🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Човешките права, свободата на словото и равенството между половете са водещите ценности в ЕС

За българите обаче това е солидарността между страните членки, сочи изследване на Евробарометър

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За мнозинството от гражданите на ЕС водещите три европейски ценности са защитата на правата на човека, свободата на словото и равенството между половете. Мнозинството от българите обаче поставят на първо място солидарността между държавите - членки на ЕС (която най-често се възприема като повече помощи за по-бедните държави в съюза - бел.ред), която сред гражданите на ЕС е едва на 4-то място по приоритетност. Едва след това по важност за българите идват защитата на правата на човека и свободата на словото.

Това сочат резултатите от изследване на Евробарометър, огласено днес. То задава на гражданите редица въпроси, сред които и кои теми трябва да се превърнат в приоритет за европарламента.

Проучването също показва повишено ниво на удовлетвореност от начина, по който работи демокрацията в ЕС: 52% (+3 процентни пункта повече спрямо последното изследване) са доволни от нея, като същият е процентът и сред българите. По-малко българи обаче са доволни от начина, по-който демокрацията работи в собствената им страна – 40 на сто. Най-недоволни от функционирането на демокрацията в страната им традиционно са гърците, а на другия край на скалата са датчаните. Подкрепата на гражданите за ЕС остава висока за трета поредна година – почти шест от десет европейци заявяват одобрение за членството на своята страна в ЕС. В България 53% от анкетираните определят членството на страната като нещо добро.

Климатичната криза – топ тема

За първи път изменението на климата оглавява списъка с първостепенни въпроси, с които според гражданите на ЕС европарламентът трябва спешно да се занимае, показва още проучването. В България обаче тази тема се смята за маловажна сред гражданите.

Въпреки че класацията на приоритетните теми е доста различна в отделните държави членки, според осреднените данни всеки трети респондент (32%) иска европарламентът да определи борбата срещу изменението на климата като свой най-голям приоритет. Борбата срещу бедността и социалното изключване (31%), борбата с тероризма (24%), както и борбата с безработицата (24%) са следващите в осредненото класиране на приоритетите на гражданите в ЕС.

В България най-важната тема е борбата със социалната изолация и бедността, посочена от почти всеки трети гражданин. Сред трите най-важните теми, на които Европейският парламент според тях трябва да обърне внимание, са още създаването на условия за икономически растеж и подобряване на потребителските права и достъпа до качествени здравни услуги.

Най-малко са българите сред гражданите на ЕС (14%), които смятат, че борбата с климатичните промени и защитата на околната среда, океаните и биоразнообразието трябва да се разглежда като приоритет. Малко преди България са Латвия (15%) и Румъния и Гърция (и двете по 17%).

Екопроблемите не ни мотивират

Най-малко българи в ЕС (16%) също така са били мотивирани и да гласуват на последните евроизбори през месец май от въпроса за борбата с климатичните промени и защитата на околната среда. На противоположния край на скалата са датчаните – 70 на сто.

Абсолютно мнозинство от всички анкетирани (52%) считат, че изменението на климата в момента е най-належащият екологичен проблем, следван от замърсяването на въздуха (35%), замърсяването на моретата и океаните (31%), обезлесяването (28%) и нарастващото количество отпадъци (28%).

Разбираемо предвид местната специфика за мнозинството българи (52%) замърсяването на въздуха е най-важният и актуален проблем. Този отговор са посочили като най-важен също повечето хора в Малта и Полша.

Все още няма коментари
Нов коментар