Медицинският туризъм - пазар за 20 млрд. долара с отлични перспективи

Прогнозите са, че през следващото десетилетие секторът ще нараства с 15-25% годишно

Една от основните критики е, че медицинският туризъм помага за поддържането на двустепенна здравна система в редица страни - тези, които могат да си позволят да пътуват в чужбина, получават по-добри грижи от тези, които не могат.
Една от основните критики е, че медицинският туризъм помага за поддържането на двустепенна здравна система в редица страни - тези, които могат да си позволят да пътуват в чужбина, получават по-добри грижи от тези, които не могат.
Една от основните критики е, че медицинският туризъм помага за поддържането на двустепенна здравна система в редица страни - тези, които могат да си позволят да пътуват в чужбина, получават по-добри грижи от тези, които не могат.    ©  Reuters
Една от основните критики е, че медицинският туризъм помага за поддържането на двустепенна здравна система в редица страни - тези, които могат да си позволят да пътуват в чужбина, получават по-добри грижи от тези, които не могат.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Компанията за пазарни проучвания Brainy Insights предвижда, че до 2032 г. глобалният пазар на медицински туризъм ще достигне 136.93 млрд. долара.
  • С нарастването на разходите за здравеопазване през последните години медицинският туризъм започна да става все по-разпространен сред хора от развитите страни, които пътуват до по-слабо развитите страни, за да получат евтино лечение.
  • Азиатско-Тихоокеанският регион се очертава като най-известният глобален пазар за медицински туризъм със 70.29% дял от приходите през 2022 г.

Може да звучи странно, но медицинският туризъм има хилядолетна история. Известно е, че хората в древността са пътували на големи разстояния, за да потърсят опита на лекари в други части на света. В ранното модерно общество пациентите са предприемали дълги пътувания до курортни градове, където са можели да се лекуват в болници и да се възстановяват на спокойствие.

Днес има много причини, поради които някой може да стане медицински турист - от цената и качеството на лечението до получаването на достъп до лечения, които не са широко достъпни в родната му страна. Съвременният медицински туризъм се определя като такъв, когато хората пътуват за лечение в друга държава. Това е тенденция, която се разраства бързо след пандемията от ковид, като прогнозите са, че през следващото десетилетие световният пазар на медицински туризъм ще нараства с 15-25% годишно.

Медицинският туризъм често се свързва с пътувания на хора от по-слабо развити страни с по-лоши здравни системи до по-напреднали страни, за да получат висококачествени медицински грижи. Пациентите могат също така да изберат да пътуват до страни, които са специализирани в необходимия им вид лечение.

Въпреки това с нарастването на разходите за здравеопазване през последните години медицинският туризъм започна да става все по-разпространен сред хора от развитите страни, които пътуват до по-слабо развитите страни, за да получат евтино лечение.

Всъщност пациентите от страни, в които няма универсална здравна система, често могат да спестят хиляди долари за лечение, като пътуват в чужбина, което превръща медицинския туризъм в привлекателна възможност за хората, които не са застраховани или са недостатъчно застраховани, както и за тези, които са достигнали лимита на застрахователното си покритие в родната си страна.

Много от медицинските туристи вече се насочват и към планови и козметични процедури като пластична хирургия, трансплантация на коса, намаляване на бюста или козметични стоматологични процедури. Лечението на безплодието също се превръща в често срещана причина за медицинските туристи.

Бързо развитие

Трябва да се има предвид, че няма твърде много официална информация за пазара на медицински туризъм. Циркулират различни данни, но те трудно могат да бъдат верифицирани.

В началото на тази година компанията за пазарни проучвания Brainy Insights публикува задълбочен анализ, според който глобалният пазар на медицински туризъм през 2022 г. е бил 20.07 млрд. долара и до 2032 г. ще достигне 136.93 млрд. Налице е нарастваща тенденция към здравен и уелнес туризъм, като хората търсят медицинско лечение, превантивни грижи, уелнес програми и холистични здравни преживявания.

