🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Премиерът ще реши дали да се договорят лекарите и здравната каса

Държавата се колебае до последно дали да подпише увеличение на прегледи и клинични пътеки заради очакваните дефицити в здравната каса

Председателят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева до последно е в колебание дали трябва да подпишат рамков договор с лекарите и дали ще стигнат парите от бюджета на НЗОК
Председателят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева до последно е в колебание дали трябва да подпишат рамков договор с лекарите и дали ще стигнат парите от бюджета на НЗОК
Председателят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева до последно е в колебание дали трябва да подпишат рамков договор с лекарите и дали ще стигнат парите от бюджета на НЗОК    ©  Георги Кожухаров
Председателят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева до последно е в колебание дали трябва да подпишат рамков договор с лекарите и дали ще стигнат парите от бюджета на НЗОК    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Подписването на Националния рамков договор (НРД) за цените и обемите на медицинските услуги, които ще плаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 1 април, е под въпрос до последния възможен ден, в който това може да се случи – 28 февруари.

Причината е, че представителите на държавата и останалите членове на надзорния съвет на касата се колебаят дали да подпишат договор с лекарите, тъй като не са сигурни, че парите в бюджета на касата ще стигнат.

Една от причините за това е, че управителят на касата се оказа прав да алармира, че в бюджета няма достатъчно пари да се плати на европейските здравни каси. Има и съмнения за очакван преразход и за лекарства, както и за някои безлимитни плащания в болниците – хемодиализи, раждания, спешни състояния и др. Според представителите на надзора това ще "изяде" увеличението на бюджета на касата от 400 млн. лв. през тази година.

В същото време Българският лекарски съюз гласува през уикенда мандат на ръководството си да подпише рамков договор със здравната каса, в който е предвидено от 1 април да се увеличат цените на 136 клинични пътеки и някои прегледи в извънболничната помощ.

Надзорният съвет на касата обаче отказа да одобри рамковия договор в понеделник, отложи заседанието си от вторник за сряда, а това притесни изключително много лекарите. Като въздържал се гласува и председателят на надзора Жени Начева, каза източник на "Капитал".

В последния възможен момент

28 февруари е последният възможен ден по закон, в който може да се подпише рамков договор. В същото време все още няма яснота кой от надзорния съвет как ще гласува. За да има рамков договор, са необходими седем от общо деветте гласа на членовете на надзорния съвет. Те обаче не са сигурни дали ще подкрепят текста, тъй като смятат, че парите в бюджета няма да стигнат за увеличените цени за прегледи и лечение в болница.

Българският лекарски съюз излезе с декларация, че с поведението си надзорният съвет рискува да взриви здравната система и да лиши гражданите от правото им на здравна помощ.

Затова съдбата на договора ще бъде решена лично от премиера Бойко Борисов, при когото сутринта в сряда са поканени председателят на надзорния съвет Жени Начева, както и председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев и на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Касата разиграва лекарите

През миналата седмица оперативният екип на здравната каса приключи преговорите с лекарите, а извънреден събор даде мандат на ръководството на лекарския съюз да подпише рамков договор. Надзорният съвет обаче отхвърли с три на пет гласа въздържали се подписването на НРД и реши да го разглежда във вторник. Заседанието обаче беше отложено още в понеделник вечерта за сряда.

Председател на надзорния съвет е заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, като в държавната квота участват нейният колега Бойко Пенков, заместник-министърът на финансите и директорът на НАП.

Според източник на "Капитал" именно председателят на надзорния съвет Жени Начева е отложила за сряда заседанието, а държавната квота също е изпитвала колебание как точно да гласуват. Във вторник пък в здравното министерство беше свикана среща между Начева и представителите на фармацевтичните компании - производители на онколекарства, от които се очаква повишено потребление. Проблемът обаче е, че до момента такова увеличение няма.

От разговора е станало ясно, че от компаниите ще се искат нови отстъпки от цените, за да се запълни дефицитът на касата. Засега е предвидено компаниите да предоставят 180 млн. лв. под формата на отстъпки и едва ли биха могли да правят допълнителни отстъпки. В същото време лекарският съюз очакваше среща с надзора, но тя не се състоя.

"Не знам за никакво решение на надзорния съвет, не е споделено с нас досега. Крайно обезпокоени сме от поведението на надзорния съвет. То е изключително обезпокоително и отива на вариант да взриви системата и да наруши правото на българските граждани на здравна помощ. Неподписването на договор ще постави под риск лечението на гражданите, независимо че има 400 млн. лв. увеличение на бюджета", коментира д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС. Той допълни, че лекарите не са виновни, че касата не се е управлявала нормално през последните години и не достигат средства.

Д-р Грозев потвърди, че ще участват в среща при премиера и се надява да вземат решения, които да успокоят системата.

Какво ще стане, ако не бъде подписан договор

Ако не бъде подписан нов договор, лекарите ще трябва да работят по досегашния НРД, а цените на медицинските услуги да не се увеличават. Съществува и вариант надзорният съвет да вземе сам решение, с което да разпредели бюджета на касата от 1 април. Това обаче би било крайно решение, тъй като преди седмица касата завърши преговорите с лекарите и им обеща нови условия на работа и изглежда, че цялата процедура е текла напразно. Решението на надзорния съвет за разпределяне на парите в НЗОК е крайна мярка, която беше приложена от Петър Москов, когато лекарите отказаха да подпишат рамков договор, но никога не е била прилагана, когато лекарите са се съгласили на договор, а държавата е променила условията след това.

"Не зная дали ще има НРД, в понеделник гласувахме въздържал се, тъй като ни беше предоставена последната версия на задълженията на НЗОК към европейски здравни каси. Моята позиция е, че преразходите за лекарства са очаквани, но в сферата на вероятностите, преразходите за болнична помощ също са евентуални, но недостигащата сума за европейските каси е видима и трябва да видим оперативен план как дългът да клони към нула и тогава да гласуваме", коментира Боян Бойчев, представител на АИКБ в надзорния съвет.

Той продължава да не е убеден, че колегите му ще съберат седем гласа в полза на рамковия договор, при положение че бюджетът не е пресметнат така, че да отрази бъдещите плащания на касата до края на годината.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Стига с тоя магьосник Борисов! България продължава на книга да е парламевнатра република, а не абсолютно сатрапия! Той и некадърното му управление доведоха до тотален блокаж на държавата!

    Министър-председателят няма НИКАКВО отношение по закон към касата и рамковия договор с лекарския съюз и стоматолозите. Ама никакво!
    По закон НЗОК е обществена, затова в 9-членния й надзор й има представители на държавата (4), на работодателите (2), на синдикатите (2) и един на пациентите.
    Ако бюджетът на НЗОК е неадекватен, за това основната вина е на Кирил Ананиев, в битностите му и на зам.-министър на финансите, и на председател на НЗ, и на министър на здравеопазването. Няма разумно обяснение да предвиждаш за изплащане на дълговете към други здравни каси 73 млн, при положение, че до края на 2018 г има споразумения за изплащане на 201 млн!
    Новият рамков договор предвижда увеличение на почти половината клинични пътеки, увеличине средства за направления при специалисти, изследвания и пр. На 28.2 е последната възможност да бъде поднисан.
    За да спаси главата та Ананиев и да не се актуализира бюджета на НЗОК, Борисов ще пожертва 7 млн. български граждани, като ги обрече на недофинансирано здравеопазване. Т.е. недофинансирането на бюджета ще си го платим всички от джоба.

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Султанат, а не република.

    Нередност?
Нов коментар