"Моят Капитал": Да печелиш от борсов сплит; Как инвестират младите българи

Бюлетинът на "Капитал" с най-интересното от света на личните финанси, инвестициите и пазарите

"Волатилността се увеличава рязко след сплит на акциите и спада след обратен-сплит" обясняват в проучване Кели Шу от Йейл и Ричард Таунсенд от Калифорнийски университет.
"Волатилността се увеличава рязко след сплит на акциите и спада след обратен-сплит" обясняват в проучване Кели Шу от Йейл и Ричард Таунсенд от Калифорнийски университет.
"Волатилността се увеличава рязко след сплит на акциите и спада след обратен-сплит" обясняват в проучване Кели Шу от Йейл и Ричард Таунсенд от Калифорнийски университет.    ©  unsplash
"Волатилността се увеличава рязко след сплит на акциите и спада след обратен-сплит" обясняват в проучване Кели Шу от Йейл и Ричард Таунсенд от Калифорнийски университет.    ©  unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Бюлетинът "Моят Капитал" се издава с подкрепата на Smart Factoring. Smart Factoring е компания, част от портфолиото на YNV Group, която предоставя възможност на малките и средни предприятия в България да получат оборотен капитал, в покдрепа на тяхната финансова стабилност, растеж и успех.

В света на пазарите събитията често нямат логика. Сплит на акциите е процес, при който инвеститорите получават повече книжа от същия актив. Идеята е проста като развалянето на банкнота от 100 лева на две по 50. Подобни стъпки на БФБ през последните две години предприеха "Бианор Холдинг", "Телематик Интерактив" и "Ейч Ар Кепитал" Американските технологични гиганти също разделиха акциите си: Amazon и Google през 2022 г., а Apple през 2020 г.

Оказва се, че упражнението може и да е печелившо за инвеститорите. Според данни на Strategas Securities акциите, които извършват сплит, побеждават S&P 500 през следващите два месеца средно с 1.4 процентни пункта. "Волатилността се увеличава рязко след сплит на акциите и спада след обратен-сплит", пък обясняват в проучване Кели Шу от Йейл и Ричард Таунсенд от Калифорнийски университет.

Обясненията за това са няколко. Въпреки наличието на фракции, с които може да се закупуват части от акциите, подобен подход предриемат предимно малките инвеститори. Фондовете, пенсионните планове и програмите за разпределения на акции сред служителите инвестират единствено в цели книги. Инвеститорите също така не следят възвръщаемост в проценти, а в номинални изражения, което води до подценяване на "скъпи" и висока търговия с "по-евтини" акции посочва Шу.

Колкото до българския пример, единствено "Бианор" тръгна нагоре след сплита си. Но представянето може да се дължи и на факта, че намери инвеститор, който вложи над 13 млн. лева в публичната компания.

Мнението на следващото поколение

С апетит към риска

В последния бюлетин на "Моят Капитал" и темата на 17 бр. на в. "Капитал" акцентирахме върху инвестициите на следващото поколение. Анализаторите го наричат поколение Z и обхваща всички родени между 1997 г. и 2005 г. Фокусът пада върху тях заради демографската криза в Бългрия и потенциалните последици от нея. Поради свиващото се население и начинът, по който работи пенсионната система, те ще трябва да помислят за пенсията си от сега.

Хубавото е, че повечето от тях посочват, че имат инвестиции, а най-голям процент от тях е в акции. Защо това е така? Младите на теория имат по-висок толеранс към риска. В същото време търговията с криптовалути все още изглежда твърде рискована за някои от тях.

Инвестирането в борсово търгуван фонд е по-лесно и за предпочитане от акциите. Не е нужно да си финансов специалист или инвестиционен брокер. Ако шансът Apple и Google да не съществуват след няколко години е малък, то вероятността да няма S&P 500 е минимален. Ако не никаква. Въпросът е единствено "каква ще бъде възвращаемостта?".

Не пропускайте

Честит биткойн халвинг! Наградите за добива на най-голямата криптовалута вече са наполовина

С нов борсов сегмент компаниите ще се листват едновременно на БФБ и Deutsche Boerse. БФБ представи EuroBridge, като засега има интерес от поне три компании към него. "Шелли" вече се премести на него

Пет фактора за бъдещето на финансовите пазари. За какво трябва да внимават инвеститорите през следващите месеци

Акциите на Meta се сринаха с 15%, след като обяви плановете си за разходи. Компанията предвижда да похарчи между 35 и 40 млрд. долара за развитието си през 2024 г.

Изкуственият интелект ускорява продажбите на облачни услуги на Microsoft. Технологичната група отчете по-добри от очакваните резултати

Пазарът на имоти - между вечния растеж и пукането на балона. При 19% реален растеж на цените на имотите за пет години не може да говорим за балон на национално ниво. В отделни райони и градове обаче пазарите са силно надценени

Ако имате въпроси, свързани с управление на личните ви финанси, може да пишете на [email protected].

Ако месечният бюлетин на "Капитал" "Лични финанси" ви е харесал, абонирайте се тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар