🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите собственици инвестират 15 млн. евро в обновление на болница "Токуда"

Две години след сделката с Acibadem преминалите пациенти през българските болници са се увеличили с 20%

От дясно наляво: Венелина Милева, изпълнителен директор на "Аджибадем Сити клиник болница Токуда", Ангел Ангелов, изпълнителен директор на "Аджибадем Сити клиник", и Мехмед Али Айдънлар, основател на веригата Acibadem
От дясно наляво: Венелина Милева, изпълнителен директор на "Аджибадем Сити клиник болница Токуда", Ангел Ангелов, изпълнителен директор на "Аджибадем Сити клиник", и Мехмед Али Айдънлар, основател на веригата Acibadem
От дясно наляво: Венелина Милева, изпълнителен директор на "Аджибадем Сити клиник болница Токуда", Ангел Ангелов, изпълнителен директор на "Аджибадем Сити клиник", и Мехмед Али Айдънлар, основател на веригата Acibadem    ©  Надежда Чипева
От дясно наляво: Венелина Милева, изпълнителен директор на "Аджибадем Сити клиник болница Токуда", Ангел Ангелов, изпълнителен директор на "Аджибадем Сити клиник", и Мехмед Али Айдънлар, основател на веригата Acibadem    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Групата "Аджибадем Сити клиник" е инвестирала 10 млн. евро в обновяването на болница "Токуда" и откриването на нови отделения, а до края на годината ще вложи още 5 млн. евро в покупката на нова апаратура за образна диагностика, обновяването на операционните и спешното отделение и в откриването на data център, който ще обработва документацията за лечението на пациентите. Това съобщи Мехмед Али Айдънлар, мажоритарен собственик на веригата, по време на откриването на отделенията по нуклеарна медицина и новата клиника за лъчелечение.

Преди две години турската Acibadem и местната "Сити клиник" купиха "Токуда" в сделка за 125 млн. евро. Българският миноритарен акционер е собственост основно на братята Иван и Лука Ангелови от групата "Градус". През миналата година като акционер с миноритарен дял се включи и Международната финансова корпорация (IFC), част от групата на Световната банка.

20% ръст

"Ако погледнем от финансова гледна точка, все още не сме на нивото, което искаме, но от гледна точка на това да предложим качество и удовлетвореност на пациентите и световни стандарти на качество в обслужването сме на правилния път", коментира Айдънлар.

Броят на пациентите в групата се е увеличил с 20% след сделката, допълни Ангел Ангелов, изпълнителен директор на "Аджибадем Сити клиник" и съсобственик на веригата в България. През миналата година в болниците от групата, които са в София и Бургас, са прегледани над 400 хил. пациенти, а 50 хил. са били оперирани или лекувани в самите болници. Клиниките от групата са с най-големите приходи сред частните болници в България, но все още не бяха оповестени финансовите резултати за миналата година. За 2016 г. консолидираните приходи бяха 160 млн. лв.

Новата апаратура

В "Токуда" вече работят два апарата от последна генерация за образна диагностика на туморни заболявания - SPECT/CT и PET/CT. Това е апаратура, която работи с изотопи и е изключително точна при диагностицирането на рак. Освен това болницата в България е втората в Европа след клиника в Белгия, която разполага с най-новия модел апарат за лъчелечение.

Лекарите очакват да намалят листата на чакащите за изследване на тумори от две седмици на една. В момента "Аджибадем Сити клиник" разполага с такава апаратура в онкоцентъра си в София. Там месечно се изследват 250 - 280 пациенти, но явно капацитетът й е запълнен. Затова в "Токуда" се очаква да приемат за диагностика 150 - 180 пациенти месечно.

С новата апаратура и обновеното отделение за лъчение, както и с робота "Да Винчи", с който прецизно се оперират тумори, "Токуда" на практика ще затвори пълния цикъл от диагностика, операции, химиотерапия и лъчелечение при ракови заболявания. Онкоцентърът на групата на "Цариградско шосе", който е най-голямата частна клиника в България за лечение на рак, притежава също най-новата апаратура и просторни отделения за диагностика и лечение, но не разполага с хирургично звено. Така двете столични болници на групата ще бъдат поставени в пряка конкуренция.

Повече ВИП-стаи

Веригата е инвестирала в пълно обновяване на отделенията за ортопедия и рехабилитация, като се очаква през основен ремонт да минат и останалите отделения на "Токуда", които вече са на възраст над 11 години.

Директорът на болницата д-р Венелина Милева коментира, че за чисто битовите луксозни условия пациентите ще доплащат отделна такса. В момента около 20% от преминалите в болница доплащат за лечението си, като около 70% от доплащането е за избор на екип или лекуващ лекар.

Повече от 100 клинични пътеки ще бъдат с малко по-високи цени

"Постигнахме съгласие с Българския лекарски съюз по Националния рамков договор и проектът вече е качен за обществено обсъждане. Над 100 клинични пътеки ще бъдат с увеличени цени", съобщи управителят на здравната каса проф. Камен Плочев, който присъства на откриването на обновените отделения. По думите му най-голямо е увеличението на клиничните пътеки в педиатрията и в гинекологията. "Повечето пътеки са увеличени средно с 3%, но има увеличения и със 7-8%", отбеляза проф. Плочев.

Българският лекарски съюз настояваше за увеличение на масовите клинични пътеки, по които работят общинските болници, за да може да се осигури съществуването им.
Все още няма коментари
Нов коментар