🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Премиерът не е поискал оставката на управителя на здравната каса

Борисов смятал, че български лекари в Европа точат институцията, а ако няма актуализация, парите ще се вземат от тези за лечение в страната

Проф. Камен Плочев отказва да подаде оставка заради писмото си до парламента за дълговете на НЗОК към европейските здравни каси
Проф. Камен Плочев отказва да подаде оставка заради писмото си до парламента за дълговете на НЗОК към европейските здравни каси
Проф. Камен Плочев отказва да подаде оставка заради писмото си до парламента за дълговете на НЗОК към европейските здравни каси    ©  Надежда Чипева
Проф. Камен Плочев отказва да подаде оставка заради писмото си до парламента за дълговете на НЗОК към европейските здравни каси    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев отказва да подаде оставка, защото не е извършил нищо незаконно, като е написал писмо до парламента за задължение на институцията към европейските здравни каси за лечение на български граждани. Това заяви самият той в сутрешния блок на bTV. Управителят на касата се е срещнал с премиера Бойко Борисов в неделя и той не е искал от него да се оттегли от поста. За оставката настоя в петък здравният министър Кирил Ананиев, който обяви, че професорът не го е уведомил за проблемите с дълговете към чуждестранните здравни фондове, а е писал директно на парламента. В отговор от здравната каса изпратиха писмо на Плочев, с което той е уведомил здравния министър 11 дни по-рано от парламента, но не е получил отговор.

Управителят на здравната каса, обаче взе завоя за излизане от ситуацията с ново обвинение към българските лекари, което до момента не се беше появявало в публичното пространство.

По думите му премиерът бил казал, че държавата ще плати, но трябва първо да реши законодателно проблем с източване на здравната каса при лечение в чужбина. Дори да има такива случаи обаче, ако няма актуализация, парите трябва да се вземат от средствата за лечение в България.

Нова българска следа

"Говорих с премиера, той ми обясни любезно, точно и ясно – имаме проблем не да платим парите, имаме проблем как да спрат да се източват тези пари, защото има група несъвестни български лекари, които работят в Европа, в европейските държави, те викат с рейсове определени хора, лекуват ги, уж, че са спешни, а след това ние плащаме тези пари", разказа проф. Плочев. Той допълни, че премиерът му казал, че съответните медици, "като станат по-богати почват да точат и да викат български лекари да работят при тях и сестри, и хем ни взимат парите, хем ни взимат кадрите."

"Ние това трябва законодателно да променим и тогава да решим как да плащаме. Много умно и разумно ми говори човека, ако това ми беше казал Ананиев, аз нямаше да напиша писмото", отбеляза Плочев.

Кога се плаща на чуждите здравни каси

До момента от здравната каса никога не са признавали, че съществува такъв проблем при лечение в чужбина. Здравната каса трябва да плаща на чуждестранните каси в два случая – за планово лечение в чужбина, което се разрешава от самата институция, само ако операцията не може да се извърши в България и при спешни случаи.

По-голямата част от дължимите средства обаче са за операции, които не могат да се извършат в България, а не толкова за спешни случаи.

Коя медицинска услуга е спешна е плод на различна дефиниция в различните държави, но във всеки случай болниците там са длъжни да приемат и лекуват български гражданин, ако е пострадал по време на престоя си. А след това НЗОК трябва да плати. Спешността обаче наистина е определена по различен начин – в Гърция например чуждо тяло в окото не е спешен случай, а във Великобритания за операция на счупен крак например може да се чака с месеци.

Затова източването с цели автобуси пациенти, пътуващи из Европа при български лекари, което се появява в момента, изглежда странно, а това, че държавата не е взела мерки да го спре – още повече. Дори и да има доказателства за престъпление обаче, това би трябвало да касае минимална част от дълговете на НЗОК към чужди каси, а България е успяла да натрупа дългове към всяка от 32-те държави в Европа.

Каквито и да било законови промени, които да криминализират източването на здравната каса през спешни случаи от български лекари в ЕС, обаче няма как да решат въпроса с натрупания дълг на НЗОК.

А ако няма актуализация?

Ако управляващите все пак решат, че няма да актуализират бюджета, те са изправени пред голям проблем - да се опитат да избегнат съдебни дела и наказателни процедури или да намалят парите за лечение в България.

