🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вино от "Жарава": Малката семейна изба е сред най-новите във Варненския регион

Вината на Деси и Жоро Малеевски бързо намриха място в класацията на най-добрите български вина

"Жарава" бе една от избите, които се включиха в интересната маркетингова инициатива, с която български вина стигнаха до Антарктида с българския изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий"
"Жарава" бе една от избите, които се включиха в интересната маркетингова инициатива, с която български вина стигнаха до Антарктида с българския изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий"
"Жарава" бе една от избите, които се включиха в интересната маркетингова инициатива, с която български вина стигнаха до Антарктида с българския изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий"
"Жарава" бе една от избите, които се включиха в интересната маркетингова инициатива, с която български вина стигнаха до Антарктида с българския изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий"
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Винарната се намира в село Млада гвардия, на 40 км от Варна, в района на Ветрино и Провадия
  • "Жарава" е далеч от масовото производство - прави едва 15 хил. бутилки годишно, разпределени в къси серии едносортови вина.
  • Избата се отличава с добрите си червените вина - особено каберне фран, който се очертава като новата звезда на Североизтока.

"Жарава" не е съвсем типично име за винарска изба, но точно така се нарича едно от най-новите попълнения в динамично развиващата се винена карта на Варненския регион. Нейните собственици - Деси и Жоро Малеевски, казват, че са избрали името, защото за тях жарава символизира вдъхновението и искриците в живота, връзката с корените и с древното, както и топлината - на семейството, на приятелите, на дома. А и топлината, която виното дава на хората.

С едва 2-3 реколти зад гърба си, доскоро "Жарава" бе съвсем непозната дори за най-запалените винолюбители. Това се промени през ноември 2023 г., когато малката семейна изба взе наградата за "Дебют" в класацията на най-добрите български вина на DiVino, а нейният продукт попадна и в Top 50. Това отличие впечатли, защото зад винарната не стои нищо друго освен едно семейство и тяхното желание да правят собствено вино: няма инвеститор, няма европроект и евросредства, няма известен и опитен енолог, нямат дори собствено лозе. Но вината на "Жарава" са хармонични, балансирани, свежи и ароматни. Те носят отличителния характер както на сорта, от който са направени, така и на североизточния тероар - морски, прохладен, свеж и лек.

Деси и Жоро Малеевски са икономисти. Както често става в живота, в един момент решават, че искат да заменят офисите с природата и да работят със земя, с ръце. Насочват се към земеделието, а то ги води към винарството. "И двамата обичаме хубавото вино. Започнахме като хоби - домашно винарство, експериментирахме няколко години. Малко по малко натрупахме опит, познания и впоследствие решихме да направим крачката към професионалното винарство", казва Деси Малеевска.

По този път те получават безценна помощ. "Срещнахме се с майстори в занаята, от които черпихме и знания и вдъхновение и които ни подкрепиха", казва тя. Сред тях е опитният технолог Людмил Русанов, добре познато име в региона. Междувременно Деси прави и още една крачка към професионалното винарство, като завършва "Технология на виното и пивото" в Пловдив и днес е енологът на семейната винарна.

Винарната в село Млада гвардия, на 40 км от Варна, в района на Ветрино и Провадия, е настанена в старата къща на бабата на Деси - стара солидна каменна постройка, в която лесно се поддържа нужната за отлежаване на виното постоянна температура. Постепенно и изцяло със собствени средства я обзавеждат с иноксови съдове и друго оборудване от първа необходимост за една малка изба. И през 2019 година преработват първата си реколта грозде.

"Жарава" е далеч от серийно и масово производство - прави едва 15 хил. бутилки годишно, разпределени в къси серии само едносортови вина. Постепенно увеличават сортовете, с които работят, и днес те включват совиньон блан и варненски мискет от белите и каберне фран, каберне совиньон, мерло и сира от червените.

Деси и Жоро нямат собствени лозя. Те купуват грозде от масиви на възраст 12 - 15 години от доверени лозари в най-близкия регион около селото, на не повече от 30 км от избата. Така вината им носят отпечатъка на локалния тероар. Долината на Провадия на практика представлява нещо като широк каньон (през него минава река Провадийска) и по него свежите морски ветрове проветряват лозята. Почвите са смесени, преобладава чернозем, но има и песъчливи почви, както и варовикови тераси, тъй като регионът преди милиони години е бил дъно на море. Това дава на виното свежест и хубава минералност.

Българският Североизток е традиционно известен повече като "бял" регион. Приморският климат с мека зима, прохладно лято с проветриви ветрове, дългата топла есен и щедрото слънце са идеални за свежи, ароматни и сочни бели вина. Но в последните години изгрява звездата на Североизтока и като чудесно място за червени вина. Както отбелязва и Деси Малеевска, климатичните промени вече правят така, че и червените сортове в региона да узряват добре, като в същото време северните червени вина са много по-различни от тези от същите сортове от южните ширини: те са по-леки, по-ефирни, по-ароматни. Често са и с по-нисък алкохолен градус. Напоследък този стил все повече се търси от потребителите.

Избата работи и с двата вида. От белите избират дългогодишния бестселър в България совиньон блан, който е широко разпространен в региона, но също и един позабравен местен сорт - варненски мискет. Той е кръстоска между димят и рейнски ризлинг и носи както характерните мискетови нотки, така аромати на цветя, билки и цитруси.

Но силата на "Жарава" определено е в червените вина - особено каберне фран, който се очертава като новата звезда на Североизтока. Сирата на избата също изпъква, а каберне совиньонът попадна в топ 10 на вината от лимитирани серии на DiVino Top 50. Журито го описва като "расово и атрактивно".

Всички червени вина на "Жарава" минават през контакт с дървесина по няколко месеца, но интересна особеност е, че избата използва не класическите (и скъпи) френски барици, а алтернативна дървесина - дъбов чипс, летви и др. "Този метод в последните години наистина е пренебрегван и много технолози смятат, че само бариците дават най-добри резултати, тъй като в тях виното и диша, освен че подобрява характеристиките си, но ние не сме съвсем съгласни. Алтернативната дървесина дава много повече гъвкавост на технолозите", казва Деси Малеевска.

В крайна сметка "Жарава" се превръща в чудесно допълнение към няколкото нови винени инвестиции от семеен тип около Варна в последните години, които заедно създават новото, модерно винено лице на региона.

Деси и Жоро работят и по подобрения в избата, така че да могат да посрещат и гости в по-комфортна среда. Обещават да отворят врати за тях още това лято.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар