Войната с дронове на Украйна срещу Путин

Нови видове безпилотни апарати удрят дълбоко в Русия, но увеличаването на капацитета за производство е трудно

Необичайно е, че украинската дронова програма няма единна структура за управление или снабдяване
Необичайно е, че украинската дронова програма няма единна структура за управление или снабдяване
Необичайно е, че украинската дронова програма няма единна структура за управление или снабдяване    ©  Reuters
Необичайно е, че украинската дронова програма няма единна структура за управление или снабдяване    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рано сутринта на 25 август група разработчици на безпилотни летателни апарати се отправиха към стартовата точка в Южна Украйна за една от най-дръзките до този момент въздушни мисии над контролираната от Русия територия: атака срещу военна база дълбоко в Крим. Тя беше описана като тестово изстрелване, като много от прототипите в рояка от дронове бяха експериментални. Но някои от тях се справиха със задачата.

Според местни източници в базата е имало експлозии и няколко загинали, а ранени войници са били настанени в местната болница. Това сложи край на една злощастна седмица за Кремъл, който вече се мъчеше да обясни повече от дузина удари на дронове в центъра на Москва, многократните затваряния на големи летища и необяснимите ескплозии в оръжейни заводи, летища, депа за гориво и железопътни линии. И на 30 август Украйна започна като че ли най-мащабното си досега нападение с дронове на руска територия, като атакува шест региона. В западния град Псков дронове удариха летище, повреждайки четири самолета.

Дълга подготовка

Източник, близък до разработчиците на "Морок" ("тъмен призрак"), един от прототипите на дронове, използвани по време на кримската операция, казва, че новият капацитет на Украйна за въздушни удари е резултат от "семена, посяти преди много месеци". Разработването на "Морок" е било "чудотворно" начинание: след едно рисковано тестово изстрелване на няколко километра от руската граница, разработчиците му са избегнали с минути идващите руски ракети. Сега те имат за цел да увеличат серийното производство.

Бързи и способни да пренасят тежък товар на разстояние от няколкостотин километра, "Морок" са сред най-обещаващите проекти за дронове камикадзе с фиксирани крила, които се обмислят от Украйна. Той е стигнал дотук до голяма степен без правителствено финансиране, разчитайки на упорита работа и няколко спонсори. Но подобно на други разработчици, екипът на "Морок" сега се изправя пред трудната задача да набави средства за увеличаване на капацитета за производство.

Програмата за безпилотни летателни апарати на Украйна се развива по принуда. Русия, която е ракетна суперсила, започна войната с ясно превъзходство в капацитета за удари на далечни разстояния. По-късно тя започна да купува от Иран евтини дронове камикадзе "Шахед". От друга страна, на Украйна не беше позволено да използва дарените от Запада оръжия на територията на Русия и затова търсеше други начини да отвърне на удара.

Част от отговора е разработването на нови ракети или промяната на предназначението на старите: остарялата ракета земя-въздух С-200 сега се използва за удари земя-земя. В същото време мрежа от доброволци и правителствени групи се надпреварва да разработи по-добри дронове, собствено производство.

Кампанията с дронове набира скорост

Сега кампанията с дронове се засилва по няколко причини. Ударите по Москва, появяващи се на заглавните страници, имат за цел да окажат психологическо въздействие, доближавайки обикновените руснаци до реалността на войната. Но украинските военни източници твърдят, че повечето от техните операции са предназначени за пряка подкрепа на тримесечната контраофанзива на страната.

По-голямата част от тях са прекалено прозаични, за да се превърнат в новина. Дроновете са насочени към "депа за горива, логистика, складове за боеприпаси и маршрути за доставка", казва "Детектив", псевдоним на координатор на дронове в украинското военно разузнаване. "Ние отговаряме на призиви от нашите бригади. Те ни казват, че знаят къде са складирани руските оръжия, но нямат възможност да ги ударят и ни молят да им помогнем." "Детектив" казва, че голяма част от работата му напоследък е съсредоточена върху летищата в близост до украинските граници. Това "може би" включва скорошен удар, поразил стратегически бомбардировач Ту-22М, разположен край Новгород, добавя той с намигване.