В момента по думите на управителя са изискуеми 135 млн. лв., а до края на годината те ще надхвърлят 207 млн. лв. В бюджета на НЗОК има само 73 млн. лв. и България рискува наказателна процедура от Европейската комисия, както и множество дела от чуждестранните каси.

Някои от тях вече са наели адвокатски кантори в България и обмислят да блокират сметките на районните здравни каси.

"Тези искове към касата от чужбина са абсолютно законни и няма как да избягаме от тяхното плащане. При положение че в момента има твърд отказ да се актуализира държавният бюджет и предстои подписването на нов рамков договор, в който твърдят, че ще има повишаване на цените на клинични пътеки между 3 и 8%, което не е сериозно, излиза, че парите за чуждите каси ще бъдат взети от средствата за медицински дейности в България", коментира д-р Георги Тодоров от Районната колегия на Българския лекарски съюз в Русе. По думите му на съсловието е ясно, че това може да стане, като се намали броят на направленията за прегледи и изследвания, както и като се намалят лимитите на болниците за прием.

"Те се определят всеки месец и икономията може да се разтегне във времето и по този начин да се скрие в обема дейности, в регулативните стандарти, в лимитите на болниците, което ще доведе до това, че дори и минималното увеличение на клиничните пътеки, ако има такова, няма да се усети", смята той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-(
    D-r D
    • + 5

    Проф. Плочев не е направил нищо незаконно, не е прескочил никого и не е насегнал интересите на българските пациенти, напротив.
    Единственият му проблем е, че "не разбира от политика", по израза на г-н Борисов, и без да иска извади на показ кирливите ризи на управлението Борисов ІІІ с неплащането на извършено лечение за 271 млн.лв. на български граждани от болници в 32 (!) страни
    Това е едната драма. По-голямата е, че 200 млн.лв, чиито срок за плащане изтича на 31.12.2018 г, не фигурират като задължения в бюджета на НЗОК, подготвен лично от Ананиев и приет преди два месеца от НС!!!
    Казано с други думи, с писмото си до председателката на НС и до председателите на парламентарните групи (т.е. и на опозицията), с което моли да се помисли за актуализация на бюджета, управителят на НЗОК разкри на всеослушание мръсната тайна, че правителството не възнамерява да плаща натрупаните задължения към ВСИЧКИ здравни каси от ЕС!!!

    Проф. Плочев няма да е първият посечен без вина. Борисов няма право да му иска оставката, но личният му нотариат може. С голяма доза вероятност допускам, че в сряда на заседанието на здравната комисия в НС, в която управляващите естествено имат мнозинство, ще му вземат главата. Мотивацията и доказателствата там няма да имат никакво значение, защото това не е съд, а политически орган, който изпълнява единствено политическа поръчка. А тя е: главата на Плочев.
    По същия път след не много ще мине и Ананиев, защото термидорът изяжда децата си...

    И е време хората да се замислят защо здравеопазването е толкова ветровито място, че никой не може да се задържи повече от 5-6 месеца? Отговорът е прост: това е системата в държавата, която реално разпределя най-големия бюджет. Друг е въпросът, че КПД-то й е убийстено нисък.
    Когато пристъпите прага на болница, знайте, че никой не се интересува от вас, а само от направлението, което им носите.
    Защо ги оставихме да ни докарат до тук...

    Нередност?
  • 2
    vaticana avatar :-P
    vaticana
    • + 4

    Премиерът не е искалл оставката. Казал е на Дариткова да му донесе главата на Плочев...

    Нередност?
  • 3
    jiffylube avatar :-|
    jiffylube

    " има група несъвестни български лекари, които работят в Европа, в европейските държави, те викат с рейсове определени хора, лекуват ги, уж, че са спешни, а след това ние плащаме тези пари"
    Това ми звучи доста абсурдно. Първо "ние плащаме тези пари", ама май не точно - по-скоро имаме да ги плащаме. Второ: Тези лекари лично ли прибират тези пари, те не са ли доходи за болниците, което означава, че обвиненията трябва да са към всички тези болници в 32 различни страни. Оставям настрани факта, че спешната помощ не е голям дял от задълженията, както се казва в статията.
    Все по-абсурдно става, особено като трябва някой да обяснява защо няма пари.

    Нередност?
Нов коментар