Войната | Украйна повреди руски десантен кораб и танкер в първа атака с дронове срещу износа на петрол

Нападението срещу военния кораб е извършено в Новоросийск - ключова военноморска база на Русия и пристанище за износ на нефтопродукти и горива, включително към България

Нападението последва поредица от руски удари по инфраструктурата за износ на зърно на Украйна през последните седмици, което поражда опасност от ескалиране на напрежението, тъй като страните взаимно се насочват към основните източници на приходи от износ
Нападението последва поредица от руски удари по инфраструктурата за износ на зърно на Украйна през последните седмици, което поражда опасност от ескалиране на напрежението, тъй като страните взаимно се насочват към основните източници на приходи от износ
Нападението последва поредица от руски удари по инфраструктурата за износ на зърно на Украйна през последните седмици, което поражда опасност от ескалиране на напрежението, тъй като страните взаимно се насочват към основните източници на приходи от износ    ©  Reuters
Нападението последва поредица от руски удари по инфраструктурата за износ на зърно на Украйна през последните седмици, което поражда опасност от ескалиране на напрежението, тъй като страните взаимно се насочват към основните източници на приходи от износ    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украйна за пръв път атакува инфраструктурата за износ на петрол, която помага за финансирането на инвазията на Русия, като използва морски безпилотен апарат, за да повреди руски военен кораб край пристанището Новоросийск. Службите за сигурност на Украйна, в сътрудничество с военноморските сили на страната, са извършили морските удари с дрон извън пристанището, според два украински източника, запознати с операцията, цитирани от Financial Times. Новоросийск е ключова военноморска база и пристанище за износ на петрол, разположено източно от Крим, който Русия анексира през 2014 г.

През изминалата нощ украински морски дронове пък са извършили нова атака в района на Керченския пролив, и са повредили руския петролен танкер SIG, който превозва горива за нуждите на руските окупационни сили в Украйна. По предварителни данни плавателният съд не е носил товар в момента на удара, така че опасност от нефтен разлив няма.

Петролната рафинерия на "Лукойл" в Бургас се захранва предимно с нефт, който тръгва именно от Новорусийск и се пренася с танкери. Бившият "Нефтохим" в България няма големи резервоари и разчита на редовни доставки от Русия.

На видеоклипове, публикувани в социалните медии, които не могат да бъдат проверени, се вижда как военноморски кораб, силно наклонен настрани, е теглен от влекачи обратно към пристанището. Отделни видеоклипове, публикувани от въоръжените сили на Украйна, показват кадри от камера, монтирана на морски дрон, който се приближава към плавателен съд през нощта.

"В резултат на атака с дрон в Новоросийския залив големият десантен кораб "Оленегорски Горняк" беше повреден", заяви Серхий Братчук, говорител на военната администрация в украинското пристанище Одеса, в публикация в социалните мрежи.

Според два източника на Reuters руски военен кораб е бил сериозно повреден при нощната атака на украински дронове срещу военноморската база в Новоросийск. На борда е имало екипаж от около 100 моряка, когато той е бил атакуван с надводен морски дрон, превозващ експлозив с около 450 кг. тротилов еквивалент. Става дума за голям десатен кораб клас Ropucha, способен да превозва на борда си около 15 бойни единици бронирана техника (до 10 танка, до 12 бойни машини или комбинация от тях), както и около 300-350 морски пехотинци.

В изявление на Министерството на отбрана на Русия се казва, че украинската атака с два дрона е била отблъсната, като не се споменават никакви щети. Министерството съобщи още, че силите му са отблъснали и опит за украинска атака срещу Крим, за която са използвани поне 13 безпилотни самолета, като заявява, че няма жертви и щети.

"В резултат на нападението "Оленегорски Горняк" получи сериозна повреда и в момента не може да изпълнява бойните си задачи", заяви източник пред Reuters. "Всички руски изявления за "отблъсната атака" са фалшиви", добавя той. Според изказване на Андрей Кравченко, длъжностно лице от Новоросийск, в Telegram "Оленегорски Горняк" е бил един от двата кораба, които са "реагирали незабавно", за да отблъснат украинската атака.

Друг източник, запознат с дейността на пристанището, заявява, че голям руски военен кораб трябва да бъде изтеглен на "сух док", тъй като след повредата не е могъл да се движи на собствен ход. В Новоросийск обаче "сух док" няма, което силно ще затрудни ремонтните работи. Вторият източник на агенцията не посочва име на кораба, но добавя, че в пристанището, което е възобновило дейността си няколко часа след атаката, се товарят петрол и зърно.

Отговор на руските удари по украински пристанища

Нападението последва поредица от руски удари по инфраструктурата за износ на зърно на Украйна през последните седмици, което поражда опасност от ескалиране на напрежението, тъй като страните взаимно се насочват към основните източници на приходи от износ.

Това лято Москва започна да налага отново пълна морска блокада на украинските пристанища, след като се оттегли от споразумението за износ на зърно, сключено с посредничеството на ООН, което позволяваше доставките в условията на война.

Въпреки че САЩ като цяло толерират украинските удари на руска територия, стига те да не използват западни оръжия, атаката срещу инфраструктурата за износ на петрол вероятно ще предизвика безпокойство в Белия дом и други западни столици. САЩ се постараха да запазят руския петрол на пазара, за да спрат покачването на световните цени и нанасянето на по-големи щети на световната икономика, като администрацията на президента Джо Байдън иска цените на петрола да останат стабилни преди президентските избори през следващата година.

Новоросийск е основното руско черноморско нефтено пристанище, което изнася около 600 хил. барела дневно. То е и основната точка за износ на петрол от Казахстан, като там завършва линията от Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC) с капацитет 1.2 млн. барела дневно.

CPC, в която дял има американската петролна компания Chevron, съобщи, че в пристанището е въведена "временна забрана" за движение на кораби, но танкерите на кея продължават да се товарят. Според консорциума няма "никакви повреди" в инфраструктурата на тръбопровода.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 7

    Изненадващо не се пише за атаката с украински морски дрон на руския танкер Сиг около Кримския канал.
    Атаката срещу невоенни руски кораби вероятно ще провокира доунищожението на пристанищната инфраструктура в Одеса и Измаил, с което дори теоретичното възобновяване на зърнената сделка под американси гаранции би било окончателно погребано като тема.
    Премятаната упорито тема за някаква черноморска блокада - също.

    Нередност?
  • 2
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо
    • - 7
    • + 5

    До коментар [#1] от "D-r D":

    По интересно е как са навогирали атаката на танкера: с американски дрон около нашите води, който при атаката на руския изтребител се е смесил с гражданските полети над Турция. Терористи са янките.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 8

    До коментар [#2] от "ръмжо":

    Все пак след коментара ми са вмъкнали едно изречение в текста за първата в Черно море атака срещу невоенен кораб. Украинска атака.

    Може би премълчаването е било продиктувано от това, че е трудно да се обясни украинската атака срещу невоенен кораб - танкер, след като от седмица тук се нагнетява напрежение как ще се задейства чл.5 и ще последва Последната война, защото РФ щяла да ПРОВЕРЯВА цивилни кораби в международни води, а сего сме свидетели на два необясними агресивни украински хода:
    1. Военна атака на руска територия.
    Не на окупирана или анексирата украинска територия, а на изконно руска, каквато е Новорусийск;
    2. Военна атака срещу търговски кораб в руско териториално море.

    Украинските диверсионни атаки с дронове направиха Черно несигурно море, защото със същата мотивация - износът финансира Путин - могат да се торпилират всякакви товарни съдове, които имат за крайна точка руски черноморски или азовски пристанища.

    И вече това по-прилича на блокада на Черно море от ограничените във времето и пространството учения на ЧФ, най-малкото, защото рискът (и застраховките) за съдовете, екипажите и товарите се скочат до небето.

    И накрая - един сериозен анализ по темата на доц. Александър Сивилов:
    https://www.youtube.com/watch?v=gzzgS_Huuwc

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 7
    • + 7

    Рев, сълзи, късане на ризи и заплахи как руснаците ще обстрелват граждански кораби в Черно море или по-лошото - ще ги инспектират. Какво стана - украинците първи удариха граждански товарен съд. Сега хън-мън не бил граждански, щото доставял за Крим гориво и по-точно - за руската армия. Петролният танкер "ЗИГ" (или "СИГ" срещам го изписан по различному) не е в списъка с плавателни съдове, които оперират в рамките на руските ВМС - така, че това си е баш атака по цивилен кораб. И причината е, че просто ВСУ не е успяло да стигне с роботозирираните си канута до великия мост в Керч. Защото руснаците затвориха плътно пролива и преминаването на малки плавателни съдове е блокирано, а за големите има изчакване, което е видно от морските онлайн тракери.

    Защо пък ВСУ пак обстрелва моста - защото трябва да се постигнат някакви "победи" и да се отвлече вниманието от провалът в Запорожие, като гледам и Бахмут. Да не говорим за новите руски атаки по оста Купянск-Кремина. Бях писал, че точно това ще последва от Киев покрай невъзможността да пробият руските линии - асиметрична война, с отвличащи вниманието действия. Дронове в Москва, скоро чакаме "руските революционери" пак да се развихрят в пограничните села около Белгород. А що не и украински спецназ да се пробва в Крим, както ги готвят SAS. Всичко това няма да доведе до победа на ВСУ, а само ще поддържа илюзията за такава.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 8
    • + 2

    От всичко това накрая Украйна ще е само камък върху камък и гробове. Само и само Зеленски и тия около него да изкарат някой и друг милион.. и да пазят американската украинска територия. Щото обикновено за пари, земи, петрол става дума щом САЩ се намеси. Кой знае на коя американска корпорация са обещани/продадени украинските земеделски земи на изток, че защо не и на запад.

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 7
    • + 6

    Прелюбопитни ми са гърчовете на пропагандата, която не смогва да намери подходящи обяснения за украинските действия, в чиито значително по-меки евентуални варианти е обвинявала във всички земни грехове руската страна. Проверка на търговски кораби, чета, би задействало чл.5, а какъв отговор бихме могли да очакваме от взривяване на руски търговски кораб в руски териториални води?

    Факт е, че Украйна атакува търговски кораб като военна цел, т.е. пиратства.
    Факт е, че Украйна с френски безпилотни катери атакува руска територия, т.е. директно прави Франция съвоюваща страна според Лозанската конвенция.

    Факт е, че губещата във всяко едно отношение възприеманата от кликата на Зеленски като своя амеиканската проски война Украйна всячески се опитва да намеси в нея Франция, Британия, НАТО, САЩ, само и само да не си отида сама.
    Факт е, че Украйна се превръща в огромно гробище сред развалини.
    За съжаление.

    Нередност?
  • 7
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#6] от "masay":

    Чиче, защо стоиш в лошата Европа, а не ходиш да намериш съдбата си на фронта?

    Нередност?
  • 8
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#7] от "Бай Ганьо":

    Защото не сме в лошата Европа а в България дето ни я натресохте в ЕС и НАТО без да питате народа. И това ще свърши някой ден, даже скоро.

    Нередност?
  • 9
    ichibane avatar :-|
    ichibane
    • - 2
    • + 3

    Ботовете преди малко Масква е затворила всички летища за полети интересно защо.

    Нередност?
  • 10
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#9] от "ichibane":

    NAFO ботче не се превъзбуждай, свален е дрон над Подолск. Както обясних в предния пост - Киев в момента разчита на асиметрична (терористична) дейност, за да вдига... ентусиазма на тези с украинските знамена по профилите.

    До коментар [#7] от "Бай Ганьо":

    А къде сте вие "Слава Украiнi", защо не защитавате демокрацията, а само се борите с клавиатурите? Един Глиги имахте да бели картофите в близкия тил и него го хвана шубето покрай Бахмут и се върна. С 20 кила отгоре - молодец!

    Нередност?
Нов коментар