🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Райна Стоянова: Наддаването на тегло, особено в областта на корема, е първият признак за инсулинова резистентност

Едно от най-важните правила за справяне с нея е поддържане на оптимално тегло и оптимален процент мазнини

Д-р Райна Стоянова
Д-р Райна Стоянова
Д-р Райна Стоянова    ©  Надежда Чипева
Д-р Райна Стоянова    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Д-р Райна Стоянова е специалист по ендокринология и болести на обмяната и е част от екипа на Реджина Лайф клиник, референтен медицински център, сертифициран от Европейската асоциация за изучаване на затлъстяването и метаболитните нарушения (EASO). Д-р Стоянова работи активно със спортисти и използва патентована програма за подобряване здравето и представянето на състезателите с доказан успех. Заедно с екипа си тя предоставя на пациентите с наднормено тегло и затлъстяване уникална по рода си цялостна програма за корекция на теглото и поддържане на оптимална форма, включваща различни прегледи, лекарствена и инфузионна терапия, микробиомна оценка и повлияване, хранителен режим и постоянна психологическа и поведенческа помощ, с което се осигурява постоянен контрол, стратегическо планиране и проследяване, подкрепа и мотивация. Тя работи в колаборация с Клиника по ендокринология и диабетология във френската болница "Сент Луи" в Париж, както и с канадската болница CAMH в Торонто. През 2016 г завършва и магистратура по "Управление на здравеопазването" със защита на дипломна работа в сферата на лекарствената политика. Д-р Стоянова участва в различни национални и международни проекти, свързани с метаболитните заболявания, затлъстяването, захарния диабет, иновативни начини за диагностика и терапия на заболяванията на щитовидната жлеза, оценка и превенция на кардио-метаболитен риск, женско здраве в периода на менопаузата и други. Тя е експертен консултант в разработването на различни модели и методики за работа с пациенти, разработване на нови молекули в терапията на метаболитно-ендокринните заболявания.

Какво представлява инсулиновата резистентност?Кои са нейните симптоми, какви са първите признаци на висока кръвна захар?

- Инсулинът е анаболен хормон, произвеждан от панкреаса, чиято функция е да доставя глюкоза до клетките на мускулите, на черния дроб и на мазнините, където тя би следвало да се използва за продукцията на енергия. Това му действие се опосредства чрез специфични рецептори на повърхността на клетките, задействащи каскаден механизъм за усвояване на глюкозата. Неговата функция е да бъде ключът, който отваря клетката, за да приеме тя глюкозата и да я превърне в енергия. Инсулиновата резистентност е болестно състояние на организма на човека, при което клетките не реагират нормално на инсулина, в резултат - намалява поглъщането на глюкоза от мускулите, повишава се продукцията на глюкоза от черния дроб и се увеличава липолизата в мастната тъкан. С други думи - при инсулинова резистентност клетките не използват инсулина ефективно, което води до стимулиране на производството му от бета-клетките на панкреаса. Така в компенсаторната фаза на инсулиновата резистентност се осигурява поддържане на нормални нива на глюкозата в кръвта, но за сметка на значимо повишено ниво на инсулин в кръвта, т.е. хиперинсулинемия. Ако тази компенсаторна инсулинова секреция се окаже недостатъчна, може да се стигне до повишаване на нивото на кръвната захар и изява на предиабет или захарен диабет.

Един от най-лесно забележимите ранни симптоми на това състояние е наддаването на тегло, особено в областта на корема. Други чести оплаквания на пациентите са: повишена умора, повишен апетит, трудно концентриране и повишено кръвно налягане. Инсулиновата резистентност води до поява на тъмни петна по кожата около подмишниците, слабините или в задната част на врата. Това оцветяване се нарича акантозис нигриканс. Тези прояви невинаги са налице и инсулиновата резистентност може да бъде установена основно лабораторно. Не бива да се забравя, че често може да е компонент на други синдроми като синдрома на поликистозните яйчници.

Как се диагностицира? Има ли връзка с определена възраст или рискови групи и как се формират? Има ли профилактика на това състояние?

- Диагнозата на инсулиновата резистентност е основно лабораторна. Тя се осъществява чрез определяне нивата на плазмената глюкоза на гладно и нивата на сутрешния инсулин на гладно. Чрез тях лесно по формула може да се пресметне така нареченият HOMA-INDEX (HOMA-IR, Homeostatic model assessment for insulin resistance):

HOMA-IR = кръвна захар на гладно x инсулин на гладно/22.5.

Нормалният HOMA-IR би следвало да е под 2.5.

