"Шато Барали" - новата винена отбивка в Източна Стара планина

Избата в руенското село Люляково скоро ще посреща и гости за дегустации, планира и малка хотелска част

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • "Шато Барали" е една от малкото нови винени инвестиции в Бургаския регион в последните години
  • Нейни създатели са местното бизнес семейство Куш, собственици на компании в различни отрасли
  • Планът е тази година да бъде направена и първа копка за малка хотелска база, която да допълни избата

Хората, които решават да отворят винарска изба, най-често са три типа. Едни са изявени винени професионалисти, които искат да работят за себе си. Други са градски хора, които търсят да избягат от изнервения офисен живот и да намерят презареждаща връзка с природата и земята. А трети са хора с успешен бизнес в други сфери, за които подобна инвестиция носи и имидж, и удоволствие, и удовлетворение, защото винарната е нещо, което оставяш след себе си - наследство за поколенията. И последните сякаш преобладават, защото винарството е скъп и труден бизнес.

"Шато Барали" в руенското село Люляково, в Източна Стара Планина (на 30 км от Айтос и на 60 км от Бургас), е инвестиция от последния тип. Нейните създатели са местното бизнес семейство Куш, собственици на компании в различни отрасли: транспорт и логистика, производства, строителство, шивашки цехове, земеделие и др.

"Тази изба е нещо като сбъдната мечта за нашето семейство. Ние винаги сме били свързани със земята, обичаме хубаво вино, ценим го, а вече го и правим с огромно удоволствие", казва Зейнеб Куш, младата мениджърка маркетинг и продажби на избата.

"Шато Барали" реално е една от много малкото нови винени инвестиции в Бургаския регион в последните години, въпреки че винените традиции по Южното Черноморие са много стари. Но докато винарството във Варненско изживява нов подем, новите модерни винарни в Бургаско се броят на пръсти. В последните десетина години може би единствената нова инвестиция в региона е едноименната изба в село Страцин, Поморийско, също в хълмовете на Източна Стара планина.

Регионът на Руен е земеделски - има много овощни и зеленчукови градини, бостани, ядкови насаждения, а също и лозя, макар районът да не е известен със силни винарски традиции. Но всъщност и релефът, и почвите, и климатът са подходящи за лозарство. Зимата е сравнително мека поради близостта до морето, пролетта - хладна, лятото е горещо с голям брой слънчеви дни, а есента е продължителна и топла. Морските бризове проветряват региона. Това предполага добри условия и за червени, и бели сортове - балансирани, свежи и елегантни.

Историята на "Шато Барали" започва преди около шест години, когато са засети лозята - 150 дка с международни сортове, сред които совиньон блан, шардоне, пино гри, мерло, каберне совиньон, каберне фран.

Вече е завършена и производствената база в селото, до самите лозя. В първите години им помагат френски консултанти - и агроном, и технолог, а сега екипът на избата вече поема сам работата начело с младия технолог Христо Таргов.

Самата изба е построена и оборудвана по проект с евросредства, включително има фотоволтаични панели върху покрива. Собствениците казват, че искат да развиват устойчиво базата, както и лозята. Винарната е с капацитет до 100 тона грозде, но за момента преработват около 20 - 30 тона, като с времето планират да увеличават обемите.

"Имаме по-голям интерес към червените сортове, дори планирахме да работим само с такива, но истината е, че пазарът търси вече и много бели вина и се наложи да променим стратегията", признава Зейнеб Куш.

Избата е още много млада - в момента работят по третата реколта, а на пазара са от още по-отскоро. В момента продават вино в региона - основно в Бургас, като тепърва ще разширяват и търговската част редом с развитието на качествата на лозята и вината.

Засега "Шато Барали" предлага свежи, сочни и плодови бели вина и добре структурирани червени вина, отлежавали в нови френски дъбови бъчви - чистосортови и купажни, в серията Compass. В добавка е и едно бариково шардоне, което по думите на Зейнеб Куш бързо се е изкупило. "Целта ни е да предлагаме само качествени, но достъпни вина в средния сегмент. И постепенно да надградим към по-високия. Вече работим и по една премиум серия", казва тя.

В момента текат довършителни работи по дегустационната на избата - от която по думите на Зейнеб Куш има красива гледка към лозята и планът е от лятото вратите на "Шато Барали" да са отворени за гости и дегустации. А планът е тази година да бъде направена и първа копка за малка хотелска база с надежда да е готова до 2-3 години. "Няма да е нещо голямо - говорим за десетина стаи. Не търсим масовост нито за вината, нито за винения туризъм. Идеята е посетителите да се насладят на виното, на региона", казва тя.

А източните склонове на Стара планина всъщност имат какво да предложат на посетителите, макар регионът често да е подценяван като туристическа дестинация - може би заради липсата на добре развита база за настаняване. Тук обаче е чисто и изключително спокойно, природата е запазена и изпъстрена с интересни скални образувания и останки от стари крепости. Съвсем близо до село Люляково са и язовирите "Камчия" на изток и "Цонево" на запад, а над селото е китният Люляковски манастир. А местното население е изключително гостоприемно.

"Шато Барали" всъщност може да даде и първи тласък за туристическо развитие на региона.