🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравната каса ще представя нови сметки за задълженията в чужбина

Лекарите одобриха договор с НЗОК

Председателят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева (вляво) и управителят й - проф. Камен Плочев (до нея), са на различни мнения дали има проблем с дълговете на институцията към европейските каси.
Председателят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева (вляво) и управителят й - проф. Камен Плочев (до нея), са на различни мнения дали има проблем с дълговете на институцията към европейските каси.
Председателят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева (вляво) и управителят й - проф. Камен Плочев (до нея), са на различни мнения дали има проблем с дълговете на институцията към европейските каси.    ©  Велко Ангелов
Председателят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева (вляво) и управителят й - проф. Камен Плочев (до нея), са на различни мнения дали има проблем с дълговете на институцията към европейските каси.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управляващите очевидно са решили да се разделят с управителя на здравната каса проф. Камен Плочев, след като преди седмица той поиска помощ от парламента, за да бъдат изплатени задълженията на институцията към европейските здравни каси за лечение на български граждани. В петък проф. Плочев влезе в болница. Междувременно в петък сутринта здравната каса оповести, че продължава да дължи 271 млн. лв. за лечение на български граждани в другите европейски страни. Надзорният съвет на касата обаче изрази съмнения в тези изчисления и поиска нови сметки, които ще му бъдат представени в понеделник.

Интригата се развива през цялата изминала седмица. В сряда парламентарната здравна комисия изслуша управителя, без да поиска оставката му. В четвъртък обаче финансовият министър Владислав Горанов настоя за отговор колко дължи касата и заяви, че тя не трябва да подписва с Българския лекарски съюз (БЛС) Национален рамков договор за медицинските услуги и сумите за тях, докато не се изясни въпросът за задълженията. За да даде отговор, НЗОК свика в петък извънредно заседание на надзорния си съвет, в който участват четирима представители на държавата (двама заместник-министри на здравеопазването, един на финансите и директорът на НАП). Преди заседанието здравната каса оповести, че задълженията от 271 млн. лв. за т.г., като 134 млн. лв. от тях вече са просрочени (виж вляво). След като изрази съмнение в тези сметки надзорният съвет отложи за понеделник заседанието, на което да реши как да излезе от ситуацията. Проф. Плочев, който обяви, че е изпаднал в сърдечна аритмия по време на заседанието на парламентарната здравна комисия, влезе в болница.

В събота извънредният събор на БЛС реши с мнозинство от 229 гласа "за", 28 против и 7 въздържали се да подпише нов рамков договор със здравната каса. Това трябва да стане най-късно до 28 февруари, а в новия договор е заложено увеличаване на цените на 136 клинични пътеки (от около 300) за лечение в болница и прегледите в извънболничната помощ.

Съборът призова Горанов да не се меси в преговорния процес, а държавата да изпълни задължението си да разпредели средствата от бюджета на здравната каса за лечение на пациентите в България. Според лекарите неплатените средства за лечение в чужбина не би трябвало да имат отношение към парите, отделени за лечение в България, които са различни пера в бюджета на здравната каса. От друга страна обаче, ако задълженията за лечение в чужбина наистина са в толкова голям размер и няма актуализация на бюджета, те трябва да бъдат взети от парите за лечение в страната.

Игра на нерви в касата

Според източници на "Капитал", пожелали анонимност, очаквало се е в петък сутринта проф. Плочев да подпише назначението на подуправител на НЗОК. Към момента касата няма подуправител, след като Плочев освободи предишния - Димитър Петров, през декември миналата година. Двамата не бяха в блестящи отношения, но те се поздравиха по време на изслушването в здравната комисия миналата седмица, Петров подкрепи Плочев в настояването му да се реши въпросът със задълженията към чуждите каси, нещо повече - потвърди, че размерът им е точно колкото беше обявил управителят.

Плочев според източниците е трябвало да назначи за свой заместник д-р Йорданка Пенкова, която е пети мандат директор на РЗОК - Шумен. През 2013 г. д-р Пенкова, психиатър по специалност, е била осъдена за конфликт на интереси, тъй като е сключила договор с частна психиатрична клиника, чиито собственици са баща й и сестра й, съобщава czpz.org. В момента дамата е кандидатура на ГЕРБ, което пък е предизвикало напрежение в средите на "Обединени патриоти", които смятат, че квотата за подуправител се полага на тях, след като управителят е издигнат от ГЕРБ.