Друг по-задълбочен анализ можем да направим чрез популярно функционално изследване на въглехидратната обмяна, а именно - орален глюкозотолерантен тест (ОГТТ) - изследването се провежда рано сутрин след 8-12-часово гладуване. След първоначално измерване на глюкозата на гладно пациентът изпива 75 г глюкоза, разтворена във вода. Изследва се кръвна захар на 0, 60, 120 и 180 мин. Заедно с глюкозата може да се определи и концентрацията на инсулина през същите интервали.

Инсулиновата резистентност може да бъде и най-често е част от развитието на метаболитния синдром, който включва: повишена обиколка на талията: за мъже ≥ 94 cm, за жени ≥ 80 cm, повишени нива на триглицеридите > 1.70 mmol/l, намалени нива на HDL-холестерол по-малко от 1.0 mmol/l за мъже, по-малко от 1.3mmol/l за жени, повишено артериално налягане ≥130/85 mm Hg и кръвна захар на гладно ≥ 5.6 mmol/l.

Към метаболитния синдром се причисляват и нарушенията в обмяната на пурините - водещи до хипеурицемия, или повишени стойности на пикочната киселина, и метаболитно-асоциираната чернодробна болест.

Едно от най-важните правила за справяне с инсулиновата резистентност е поддържане на оптимално тегло и оптимален процент мазнини. По здравословен начин това се постига с правилен хранителен режим, изготвен от специалист, и тренировки, съобразени с конкретната цел.

Каква е връзката й с диабета? Какви други заболявания може да предизвика инсулиновата резистентност?

- Инсулиновата резистентност е най-важният фактор в патогенезата на захарен диабет (ЗД) тип 2, който в комбинация с дефект във функцията на панкреасните бета-клетки, изразяващ се в смущение в глюкозостимулираната инсулинова секреция, води до изява на заболяването и играе ключова роля при развитието на асоциираните метаболитни нарушения. Промените в инсулиновата чувствителност са в основата и на други патологични състояния като затлъстяването, синдрома на поликистозните яйчници, хипертонията, атеросклерозата и др.

Инсулиновата резистентност има пряка корелация с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и инциденти.

Повишен е и рискът от злокачествени заболявания като рак на гърдата, на ендометриума, на дебелото черво и простатата.

Рискови фактори за развитие на инсулинова резистентност са: наднормено тегло, богата на мазнини диета, липса на физическа активност, стрес, недостатъчно сън (безсъние, сънна апнея) и тютюнопушене.

Обратно профилактиката му е свързана с превенцията и профилактиката на наднорменото тегло и затлъстяването. Активният начин на живот, балансираното хранене, намаляването на вредните навици със сигурност биха редуцирали риска от развитие на инсулинова резистентност.

Как се подхожда към лечението?

- Като първа стъпка се препоръчва промяна в хранителния и двигателния режим, включване на физическо натоварване като част от ежедневието. Препоръчително е да се отделят между 25 и 40 минути 3-5 пъти в седмицата (не са необходими прекалено интензивни, трудни или обемни тренировки).

Друга важна препоръка е да се наблегне на храни, които са богати на полезни мазнини, белтъчини и сложни въглехидрати. Ограничаването на храните, които имат изкуствено добавена захар, фруктоза (глюкозо-фруктозен сироп) е от изключително значение. При наднормено тегло е важно да се коригират излишните килограми. Редукция дори от 5-7% от общото тегло може значително да намали риска от развитие на диабет.

Ако след три месеца няма благоприятен ефект, тогава се преминава към включване на медикаменти, наречени инсулинови очувствители, какъвто е метформинът.

Към настоящия момент в съвременната медицина разполагаме с мощни и потентни молекули за корекция на теглото от групата на така наречените инкретини. Наднорменото тегло и затлъстяването се адресират като хронично прогресиращо заболяване, което увеличава риска от развитие на диабет, сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, свързано е с определени видове рак, а също така засяга възстановяването на костите.

Над 1 милиард души по света са страдали от затлъстяване към 2022 г. Това сочи изследване на научното списание "Лансет" и Световната здравна организация, публикувано в началото на март. Нивата на затлъстяване при възрастните са се удвоили спрямо 1990 година, а броят на децата между 5 и 19 години, които имат проблеми с наднормено тегло, е нараснал 4 пъти. Важно е лечението на заболяването да е навременно и да не се допуска развитието на усложнения. Не бива да се пренебрегва адекватната и компетентна лекарска намеса, както и възможностите за съвременна фармакотерапия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар