🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Болници се карат кой трябва да се оперира с робот "Да Винчи"

В момента касата заплаща 179 операции годишно, но в София се ползват предимно за доброкачествени образувания

Проф. Горчев смята, че с робот "Да Винчи" и плащания от НЗОК трябва да се оперират само злокачествени образувания
Проф. Горчев смята, че с робот "Да Винчи" и плащания от НЗОК трябва да се оперират само злокачествени образувания
Проф. Горчев смята, че с робот "Да Винчи" и плащания от НЗОК трябва да се оперират само злокачествени образувания    ©  Надежда Чипева
Проф. Горчев смята, че с робот "Да Винчи" и плащания от НЗОК трябва да се оперират само злокачествени образувания    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здравната каса се източва, като с робот "Да Винчи" се оперират доброкачествени гинекологични образувания, а не само тумори. Това заяви чл. кор. проф. д-р Григор Горчев по време на пресконференция за десетгодишнината от създаването на Центъра за роботизирана хирургия в Плевенския медицински университет.

В България работят четири робота "Да Винчи" - два са в Плевен и с тях се правят урологични и гинекологични операции, другите два са в София - в болница "Доверие" и в "Аджъбадем Сити клиник Токуда болница". С двата робота в столицата се извършват безкръвни урологични операции. От края на миналата година този в "Токуда болница" се ползва и за гинекологични операции. Здравната каса заплаща общо 179 такива операции годишно с цена от 8000 лв., а след като болниците надвишат този лимит, следващите се заплащат от пациента. Проф. Горчев обаче смята, че щом има лимит, касата трябва да плаща само за операция на ракови образувания, а не за кисти и миоми.

Самият робот представлява изключително прецизна апаратура, с която се правят безкръвни операции, щадящи за пациента, като тя позволява много точно да се отстраняват трудни за опериране тумори.

Защо не?

"Не знам кой и как успя пътеката за роботизирана хирургия по договора с НЗОК да бъде разширена по отношение на друг тип хирургия, тоест с робота "Да Винчи" да могат да се оперират миоми, кисти и ред други доброкачествени заболявания, които касата пак плаща", коментира проф. Горчев. Той обръща внимание, че разликата в заплащането на стандартна гинекологична интервенция е 10 пъти - 600 - 800 лв. срещу 8000 лв. за същата операция с робот.

"Тук има икономически интереси, защото тази пътека е много скъпа. Да се правят роботизирани операции на киста е неоправдано скъпо, лукс, цената на тази пътека е 8000 лева. Това се извършва на едно място в София. Веднага реагирахме остро – изпратихме писмо до министъра на здравеопазването, до Българския лекарски съюз и до шефа на Надзорния съвет на НЗОК. С една-единствена цел – да бъде свит бюджетът на роботизираната хирургия само за онкоболни пациенти. И сега чакаме новото договаряне. Надявам се, че предложението ни ще бъде прието, защото иначе ще е голям обществен скандал. Аз и всички, които се занимаваме със сериозна хирургия, няма да позволим да се източва касата за пациенти, които са с доброкачествени заболявания, които ние и сега оперираме всеки ден със стандартна хирургия. А така се лишават истински нуждаещите се от това онкоболни жени. Според мен така се обезсмисля роботизираната хирургия", отбелязва Горчев.

Той допълва, че всеки ден в неговата клиника се правят по 8-10 лапароскопски (също безкръвни) операции. "Когато са по клинична пътека за 600 лева, това означава 5-6 хил. лева дневен приход. Но ако се правят с робот, плащането за същия брой операции ще е 72 000 лева", дава пример той.

Според проф. Горчев има и още един проблем при роботизираната хирургия. Мъжете се оказват дискриминирани, защото операцията на рак на простата не се покрива от здравната каса.

"Който иска да се оперира с робот, или отива в чужбина, или идва при нас и в София и си плаща. Ако парите от НЗОК за операции с робот отиват само за онкологични заболявания, ще има пари и за рак на панкреаса, и на простата, и за рак на дебелото черво. Ето защо е редно реимбурсирането при роботизираната хирургия да е само за онкоболни пациенти", смята той.

Здравната каса позволява

Според Националния рамков договор в клиничната пътека "Високотехнологична асистирана с робот гинекологична хирургия" са включени както всички възможни ракови заболявания, така и доброкачествените. Всичко това е разрешено през 2016 г.