Поради огромния капацитет на Русия за въздушна отбрана и електронна война всяко украинско нападение изисква щателно планиране. Украйна е разработила алгоритми, които изглежда работят. Операторите предприемат атаки рано сутринта (когато концентрацията на защитата може да е отслабнала) и използват ред на нападение, предназначен да държи заета противовъздушната отбрана. Те събират разузнавателна информация (често от западни партньори) за радари, средства за електронна война и за противовъздушна отбрана. Русия не може да охранява цялата си огромна територия. "Успеете ли да се промъкнете през 60-те километра заглушителни станции на границата, навлизате във вътрешността на Русия и играта започва", казва източникът от "Морок".

Около 35%-40% от дроновете успяват да достигнат до района на целта. Информация относно успеха на удара се събира от сателите, проследяващи устройства, съобщения в социалните мрежи и местни агенти.

Необичайно е, че украинската дронова програма няма единна структура за управление или снабдяване. Няколко държавни организации, включително всички разузнавателни служби, имат собствени инициативи за безпилотни самолети. Разработчици на свободна практика също взимат участие. Тези компоненти са организирани в клетки, които не комуникират помежду си.

Това подпомага сигурността и конкуренцията, но може да затрудни оптимизацията и масовото производство. Централното правителство, особено Министерството на цифровата трансформация, се опитва да улесни финансирането и да премахне бюрокрацията. Но бюрокрацията, корупцията и личните интереси в украинската оръжейна индустрия продължават да забавят развитието. Някои от операциите, насочени към Москва, изглеждат по-скоро като PR проекти, предназначени да привлекат вниманието на шефовете по снабдяване към даден прототип, отколкото да имат военна стойност.

Проблеми с доставките на части

Финансирането не е единствената пречка пред увеличаването на капацитета за производство. Евтините компоненти и електроника се намират трудно. Както и авиационните специалисти. Русия се справя по-добре в това отношение: макар и бавно, тя вече е подготвила масовото производство. Руските държавни предприятия отдават приоритет на най-ефективните оръжия във войната. Те включват многофункционалните крилати ракети Kh-101; ударни дронове "Лансет", способни да унищожават украинските бронирани машини и противовъздушна отбрана; и иранските "Шахед", които сега се произвеждат в нов завод в Татарстан. Източник от украинското разузнаване заявява, че Русия вероятно трупа запаси преди подновяването на кампанията срещу енергийната инфраструктура през предстоящата зима.

На фронта Русия е заличила първоначалното предимство на Украйна от три към едно при тактическите дронове. Според източник, близък до украинския главнокомандващ, двете страни вече са равностойни. В същото време новите устройства за заглушаване на електронната война, монтирани на танкове и други съоръжения, намаляват способността на украинските летателни апарати, използващи изглед от първо лице за насочване на експлозивите към най-уязвимите части на целта.

Източник от генералния щаб на Украйна предполага, че всяко технологично предимство, с което се е ползвала страната, е било временно. И двете страни се учат от другата, казва той, и обратното инженерство става все по-бързо: "Имахме опит в защитата от руски дронове и бързо се усъвършенствахме. Те също ще го направят." Украйна ще трябва да измисли други начини за асиметрична употреба на безпилотните самолети, включително използването на изкуствен интелект за подобряване на точността. Правителството е отделило нова бюджетна линия от 40 млрд. гривни (1.1 млрд. долара) за дронове - огромна сума за Украйна.

"Детектив" заявява, че редовно получава благодарствени обаждания от фронта, в които му благодарят за последната успешна атака. "Те ни казват как са се радвали на два-три дни без руски бомби", казва той. "Подобни обаждания оправдават трудностите на работата."2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар