Войната | Усилията на Украйна за преодоляване на руската блокада на Черно море дават резултат

Пристигнаха първите товарни кораби, използващи новия хуманитарен коридор

Три кораба, превозващи храни, и два, натоварени с металургични продукти, са напуснали украинските пристанища, откакто Киев откри коридора.
Три кораба, превозващи храни, и два, натоварени с металургични продукти, са напуснали украинските пристанища, откакто Киев откри коридора.
Три кораба, превозващи храни, и два, натоварени с металургични продукти, са напуснали украинските пристанища, откакто Киев откри коридора.    ©  Reuters
Три кораба, превозващи храни, и два, натоварени с металургични продукти, са напуснали украинските пристанища, откакто Киев откри коридора.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два търговски кораба акостираха в украинско пристанище, след като Киев увеличава усилията си да прекъсне едностранно руската блокада на черноморското си крайбрежие. Двата кораба акостираха в Черноморск часове преди Русия да започне последната си серия от нощни ракетни и безпилотни удари в Украйна в неделя. Селскостопанската инфраструктура в южната част на Одеска област отново беше обект на удари.

Според властите това е първият път, в който граждански кораби достигат до пристанище в Украйна, след като по-рано тази година пропадна споразумението с Русия, постигнато с посредничеството на ООН, което позволи износа на повече от 33 млн. тона зърно от Украйна, съобщава BBC. Украинският вицепремиер Олександър Кубраков заяви, че двата кораба - Resilient Africa Aroya, плават под флага на тихоокенската държава Палау, а екипажът им се състои от украинци, турци, азербайджанци и египтяни.

"Първите граждански кораби използваха временния коридор по посока на украинските пристанища... за да натоварят почти 20 хил. тона пшеница за африканските и азиатските страни", заяви Кубраков.

Това лято Киев обяви коридор, обхващащ черноморското крайбрежие на южните му съседи и членове на НАТО Румъния и България, за кораби, които са блокирани в украинските пристанища, след като Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Коридорът беше обявен едностранно от Украйна миналия месец без руско съгласие.

Три кораба, превозващи храни, и два, натоварени с металургични продукти, са напуснали украинските пристанища, откакто военните в Киев откриха коридора, тъй като Русия продължава да се противопоставя на международния натиск да се присъедини отново към споразумението за износ на зърно.

Според украинското земеделско министерство корабите ще доставят пшеницата в Египет и Израел.

Руски цели

След излизането си от сделката Русия обяви, че ще третира всички граждански кораби, плаващи към Украйна, като потенциални военни цели. Миналата седмица британското външно министерство обвини Русия, че в края на август страната е атакувала търговски кораб, плаващ под флага на африканската страна Либерия, акостирал в Одеса, с множество крилати ракети. В изявлението си министерството заявява, че Русия е унищожила 280 хил. тона зърно, откакто се е оттеглила от сделката, и я обвинява, че се опитва да "превърне в оръжие храните и невинната търговия за сметка на останалия свят", добавя BBC.

Освен че заплашва корабите, преминаващи през Черно море, Москва все по-често насочва своите удари към украинската пристанищна инфраструктура, като многократно е атакувала дунавските пристанищата Измаил и Рени, откъдето от юли насам тръгва голяма част от украинския износ на зърно, за да се опита да наруши дейността им.

При тези атаки отломки от руски дронове паднаха и в Румъния, като миналата седмица Букурещ обяви, че ще сваля сваля руските дронове, които се озоват над територията на страната.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 6

    Пишете абсурдни глупости! Кой обстрелва кораби с крилати ракети! ?С такива се поразяват фиксирани цели - летища, ракетни площадки, а корабите се движат. Срещу кораби се използват т.нар. противокорабни ракети, които отчитат преместването им от момента на старта.
    Трябва да се чете повече, а не да се превежда как да е всяка неразбрана фраза.

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "amidala":

    Имате плюс от мен, защото Капитал пак са писали глупости или по-скоро не са доразвили детайлите. Но трябва да Ви поправя, защото крилатите и противокорабните ракети имат доста общо помежду си, колкото и странно да звучи. Двете могат да се преоборудват/настроят/модифицират по начин, в който да си разменят ролите. Украинците в момента използват своите противокорабни "Нептун" и "Харпун" като крилати, за да обстрелват цели в Крим и Херсон. САЩ тестваха многократно преработката на крилатата "Томахоук" в противокорабна роля. Губи се ефективността, разбира се, друго си е, когато ракетата е проектирана специално да поразява конкретните цели.

    Конкретната простотия на Капитал е, че не уточняват, че руснаците са удряли пристанищата и затова британците са ревяли, че е обстрелван търговски кораб. Кремъл засега се разграничава значително от умишленото удряне на цивилни цели, за разлика от Киев.

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 3

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    Нивото на тая медия пада стремително! И като компетентност, и като обективност. Позволяват си просто да лъжат!
    Досега не се е чуло руснаци да обстрелват търговски кораб. Щеше да се чуе! И в този смисъл написаното е fake, дезинформация, пропаганда или всичко накуп.
    Това не е журналистика. Всичко друго: бюро преводи и легализация, но не и журналистика.
    И оня унраински дрон с мината при Тюленово: гробовно мълчание! Ако беше руски - извънредно издание щяха да направят.

    Нередност?
  • 4
    uxv41590638 avatar :-P
    Малинчо Паков
    • - 1
    • + 2

    Ау-у-у-у, житцето от Укропия - в най-бедните страни: Израел и Египет. Аре,моля, не се майтапете!

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 2

    В обърканата статия не е казано ясно едно нещо, което се подразбира: т.нар. коридор минава не през международни води на България, румъния и Турция, за да стигне до Босфора.
    Това има своите неудобства за нелегален трафик на оръжие с кораби в посока Украйна, каквото беше едно от обвиненията на РФ, защото преминавайки през териториалните води на съответна страна корабът трябва да обяви какво превозва и дали товарът му не е забранен на превоз там. Ако корабите превозват нелегално оръжие или боеприпаси за ВСУ, България е длъжна за арестува кораба и товара му на основание законодателството си. Същото се отнася и за Румъния, Турция и пр. Разбира се, България и Румъния няма да си мръднат пръста да проверяват, но не така стои въпроса с Турция, която интерес от тоя нелегален трафик няма. Напротив - има интерес да се покаже лоялна.

    После - БГ правителството ужасно преекспонира темата за украинското зърно и отново съсредоточи вниманието върху факта, че то е собственост на американски компании, които от години изкупуват украинския чернозем за без пари, за което отдавна говори Виктор Орбан.

    Така че вторият зърнен коридор е доста афифна и неперспективна работа работа.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#5] от "masay":

    Докторе, Борел в Ню Йорк вече погреба зърнената сделка с всичките ѝ коридори. Така че тая дъвка приключи и официално.

    Иначе разсъжданията ти за доста изнасиления "коридор" през териториалните води на три държави е изключително точен. Добре, че е форумът, та някой да вдига летвата...

    Прави ли ти впечатление, че всичко около Украйна е първо политически обусловено и чак после му се търси конкретна експертна реализация? Така стана с четиримесечното (и още не било приключило) контранастъпление, което всъщност е визуализация на отчета на Киев пред западните спонсори (а по-скоро ми прилича на система от масови суицидни изпълнения) и с напъните за политическо реинкарниране на зърнения износ при положение, че Украина нито има какво, нито откъде, нито с какво да го изнася.
    Минали били пет кораба! 20 хил.тона. Аферим!
    Следващи пет дали изобщо ще има. Според Борел - едва ли.

    Нередност?
Нов коментар