Дестинациите за медицински туризъм могат да се възползват от тази тенденция, като предлагат цялостни здравни и уелнес пакети. Освен това интегрирането на цифрови здравни технологии, включително телемедицина, виртуални консултации и електронни здравни досиета, може да подобри достъпността и координацията на услугите в областта на медицинския туризъм, смятат от компанията. Цифровите платформи могат да рационализират консултациите преди пътуването, проследяването след лечението и обмена на информация между доставчиците на здравни услуги и пациентите. Въвеждането на нови и усъвършенствани медицински лечения, терапии и процедури може да привлече медицински туристи, които търсят най-съвременни здравни решения.

Най-растящият пазар

Азиатско-Тихоокеанският регион се очертава като най-известния глобален пазар за медицински туризъм със 70.29% дял от приходите през 2022 г., показват данните на Brainy Insights. Цената е важен двигател и много правителства в региона предоставят медицински услуги на по-ниска цена в сравнение с развитите страни в Северна Америка и Европа. Това ценово предимство е особено привлекателно за хора, които търсят достъпно, но висококачествено здравеопазване. Освен това много страни в Азиатско-Тихоокеанския регион са инвестирали значително в здравна инфраструктура, с най-съвременни медицински съоръжения и добре квалифицирани здравни специалисти.

Наличието на съвременни медицински технологии и квалифицирани медицински специалисти допринася за привлекателността на региона за този вид туристи. Така също страните са се специализирали - например Индия, Тайланд и Сингапур са известни със своите отлични постижения в медицински области като кардиология, ортопедия и онкология. Няколко болници и здравни заведения са получили международни акредитации и сертификати. Очаква се регионът да отбележи най-голям пазарен растеж през прогнозния 10-годишен период.

Европа също има значително влияние на пазара през 2022 г. Тя е център за медицински изследвания и иновации, като често е в челните редици на медицинския напредък и клиничните изпитвания, предлагайки достъп до авангардни лечения и технологии, които може да не са широко достъпни другаде. Освен това европейски страни като Германия, Швейцария и Великобритания имат глобална репутация за предоставяне на висококачествени здравни услуги.

Положителните мнения за европейското здравеопазване допринасят за привлекателността на континента за медицински туристи, търсещи медицински грижи от световна класа. Пациентите често избират европейски страни не само за медицинско лечение, но и за да разгледат културните и туристическите предложения.

Един от най-големите пазари за медицински туризъм са Съединените щати. Поради високата цена на медицинското лечение в САЩ повече от 2 млн. американци пътуват в чужбина за медицински туризъм всяка година (което представлява около 9% от всички медицински туристи в света). Икономията на средства говори сама за себе си - ОИСР посочва, че лечение на сърдечна клапа, което струва 150 хил. долара в САЩ, може да струва само 9250 долара в Полша.

През 2019 г. организацията "Пациенти без граници" изчисли, че в света е имало около 21 - 26 млн. трансгранични пациенти, като всеки от тях е похарчил средно по 3500 долара на посещение.

В момента в света има голям и постоянно нарастващ брой компании за медицински туризъм. Много от тях предоставят първоначални консултации в родната страна на пациента, след което го изпращат за лечение в чужда държава.

Какво сетърси най-много

През 2022 г. сегментът на козметичното лечение заема най-голям пазарен дял - 30.27%, и приходи 6.10 млрд. долара. Някои държави са спечелили репутация на специализиран опит в козметичните и естетични процедури. Пациентите търсят дестинации, където здравните специалисти имат специфични умения и опит в пластичната хирургия, дерматологията и други козметични процедури. Освен това дестинациите за медицински туризъм често възприемат модерни технологии и техники в козметичните процедури. Пациентите могат да имат достъп до най-новите иновации в пластичната хирургия, неинвазивните козметични процедури и денталната естетика, които може да не са широко достъпни в техните страни. Освен това козметичните процедури често се смятат за по-лични от други медицински процедури. Търсенето на такова лечение в чужда страна може да осигури анонимност и поверителност.

