново ще тръгнат на път през лятото, за да заснемат още 15 000 км във Финландия, което ще ги доближи до заснемането и публикуването в Street View на почти половината държавни пътища.

Успехът на Autori е само един пример за множеството уникални начини, по които бизнесът използва Street View, за да разрешава сложни проблеми. Това е нещо повече от инструмент за картографиране чрез снимки и може да има неизмерими ползи и за вашия бизнес. Готови ли сте да създадете своя пример за успешна работа в Street View?

Изтегляне на PDF версията
Банерно изображение Таити

От хоби до световната сцена – как картографирането на красивата Френска Полинезия донесе неизмерими ползи за местното ѝ население.

Френска Полинезия – бели пясъци, живописни туристически пътеки и обекти от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО превръщат тази страна в популярна и бленувана дестинация. Докато някои само мечтаят за нея, Кристоф Курко (Christophe Courcaud) съзря уникална възможност да ни отведе по-близо до този рай и да подпомогне развитието на туризма в Таити с помощта на Street View.

1800 км

заснети

1 200 000

изображения

чрез

видеоклипове за разделителната способност на екрана

8+

острови

18

публикувани хотели

+450

business listings
created

Съчетаване на полезното с приятното

Вдъхновен от любовта си към Street View и разкошните острови на Френска Полинезия, Кристоф създаде Tahiti 360 през 2019 г. Компанията специализира в заснемането и качването в Street View на 360-градусови изображения на големи открити пространства във Френска Полинезия, включително туристически пътеки и плажове. И въпреки че основната му цел е да улови и представи красотата на островния живот, Кристоф също така помага на местния бизнес да придобие повече известност чрез атрактивни виртуални обиколки на закрито в Street View.

Картографиране на Френска Полинезия

В тези толкова дигитализирани времена е трудно да се повярва, че преди Кристоф и Tahiti 360 да пристигнат на острова, за него са били налични само сателитни снимки. Липсата на имена на улиците на острови като Бора Бора и Таити допълнително усложнява придвижването и на местните хора, и на туристите. Най-същественото предизвикателство е колко много това усложнява работата на службите за спешни случаи, като пожарникари, спешна помощ и органите на реда.

Винаги съм вярвал, че Street View има силата да донесе големи ползи за местните общности. Винаги ме е впечатлявала възможността да можеш да се пренесеш в конкретен район и да се запознаеш със заобикалящата те среда, без дори да напускаш дома си. Това изглежда особено полезно във Френска Полинезия, където лесното навигиране е почти невъзможно.

Кристоф Курко, основател на Tahiti 360.

История Таити

Местните органи разбират какви ползи може да донесе за острова Street View и си сътрудничат с Tahiti 360 в картографирането и обозначаването на всички пътища в Таити, Муреа, Бора Бора, Раиатеа, Маупити, Хуахине, Факарава и Рангироа. Кристоф използва всъдеходи, колички за голф, електрически велосипеди, водни ски и дори коне, за да обхване 1800 км от Френска Полинезия. Благодарение отчасти на обхвата на работата на Кристоф и на местните географски данни, споделени от властите, вече е възможно да се получават в Google Карти актуализации за трафика на живо, предложения за най-бърз маршрут и упътвания към местни бизнеси в Таити. Това е особено полезно за службите за спешна помощ, които в резултат могат да работят по-ефективно на целия остров. На последно място достъпът до изображенията на Tahiti 360 в Street View съдържа и опростено градско планиране, ремонти на сгради и състояние на пътищата.

Достъп до сайта на списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО

Най-атрактивната обиколка на Tahiti 360 е на Тапутапуатеа на остров Раиатеа. Този обект от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО играе важна роля в привличането на над 300 000 посетители във Френска Полинезия всяка година. Улавяйки красотата ѝ в 360-градусови панорами обаче, Кристоф отваря страната за милиони, които могат да я усетят виртуално. Публикуваните творби на Кристоф в Street View изведоха едно от чудесата на света на екраните ни и ни дават възможност да го изследваме.

Не е лесно да обхванеш цял остров, но Кристоф е бил готов за това предизвикателство. За да не пропусне нищо от това, което Бора Бора може да предложи в 360-градусови панорами, той обикаля острова с кола, лодка и пеша. Картографирането на целия остров отнело на Кристоф само седем дни, включително качването на материалите в Street View, за да могат всички да им се насладят.

В допълнение към Бора Бора Кристоф заснема и всички улици на Папеете, столицата на Таити, както и на гр. Пирае. По-добрата видимост се отплаща, когато изображенията и от двата града се показват в Street View

Местният бизнес също получава шанс за изява в Street View. Големи хотелски вериги, като Intercontinental, Manava и Hilton, както и по-малки хотелчета, с вълнение посрещат възможността да се представят на световната сцена.

Добавяне на още места към задължителния списък

Tahiti 360 се надява да обхване всички острови във Френска Полинезия до края на годината. Маупити, Тахаа, Маркизките острови, островите Гамбе и Австралските острови тепърва предстоят. И макар във Френска Полинезия все още да има много незаснети територии, Кристоф вече мисли за следващото си приключение. Вече е приел да работи с френските местни органи в родния си град, за да обхване 400 км велоалеи, блатните градини на Амиен и туристическия влак за Somme Tourisme. Кристоф освен това ще заснеме Теахупо –домакин на състезанията по сърф в рамките на Олимпийските игри през 2024 г. Междувременно се надява да добави към Street View островите Нова Каледония, Уолис и Футуна, за да помогне да се подобри ежедневният живот на местното население, а на повече хора по света –да изследват този рай.

Street View е платформа за сътрудничество, в която сътрудниците могат да помагат на общностите да се развиват, а на бизнеса – да расте. Така и чудесата на света стават по-достъпни за хората благодарение на публикуването на впечатляващи изображения в Google Карти. Най-хубавото е, че всеки може да картографира успеха си със Street View. Нужно е само да направите първата стъпка, за да дадете своя принос.

Изтегляне на PDF версията