🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Евроизбори | Платформата eu2024.info ще помага на 11 млн. души да гласуват извън родината си

Организацията "Действие за демокрация" ще решава проблеми с регистрацията и логистиката, за да може всеки глас да бъде подаден

"Действие за демокрация" (Action for Democracy - A4D), водеща непартийна организация, ангажирана с подкрепата и опазването на демократичните ценности в световен мащаб, пусна нов уебсайт - eu2024.info, който ще предоставя информация за изборите за Европейски парламент през юни. Целта е до помогне на гражданите, които в този момент ще се намират извън родната си страна, да преодолеят препятствия, като регистрация и логистика примерно, когато става въпрос за гласуване.

Отделно от това A4D отпуска и значителни безвъзмездни средства за организации на гражданското общество в цяла Европа, насочени към мобилизиране на диаспорните общности в ЕС да участват активно в гласуването.

Платформата е важна предвид исторически ниската избирателна активност на т. нар. мобилни европейски граждани. Заради предизвикателствата, пред които са изправени около 11 милиона мобилни граждани на ЕС, живеещи и работещи в държава членка извън родната си страна, новият уебсайт eu2024.info ще предлага персонализирана услуга. Като просто въведат своята националност и държава на пребиваване, потребителите получават достъп до конкретна информация за това как да участват в изборите, като гарантират, че всеки глас може да бъде подаден.

В допълнение към тази дигитална инициатива A4D предоставя целеви безвъзмездни средства на различни европейски НПО в подкрепа на проекти, насочени към ангажиране и мобилизиране на диаспорите за участие в демократичните процеси. Това финансиране ще бъде от полза за организации с паневропейски обхват, както и за тези, които работят с конкретни общности.

Организацията изгражда глобално продемократично движение за солидарност в отговор на все по-съгласуваните глобални усилия на авторитарни играчи да подкопаят демокрацията. Последният кръг от грантове на A4D ще бъдат разпределени на следните европейски продемократични групи:

● Alliance4Europe (Германия) - за мобилизиране на гражданите и противодействие на манипулирането на информация при избори ● Election-Watch.EU (Австрия) - за насърчаване на ангажираността на мобилните граждани на ЕС ● Srdcom doma o.z (Словакия) - за мобилизиране на словашки професионалисти, живеещи в чужбина

● Zmudri (Словакия) - за обучение и мобилизиране на гласоподаватели за първи път и млади гласоподаватели, живеещи в чужбина

● Fundacja Inicjatywa Wschód (Полша), за насърчаване на полски граждани, живеещи в чужбина

● Fundacja Liberté! (Полша), за повишаване на избирателната мобилизация сред полските емигранти

● Млади, о.з. (Словакия), за ангажиране на мобилни продемократични избиратели.