Сегментът на доставчиците на услуги е разделен на публичен и частен, като частният доминира на пазара с дял около 65.82% и приходи 13.21 млрд. долара през 2022 г. Частните компании за здравни услуги често наблягат на качеството на грижите и удовлетвореността на пациентите. Те инвестират в модерни съоръжения, най-съвременни технологии и добре обучени медицински специалисти, за да привлекат международни пациенти, търсещи високи стандарти на медицинско лечение. Освен това частните доставчици на услуги често се фокусират върху предоставянето на ориентиран към пациента подход към грижите. Този аспект включва персонализирани услуги, по-кратко време за изчакване за час и повече внимание към индивидуалните нужди на пациента, което може да подобри цялостното преживяване на пациента.

Според типа пациент пазарът се разделя на болничен и амбулаторен. През 2022 г. сегментът на болничните заведения доминира на пазара с най-голям дял - 71.48%, и приходи 14.35 млрд. долара. Болничната помощ позволява по-всеобхватно и непрекъснато предоставяне на медицински услуги. Пациенти, подложени на големи процедури или операции, може да се нуждаят от внимателно наблюдение, постоперативни грижи и рехабилитация, като най-добре е да се доставят в стационарни условия.

Акцентът върху качествените и комплексни грижи привлича медицински туристи, търсещи оптимални резултати от лечението. Освен това някои медицински процедури, особено сложни операции, изискват по-дълго възстановяване. Стационарните заведения са добре оборудвани за управление на удължения процес на възстановяване. Медицинските туристи, подложени на операции като смяна на стави или сърдечни процедури, се възползват от стационарни заведения, които могат да наблюдават отблизо напредъка на възстановяването и да осигурят необходимата подкрепа за рехабилитация.

Факторите за избор на подходяща дестинация

Изборът на подходяща дестинация за пътуване с цел медицински туризъм зависи от няколко фактора. Те включват:

- Качество на грижите

Според консултантската компания McKinsey 40% от хората, които пътуват с цел медицински туризъм, отиват в търсене на по-качествено лечение от това, което могат да намерят у дома. Поради тази причина медицинските туристи често търсят държави със силно развити системи на здравеопазване, достъп до най-качествени лекари и медицинско оборудване и лесен достъп до лечение (например кратки списъци на чакащите). Различните държави могат да се специализират в определени видове лечение, поради което е трудно да се каже кои държави са категорично "най-добрите" за всички видове медицински туристи.

Цена

Един от основните двигатели на пазара на медицински туризъм е разликата в цените между страните. Много от хората търсят частни здравни услуги в чужди държави, за да гарантират качеството на грижите си, но това обикновено води до разходи. Въпреки това с достъпа до по-кратко време за чакане и по-високо качество на лечението много медицински туристи смятат, че тези разходи си заслужават, особено в сравнение с цената на лечението в собствената им страна.

Например операция за уголемяване на гърдите, която струва 7000 долара в САЩ, може да струва само 2500 долара в Мексико или Тайланд. Спестяванията са още по-големи при по-сложни процедури като лифтинг на лицето, който може да струва до 20 хил. долара в Съединените щати, но само 5 хил. долара в Бразилия или Турция.

Възможности за туризъм

Като медицински турист човек може да прекара няколко седмици или дори месеци в чужда държава, докато се лекува и възстановява. По тази причина медицинските туристи обикновено избират страни, които са безопасни, приятни и може би дори предлагат възможности за работа в чужбина. Те често съчетават лечението си с почивка, поради което много от тях избират за дестинации за медицински туризъм горещи туристически точки.

Възможност за клинични изпитвания

Страните, които са известни дестинации за медицински туризъм, често могат да се похвалят с модерни медицински съоръжения и опит. Този фактор привлича пациенти, търсещи висококачествени здравни услуги. Клиничните изпитвания, провеждани в такива среди, се възползват от най-съвременната инфраструктура и опитни здравни специалисти, подобрявайки цялостното провеждане и достоверността на изпитванията.

Популярността на дестинациите за медицински туризъм означава, че тези места имат установени механизми за ефективно управление и настаняване на международни пациенти. Тази инфраструктура може да се използва за рационализирани процеси на набиране, което прави записването на участници в клинични изпитвания по-лесно. Освен това провеждането на клинични изпитвания в центрове за медицински туризъм позволява на изследователите да разширят географския обхват на своите изследвания. Този фактор може да бъде особено ценен за редки заболявания или състояния, при които намирането на достатъчно участници в една държава може да бъде предизвикателство.

Има и трудности

Разбира се, секторът търпи и критики. Една от основните е, че медицинският туризъм помага за поддържането на двустепенна здравна система в редица страни - тези, които могат да си позволят да пътуват в чужбина, получават по-добри грижи от тези, които не могат. Експерти твърдят, че правителствата трябва да се съсредоточат върху подобряването на собствените си системи за здравеопазване, за да осигурят по-достъпни и модерни лечения за всички свои граждани, вместо да разчитат на медицинския туризъм, за да решат тези проблеми.

Съществуват трудности, свързани с ограничено застрахователно покритие. Обикновено здравноосигурителни планове имат ограничено покритие за медицински процедури, провеждани в чужбина. Докато някои планове може да покриват спешни случаи по време на международни пътувания, те често изключват избираеми или планирани процедури, обикновено свързани с медицинския туризъм.

Освен това застрахователните полици за медицински туризъм може да изключват покритие за предшестващи състояния или усложнения, произтичащи от предишна медицинска история. Това изключение може да се отнася за лица със съществуващи здравословни проблеми, търсещи лечение в чужбина. Освен това много планове за здравно осигуряване са географски ограничени и осигуряват покритие само в рамките на родната страна на притежателя на полицата. Това ограничение означава, че лицата, които се лекуват в чужди държави, може да не се възползват от редовното си застрахователно покритие. Съществува и риск застрахователните полици да бъдат анулирани или променени, което да повлияе на покритието за планирано медицинско лечение в чужбина. Тази несигурност може да ограничи хората да разчитат на застраховка за медицински туризъм, тъй като внезапни промени в политиката могат да ги оставят без финансова защита.

Предизвикателство пред сектора е политическата нестабилност и проблеми със сигурността. Политическата нестабилност може да доведе до смущения в основните услуги, включително здравеопазването. Протести, граждански вълнения или политически конфликти могат да доведат до затваряне или ограничено функциониране на медицински заведения, което да повлияе на наличността на здравни услуги за местни и международни пациенти.

Основни играчи в сектора

Според компанията Astute Analytica глобалният пазар на медицински туризъм е доминиран от четири ключови играча - индийските Fortis Healthcare и Apollo Hospitals Enterprise Limited, KPJ Healthcare Berhad от Малайзия и паневропейската Klinikum Medical Link.

Fortis Healthcare е водещ играч на световния пазар със силно присъствие в Индия, Дубай, Мавриций и Шри Ланка. Компанията предлага широка гама от медицински лечения и услуги, включително трансплантация на органи, кардиология, ортопедия и неврохирургия. През 2021 г. компанията отчете приходи 11 млрд. долара, което я прави един от най-добрите играчи в индустрията.

Fortis Healthcare предлага конкурентни цени за своите медицински лечения и услуги, което го прави достъпна опция за пациенти, търсещи висококачествени грижи. Компанията също така предлага пакети, които включват пътуване, настаняване и други услуги, което улеснява пациентите да планират пътуванията си за медицински туризъм.

Apollo Hospitals Enterprise Limited е друг основен играч на световния пазар на медицински туризъм, със силно присъствие в Индия, Бангладеш и Близкия изток. Компанията предлага широка гама от медицински лечения и услуги, включително лечение на рак, кардиология, неврология и педиатрия.

Топ 10 на страните за медицински туризъм

Добре е да се има предвид, че най-популярните държави за медицински туризъм не са непременно най-добрите. Различните страни предлагат различни стандарти на здравеопазване и могат да са специализирани в различни видове лечение.

Международното списание за медицински пътувания изготвя The Medical Tourism Index (MTI), който може да се приеме за критичен измерител за дестинациите за медицински туризъм. Индексът оценява дестинациите за медицинско пътуване в три основни измерения:

- среда на дестинацията, която предоставя общ преглед на социално-икономическите и културните фактори, които насърчават входящите пътувания;

- медицинска туристическа индустрия, която оценява инфраструктурата на медицинския туризъм, включително безпроблемна комуникация, ефективно улесняване на медицинското пътуване и културни програми;

- качество на съоръженията и услугите, което оценява качеството на предоставените грижи, на здравните специалисти и наличието на акредитации от трети страни.

Професионалистите по медицински пътувания, здравните организации и правителствата по целия свят инвестират сериозно в достъпа до правилните инструменти и ресурси, за да се класират по-високо в MTI, за да привлекат повече клиенти и здравни платци. Global Healthcare Accreditation, световен лидер в акредитацията на здравеопазването, помага на заинтересованите страни да се препозиционират и да се съобразят с най-добрите практики в индустрията, за да постигнат тези показатели.

Използвайки индекса за медицински туризъм 2020-2021, който класира 46 дестинации спрямо тези показатели, това са най-добрите десет дестинации, до които да пътувате за вашите здравни нужди.

Канада

Класирането на Канада като номер едно не е изненада, тъй като страната може да се похвали със стабилна туристическа индустрия, която привлича повече от 14 млн. американци всяка година. Близостта й до САЩ осигурява на страната огромен поток от туристи и пациенти, които се стремят да заобиколят дългото време на чакане и високите разходи за здравеопазване у дома.

Канада е лидер заради репутацията си да предлага качествени и високоспециализирани медицински лечения и здравни заведения от световна класа, особено при ортопедични процедури и сложни сърдечни операции. Тя е класирана на челна позиция за своята среда на дестинация, 7-а по отношение на индустрията за медицински туризъм и 4-та по качество на съоръженията от 46 оценени дестинации.

Сингапур

Сингапур е на второ място в индекса за медицински туризъм, достигайки първо място в класацията за качество на здравните съоръжения и услуги в страната. Към 2019 г. повече от 500 хил. чуждестранни туристи са посетили Сингапур заради неговите достъпни и качествени здравни услуги.

Сингапур е създал Международни центрове за обслужване на пациенти (IPSC), които действат като медицински туристически агенции, за да посредничат между международни пациенти и сингапурски доставчици на здравни услуги, като начин за стимулиране на по-голям растеж в индустрията и позволяване на много по-безпроблемно медицинско пътуване.

Градът-държава може да се похвали с много специализирани центрове от световна класа, които си сътрудничат с центрове за върхови постижения по целия свят, включително Сингапурската обща болница, болницата Gleneagles и болницата Mount Elizabeth. Сингапур е избрана дестинация за набор от козметични процедури и онкологични лечения, с международно акредитирани центрове и квалифицирани здравни специалисти.

Япония

Класирана на второ място в категориите "Индустрия на медицинския туризъм" и "Качество на съоръженията и услугите" и на пето място в измерението "Среда на дестинацията", Япония се нарежда като една от най-развитите системи за здравеопазване в света по всички критерии. Като лидер в последните постижения в технологиите и медицината Япония продължава да предоставя първокласни здравни услуги на граждани и чуждестранни туристи, повечето от които идват от континентален Китай.

Ниската цена на грижите също е основен двигател на входящите медицински пътувания в Япония, привличайки медицински туристи от цял свят за ползване на минимално инвазивната медицина и технологичните процедури в пластичната и ортопедичната хирургия.

Испания

Испания е известна като една от най-посещаваните туристически дестинации в света. Страната е най-избираната медицинска туристическа дестинация в Европа, тъй като предлага на чуждестранните пациенти отлични здравни услуги с красиво изживяване при пътуване.

Испания привлича нарастващ брой международни туристи от Близкия изток, Северна Африка и Великобритания, много от които посещават страната за напреднали ортопедични, козметични и стоматологични процедури. Страната може да се похвали с няколко болници, които са акредитирани от международни органи, включително известната болница Universitario de Madrid и Sanitas Hospitales в Мадрид.

Великобритания

Обединеното кралство е на пето място в световната класация на дестинациите за медицински туризъм. В страната се намират реномирани медицински институции, включително Лондонската ортопедична клиника, Детската болница в Бирмингам и Центърът за ортопедични травми в Кеймбридж, известни с висококачествени здравни услуги.

Обединеното кралство също е голям притегателен център за туристите - над 31 млн. международни туристи го посещават всяка година, много от които са привлечени от богатото културно наследство на Великобритания. Страната е класирана най-високо в категорията "Среда на дестинацията" - на трето място.

Дубай

Дубай е известен със своята ултрамодерна архитектура, високи сгради и луксозни магазини. Посреща повече от 10 млн. туристи всяка година. Благоприятната среда дава тласък на пътуването за милиони международни пациенти, които пристигат в Дубай за грижи от световна класа.

Индексът на медицинския туризъм класира Дубай като най-добрата медицинска дестинация в арабския регион заради болниците от световна класа и международни лекари в няколко специалности. Дубай приема медицински туристи главно от Азия и съседните арабски страни и страни от Персийския залив, както и от някои европейски и африкански страни.

Коста Рика

Коста Рика бързо се издига като лидер на пазара на медицински туризъм. Известна със своите красиви забележителности и конкурентни цени, страната посреща милиони медицински туристи от съседни страни, включително САЩ и Канада.

През последните години страната от Централна Америка се класира високо в стоматологията и козметичната хирургия - над Канада и САЩ. Също така изгражда име в областта на очната хирургия, лечението на рак и бариатричната хирургия.

Коста Рика се нарежда на 1-во място в категорията "Индустрия на медицинския туризъм", на 6-о по среда на дестинацията и на 13-о по качество на съоръженията и услугите.

Израел

Израел е определена като 8-ата най-добра дестинация за медицински туризъм в света заради големия брой туристи, които посещават Мъртво море, и медицински туристи, търсещи инвитро оплождане и други лечения за безплодие в страната.

Израел е високо класиран по международна репутация, качество на здравеопазването и акредитация на здравни заведения в MTI. Израел е трети по отношение на качеството на съоръженията и услугите, като има здравни институции от световна класа и международно обучени доставчици на здравни услуги.

Реномираният медицински център Sheba, който е известен с отличните си постижения в сложните хирургични процедури, вече има подразделение за международен медицински туризъм, което предлага медицински услуги на хиляди международни пациенти от цял свят, включително Русия, Кипър, Грузия и САЩ.

Абу Даби

Столицата и най-голямото емирство в Обединените арабски емирства - Абу Даби, изгради солидна платформа за медицински туризъм, която може да се определи като най-доброто в региона. Емирството стартира електронния портал за медицински туризъм в Абу Даби през 2019 г., който предоставя на международните пациенти подробности за всички медицински предложения и здравни заведения в града. Бъдещите пациенти могат също да получат достъп до застрахователни пакети за медицински туризъм, както и до други туристически услуги като хотелски резервации, транспорт и развлекателни дейности чрез електронния портал.

Здравните заведения в Абу Даби спазват строги правила за качество, определени от градския департамент по здравеопазване. Работи в тясно сътрудничество с Global Healthcare Accreditation и Medical Tourism Association, които са неразделна част от трансформирането на медицинските пътувания и здравните услуги в страната.

Индия

Индия е един от основните играчи в азиатската индустрия за медицински туризъм. Тя е една от най-посещаваните страни за здравеопазване, с разширена визова политика, която улеснява пътуването за медицински туристи. Тази политика позволява на пациентите да останат до 60 дни и също така предлага виза за медицински специалист за кръвни роднини, които желаят да придружат пациента.

Индийското правителство започна кампания, за да предостави на пациентите достъп до тяхната мрежа от здравни заведения и списък с медицински услуги в страната. Това позволява на пациентите да планират срещи с доставчици на здравни услуги и дори да резервират други услуги, включително настаняване и развлекателни дейности, преди пристигането си.

Индия се нарежда на 6-о място в категориите "Индустрия на медицинския туризъм" и "Качество на съоръженията и услугите" с центрове от световна класа, които предлагат комплексни трансплантационни услуги, ортопедични процедури и сложни сърдечни операции.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар