🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

CME може да започне да търгува със спот биткойн

Най-голямата фючърсна борса се опитва да засили присъствието си на крипто пазара в пряка конкуренция с Binance и Coinbase

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Към факторите, които повишиха цената биткойн от последните дни се появи още един. След благоприятните данни за инфлацията в САЩ и първите пенсионни фондове от САЩ, които заложиха на Биткойн ETF-и, сега се очаква и CME Group, най-големият фючърсен борсов оператор в света, да стартира търговия с bitcoin

Биткойн индексът на страх и алчност в момента показва 74 от 100, на 2 май това число е 42, а на 12 май е 56. Едновременно с това предстоят крайни срокове на SEC (23 май и 24 май) , за да се вземе решение за първите етър спот ETF-и. Председателят на SEC Гари Генслер многократно е казвал, че Биткойнът е единствената криптовалута, която той е готов да обозначи публично като стока, а не като ценна книга. Блокчейн компанията Consensys през април заведе дело срещу SEC, като иска признаването на съда, че етерът не е ценна книга, наред с други цели.

CME се стреми да конкурира Binance и Coinbase

Chicago Mercantile Exchange (CME), която вече е водещата борса за биткойн фючърси по отношение на отворените позиции, планира да предложи търговия с реални биткойни на своите клиенти, съобщи Financial Times в четвъртък, като цитира свои източници. Това решение е продиктувано от нарастващото търсене на този продукт сред участниците на пазара и се смята за огромно по значение за всеки пазарен анализатор.

Докато CME доминира в търговията с фючърси, нерегулираната офшорна борса Binance контролира спот пазара, а Coinbase (COIN), единствената крипто борса, търгувана в САЩ, е на трето място по дневен търговски обем. През Coinbase в момента се съхраняват над 85% от биткойните, купени през ETF. Според Financial Times, CME е провела разговори с търговци, които желаят да търгуват биткойни на регулирана борса. Новото звено за спот търговия може да бъде управлявано чрез платформата за валутна търговия EBS в Швейцария. Засега от CME отказват всякакъв коментар.

Въвеждането на спот пазар ще допълни съществуващите стандартни и микро фючърсни контракти на CME, които се считат за показател за институционална активност. Това ще помогне на борсата да засили присъствието си на крипто пазара. Наличието на спот пазар ще позволи на търговците да създават сложни стратегии, включващи както спот, така и фючърсни пазари, в рамките на една регулирана борса. Търговците често шортват фючърсите на CME срещу дълги позиции на спот пазара на други борси или в спот ETF.

"Крипто борсите може да загубят част от бизнеса си с потенциалното въвеждане на спот пазар за биткойн на CME, глобален гигант в дериватите, тъй като сегашният бичи пазар е задвижван от институции, които предпочитат да търгуват на регулирани платформи," коментира пред Coindesk Маркус Тилен, основател на 10x Research.

Позитивните данни за инфлацията в САЩ, публикувани в началото на седмицата, върнаха доверието на институционалните инвеститори в дългосрочната възходяща тенденция при биткойн. Притесненията за краткосрочен спад в цената обаче остават.

Според анализ на CF Benchmarks, базиран на данните за търговия с опции отново на CME - платформа, която се счита за барометър на институционалната активност - вероятността за краткосрочно рали е все още ниска. CF Benchmarks отбелязва, че възможността за краткосрочни опции за продажба извън парите (OTM) е по-висока от тази за опции за покупка извън парите след по-ниската от очакваната инфлация в САЩ в сряда.

Опциите за продажба са дериватни контракти, които предпазват купувача от спадове в цената. Купувач на опция за продажба залага с парите си за песимизъм и се стреми да спечели от или да се застрахова срещу потенциална слабост в цената. Опциите за покупка, от друга страна, предлагат защита срещу ценови ралита. Опциите за продажба при цени под текущия пазарен курс и опциите за покупка над спот цената се считат за "извън парите". Подразбиращата се волатилност е оценка на бъдещата волатилност на базовия актив, базирана на цените на опциите. Тя се повишава, когато търсенето на опции се увеличава. Към средата на деня в петък биткойн се търгуваше на цена 66 250 долара, което представляваща седмично повишение от 5%, според данни на Coingecko.

Пазарната реакция: Акциите на Coinbase паднаха с 9.5%

Акциите на Coinbase се понижиха с над 9% до199 долара след публикацията на Financial Times, че CME ще предложи спот търговия с биткойн в отговор на силния интерес от страна на клиентите. Въпреки спада, алткойните масово се повишиха по примера на биткойн.

CME, базирана в Чикаго и с история надвишаваща век, е най-голямата борса за фючърси в света и финансов гигант. До неотдавна Coinbase се възползваше значително от статута си на най-доверената крипто борса в САЩ, но тази предимство може да се промени, ако CME навлезе на пазара на спот търговия.

CME е определена от регулаторите в САЩ като "системно важна финансова пазарна структура," което означава, че е подложена на по-строг надзор. Много инвеститори смятат, че този статут предполага, че правителството няма да позволи на CME да се провали в случай на финансови затруднения. Една от основните причини, поради които търговците избягват дигиталните активи, е липсата на доверие в крипто борсите, особено след серия от скандали с измамни през последните години, включително много популярната крипто борса FTX.

Наскоро въведените спот биткойн борсово търгувани фондове (ETFs) предоставиха на търговците по-безопасен начин за инвестиране. Повече от 500 институции се възползваха от тях в рамките на първите три месеца, като вложиха над 10 млрд. долара във фондовете. Останалите над 40 млрд. са от индивидуални търговци.