След като влезе в болница обаче, Плочев не може да назначи подуправител, който да го замества, а това означава, че само той може да подпише Национален рамков договор с лекарите. Същевременно по призива на финансовия министър, който има двама представители в надзорния съвет, договорът не бива да бъде подписан, докато не се изчисти въпросът с дълговете към чуждите каси.

Посоката, която зададе в петък председателят на надзорния съвет и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева, е ясна. След заседанието на съвета тя обяви, че данните за дълговете, изпратени от НЗОК до медиите и предоставени на надзорния съвет, не са верни и затова е възложена нова проверка на сумите, които НЗОК предостави след призива на Горанов. Освен това надзорът е поискал и анализ как са се оптимизират сроковете за обработка на исковете за плащания.

Самата Начева обаче за разлика от Горанов смята, че ситуацията не е пречка за подписване на НРД. "Много понятия се смесват. Това, че има милиони задължения, не означава, че има проблем или че проблемът не е контролируем. Има разлика между общия размер на задълженията, просрочените задължения и това как те се отразяват в системата за вътрешнофинансово управление и контрол на касата", коментира тя пред журналисти.

Така очакванията са, че в понеделник касата ще направи нови изчисления, според които ще се окаже, че няма съществени задължения към останалите европейски каси, актуализация не се налага и няма проблеми при лечението на българите в чужбина. Ако сегашните изчисления са релевантни, това означава, че здравният министър и екипът му, които от години подготвят бюджета на НЗОК, не са взели предвид дълговете на институцията и не са изчислили добре механизма за погасяването им. Ако касата излезе с различни изчисления, това ще означава, че проф. Плочев е представял неясно защо неправилни изчисления и ще бъде повод управляващите да искат оставката му. Това не се случи миналата седмица, но пък ГЕРБ едва ли са простили на Плочев идеята да уведоми всички парламентарни групи за дълговете на касата, вместо въпросът да бъде решен вътре в коалицията.

Кои плащания ще се увеличат

В същото време лекарите съобщиха, че са успели да договорят сериозно увеличение на цените на клиничните пътеки за пръв път от 11 години. Увеличени са по-голямата част от цените на клиничните пътеки, по които работят и общинските болници – в лечението на белодробни, неврологични заболявания, в педиатрията, ражданията и гинекологията. Повишение има и в пътеките за рехабилитация и долекуване.

В извънболничната помощ са повишени цените за профилактичните прегледи на децата до 18 години, увеличават се и парите за личните лекари за имунизация, наблюдение на хронично болни и на самото заплащане за записаните в листите им пациенти. Специалистите в доболничната помощ също се получават с един лев повече за преглед. Касата ще плаща и изследвания, които да подпомогнат ранното откриване на рак при жените.

Лекарите настояват да подпишат рамков договор независимо от дебатите около плащанията към чуждите каси.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gogotod avatar :-|
    gogotod
    • + 2

    Нека да не забравяме , че тези пътеки се работят във всички болници, а не само в общинските. Това че са увеличени цените в КП които са работят в Общинските болници е демагогията на МЗ, с устата на НЗОК изказано и клакирано от Грозев.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Не може да има прехвърляне на пари от едно перо в друго без да се мине през актуализация на бюджета на касата.
    В Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. в т. 1.1.3.8.1 " за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност" са предвидени 73 млн. лв. Това показва, че бюджетарят Ананиев или от непознаване на системата, чиито председател на НЗ е бил, или умишлено е занижил драстично разходите за плащане на извършено в чужбина лечение.
    Призивът на министър Горанов за неподписване на разковия договор е абсурдно непрофесионален и е откровена политическа провокация, за да се блокира системата и вината за това да се хвърли на Плочев.

    Проф. Плочев извади на светло мръсната тайна на поредното Борисово правителство, че за да се балансира бюджета на касата, в разходната част се залага недофинансиране. Навсякъде!
    Някой чуди ли се още защо трябва да плаща за избор на екип, за допълнителни изследвания, за извънредни консултации, за ...?

    Нередност?
Нов коментар