🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравният министър поиска оставката на управителя на здравната каса заради писмо

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев. Причината е писмо, в което управителят уведомява парламентарните групи за дългогодишен проблем - става въпрос за това, че България продължава да не плаща редовно за лечението на български граждани в чужбина. През тази година дълговете са достигнали 271 млн. лв., като 217 млн. лв. от тях са просрочени. В бюджета на здравната каса обаче са заложени само 73 млн. лв. В същото време чуждите болници отказват да приемат български граждани за лечения с европейския формуляр, издаден от българската здравна каса, а настояват пациентите да си платят в брой лечението и след това да си възстановят парите от НЗОК. Задълженията на българската каса са към здравните фондове във всички европейски страни, но най-големи са към Германия и Австрия.

Затова проф. Плочев е уведомил парламентарните групи за проблема и е поискал съдействие, което може да означава държавна субсидия или актуализиране на бюджета със 140 млн. лв., колкото не достигат, за да бъде България редовен платец.

Здравният министър Кирил Ананиев обаче смята, че Плочев трябва да подаде оставка, защото не е уведомил първо надзорния съвет на касата, здравното и финансовото министерство. Оказва се, обаче, че управителят на касата е пратил писмо до Ананиев още в самото начало на месеца, съобщиха за "Капитал" източници от здравната каса. Междувременно Плочев е получил заплахи за живота си и му беше назначена охрана от НСО.

Очаквайте подробности

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 6

    Доскоро смятах, че Москов е най-некадърният здравен министър. Започнам да разсъждавам дали това му качество не е заразно и дедо Ананиев с демонсрациите на тревожен имунодефицит да не се е заразил...
    Ако това е здравната реформа на дедото, по-добре хич да не я почва...

    Нередност?
  • 2
    vaticana avatar :-?
    vaticana
    • + 4

    Ананиев в кокво качество иска оставка на назначения от НС Плочев?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал