🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Созополският паметник на безхаберието

Бившето Военноморско училище в Созопол ще се укрепва. За по-смели мечти засега е рано

Франция е обещала подкрепа за проект за център за изкуствата, но България все не придвижва плана напред.
Франция е обещала подкрепа за проект за център за изкуствата, но България все не придвижва плана напред.
Франция е обещала подкрепа за проект за център за изкуствата, но България все не придвижва плана напред.
Франция е обещала подкрепа за проект за център за изкуствата, но България все не придвижва плана напред.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Покривът на най- голямата сграда на остров Св. св. Кирик и Юлита ще се укрепва
  • Плановете мястото да се превърне в център за изкуства и култура продължават да стоят на трупчета
  • Министерство на културата няма необходимия ентусиазъм, за да превърне мястото в притегателна точка за туристи през цялата година

Когато сутрин слънцето започне да се издига на изток, един изящен силует се очертава на остров Св. св. Кирик и Юлита - старото военноморско училище на Созопол. То се издига там от 96 години и е открито лично от цар Борис Трети. Но стихиите изяждат все повече от неговия профил.

И съвсем не е ясно още колко дълго ще оцелее. Безвремието руши безмилостно сградата, а островът пустее. От 2010 г. мястото е под контрола на Министерството на културата, но то никога не е полагало и капка грижа за него освен за разкопките на площада от времето на древните гърци, които сега са затиснати с разкъсан найлон.

През 2022 г. сякаш се предприемаха плахи стъпки за превръщането на уникалната сграда и острова в средище на културата и изкуството, но всичко си остана на ниво "срещи" и "разговори". Идеята е остров Св. св. Кирик и Юлита да се превърне в център за изкуствата, да привлича туристи в Созопол целогодишно.

Засега обаче това е по-скоро мечта. Може би най- конкретната предприета стъпка е обществена поръчка за проектиране на временно укрепване на сградата, която е в плачевно състояние - избушени дограми, откраднати радиатори и метални парапети, рушащи се стени, а по средата на сградата едно дърво расте, като събира светлина през поломения покрив.

Министерството на културата упорито мълча и за някакви по-съществени предприети стъпки, докато "Капитал" се опитваше да научи повече. Най-тъжното в историята на това иначе ценно място е, че то от години е пренебрегвано, а никой няма нито куража, нито въображението да го превърне в нещо повече от купчина строителни материали.

Да го подпрем, за да не падне

През 2021 г. областната управителка на Бургас Мария Нейкова (назначена от служебен кабинет) подаде сигнал в прокуратурата за безстопанственост на острова, след като с тогавашния министър на културата Велислав Минеков започнаха работа по обекта. Районна прокуратура - Бургас, изпрати сигнала по компетентност до Специализираната прокуратура. Тя пък отказа да образува досъдебно производство точно преди да бъде закрита - прокурорката по делото не установила данни за извършено престъпление и в постановлението си твърди, че министерството е положило всички необходими грижи за мястото. Който отиде на острова, ще види колко минималистични са представите на прокуратурата за "необходимите грижи".

В началото на октомври 2023 г. Министерството на културата все пак обяви обществена поръчка, с която да започне някаква работа. Търгът е за изработка на инвестиционни проекти за ремонти на четири сгради, които то стопанисва, сред които е и военноморското училище в Созопол.

В техническите документи към поръчката за укрепване на военноморското училище се посочва, че повече от 15 години "сградата е била необитаема, неподдържана и нестопанисвана". Вятърът и близостта до морската вода са довели до корозия на армировката и компрометиране на стоманобетонните плочи. Кулата, която се извисява най-отгоре, е наклонена и недостъпна, се посочва още в документите. С тази поръчка на практика само се изготвя проект за временно укрепване, докато се направи цялостен проект за реставрация на сградата. Първоначално МК избира фирмата "Селко 7" на арх. Светослав Ризов, но победителят се отказа. Пред "Капитал" Ризов обясни, че причината са други проекти, с които фирмата е ангажирана в същия момент. Така договорът отива при класираната на второ място Ар Джи Би, която е предложила 48 400 лв. без ДДС за този проект. Дружеството е собственост на Елена Христова-Пактиавал според Търговския регистър. В рамките на проектантското бюро тя работи със съпруга си Фарид Пактиавал, се посочва в представяне на фирмата. Тя е работила по проектите за метростанциите "Мусагеница", "Младост 1", НДК, "Европейски съюз", "Бизнес парк", подлеза на Софийския университет и т.н. Архитектите сами посочват в представянията си в мрежата, че са работили по обекти от верига Palms Merkur в различни градове. Екипът има 12 месеца да завърши проекта, след като той трябва да се изпълни, а междувременно да се планира и мащабна реновация на мястото, за да оживее.

Не е ясно кога ще се случи самото укрепване. От министерството уточниха за "Капитал", че има средства, заложени за ремонта, в бюджета за 2024 г., без да посочват точна сума. Кога пък ще се премине към истинска реставрация, в резултат на която да може да се ползва сградата, е въпрос с повишена трудност.

Какво друго се случва с острова

Краткият отговор на въпроса е нищо. От години се пишат и разписват идеи, но те събират прах в папките на министерството. Още през 2011 г. екип начело с уважавания арх. Тодор Кръстев изготвя концепция от стотици страници със задълбочени проучвания за острова и възможно планиране за какво да се използва - да има музеи, кино.

Единственият момент, в който на острова, и то в самия край на мястото откъм сушата, се случва нещо, е през 2014 г. Тогава министърът на културата Петър Стоянович позволява на екипа на фестивала "Аполония", който ежегодно се провежда в Созопол, да постави музикална сцена. Т.нар. клуб "Аполония" обаче не е посрещнат радушно от местните, които активно се оплакват от шума на джаз музиката, която се свири тук. (Иначе нямат против чалгата, която дъни от една друга дискотека.) Затова и това е първият и последен опит за оживление на мястото.

През годините се носят слухове за повишен апетит на бизнесмени към острова - да го превърнат в казино, в паркинг, но досега никой не е успял да спечели Св. св. Кирик и Юлита за себе си.

Френска връзка

Новата посока, която държавата пое преди няколко години, е да се създаде световен център на изкуствата на остров Св. св. Кирик и Юлита с помощта на френската държава. През последните няколко години се водеха разговори с правителството и по-специално с агенция "Франс музеум" - организация, която подкрепя музеите и обектите на културно наследство в тяхната адаптация към съвремието с експертиза. Идеята беше експертите от "Франс музеум" да разработят плана, по който това място впоследствие да оживее. През декември 2022 г. правителството ни подписа Декларация за намерение с правителството на Френската република във връзка с проекта. През февруари следващата година Министерството на културата проведе среща с агенция "Франс музеум", като тогава екипът им предложи варианти на договор за съвместна дейност по изграждане на центъра. На 30 юни 2023 г. културният министър Кръстю Кръстев се е срещнал с посланика на Франция Н.Пр. Жоел Мейер, обясниха за "Капитал" от МК, но без конкретна информация какво са си говорили.

През февруари 2024 г. пък бившият премиер Николай Денков посети Франция, като в съобщението на Министерския съвет във връзка с това се посочва, че предстоят "по-детайлни разговори, включително по отношение на проекта за остров Св. св. Кирик и Юлита край Созопол". "Към този момент преговорите остават отворени поради неяснота по отношение осигуряване на необходимото финансиране", отговориха сега от министерството. "Капитал" попита и Министерския съвет, и културното министерство какво точно са коментирали двете страни и какво предстои през тази година, но не получи отговори въпреки многократните запитвания. "Към настоящия момент сме неспособни да осигурим допълнителна информация [за проекта], тъй като споразумение не е финализирано. Агенцията не желае да комуникира за този проект засега", отговориха учтиво от агенция "Франс музеум" на въпрос на "Капитал" в средата на март 2024 г.

Проблемът, изглежда, не е само, че няма пари - за толкова години няма и сериозна воля това място да се опази и използва за нещо друго освен за разруха.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    hajduk avatar :-(
    Полковник Паликъщов
    • + 1

    Сградата се руши от години, а стопанинът - Министерство на културата, не полага каквито и да е грижи.
    ______________________________________________________________________________________________

    ПП-ДБ имаха само грижа да усвояват бюджета, милиарди всяка година като кредити, нито "Хемус" продължиха, какво остава за подобни обекти!

    Нередност?
Нов коментар