От "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда" коментираха пред "Капитал", че разполагат с роботизираната система от средата на 2017 г., като реална оперативна дейност се извършва от месец октомври 2017 г.

"За изминалия период екипът гинекологични хирурзи е лекувал чрез асистирана с робот хирургия 23 пациентки с доброкачествени образувания, 2 пациентки с предракови заболявания и 12 пациентки с онкологични заболявания на органите на репродуктивната система", отбелязват от клиниката. Оттам допълват, че във всяка своя дейност болницата се придържа стриктно към разпоредбите на актуално действащото българско законодателство и най-добрия интерес на пациентите.

В лекарските среди се чуват и коментари, че причината за настояването на проф. Горчев да се промени обхватът на роботизираната хирургия е, че лекарите в "Токуда" са напуснали екипа му и са започнали самостоятелна работа в София като негови конкуренти.

Очевидно обаче проблемът е отново в здравната каса, която договаря с лекарския съюз да заплаща само част от операциите, извършвани по модерни способи с щадящи пациента методи. Така например здравната каса заплаща с лимит или изобщо не заплаща (според вида) безкръвните операции, но същите операции, извършени като отворена хирургия, се покриват. Освен че са по-тежки, при тях и периодът на възстановяване е много по-дълъг и болезнен за пациента. В този смисъл искането "да бъде свит бюджетът на роботизираната хирургия само за онкоболни пациенти" и противопоставянето на пациенти в зависимост от заболяването им не е най-добрата стратегия, правилният подход е да се отвори обществена дискусия за разширяване на финансирането на модерните хирургични методи.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zoroaster avatar :-|
    zoroaster
    • - 2
    • + 10

    След като роботизираната хирургия навзлиза по-масово, по добре да намалят цената на пътеките, а не да ограничават използването им.

    Нередност?
  • 2
    sirano66 avatar :-|
    sirano66
    • + 8

    Не става с намаляването защото фирмата произвеждаща и поддържаща Да Винчи робота е монополист. По спомен поддръжката е някъде към 500000$ годишно, инструментите са много по скъпи от тези за обикновенните лапароскопски операции и имат лимит. Не можеш с инструмент за 10 операции да направиш 11, роботът просто не тръгва. Та да правиш обикновенни операции с Да Винчи по здравна каса е като да смениш тролеите с Ролс Ройс Фантом и билета да е 1.60...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2




    Здравеопазването е скъпо. Модерното здравеопазване - още повече, но пък е в пъти по-ефикасно и щадящо. Да Винчи е средство за спасяване на животи. Здравеопазването не е бакалия - да купиш за 5 и да продадеш за 7. Държавата трябва да инвестира в бъдещето. Тая утопия в България не се осъществява.

    Нередност?
  • 4
    croth avatar :-|
    croth
    • - 1
    • + 3

    Интересно защо Горчев не говореше за източване на касата 10г., докато беше единствен в България. И роботите в Плевен ги купи държавата с пари от бюджета, т.е. част от тях и мои. Сега две болници с тяхни средства купиха роботи и Горчев побесня. А пък и най-добрите лекари избягаха от мечешката му прегръдка и започнаха да го конкурират. И да работят по-добре от него. Точно той, който десет години лапаше целия самун сега се загрижи за народните пари. Само доставната цена, която бюджета е платил за неговите / нашите/ роботи стига за хиляди операции.

    И с наглостта си настоява да се спрат роботизираните операции и да се премине на отворени. Все едно да премахнем мобилните комуникации и да преминем на индиански димни сигнали.

    Един опериран с робот човек отива на работа на третия ден, а такъв с отворена на третия месец. И държавата плаща милиони болнични дни. Да не говорим за рисковете за живота на пациента от отворена операция.
    Наглостта на някои самозабравили се провинциални дерибеи минава всякаква граница.

    И журналистката от Капитал да вземе да се информира малко преди да пише поръчкови статии. Не виждам и становището на болница "Доверие", а тази болница доста преди "Токуда" започна да използва робот.

    Капитал, мислех, че сте по-сериозна медия. Изучавайте тези казуси по-задълбочено.

    Нередност?
  • 5
    emv05593416 avatar :-|
    emv05593416
    • + 1

    Вторият робот е купен с пари по европрограма на МУ-Плевен, а не е финансиран от държавата.

    Нередност?
Нов коментар