Календар | Нощ на френската литература; От какаото до шоколада; Преносим музей за непокорно изкуство

Подбрани събития за свободното време

Фокус върху Индия на филмовия фестивал Menar

19.01

Нощ на четенето. Ежегодното литературно събитие поставя фокус върху майсторите на френския трилър. На различни места в София читателите ще имат възможността да се срещнат и да поговорят с някои от най-известните френски автори на криминални романи, сред които Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие. Освен срещи с писателите програмата включва и ателиета за четене за деца и ученици и филмова прожекция. Начало в 16 ч. на 19 януари и край в 19 ч. на 20 януари. Вход свободен, детайли на: institutfrancais.bgncais.bg.

19.01-2.02

Изложба "Призоваване на океана / Лотреамон". Концепцията на серията авторски художествени илюстрации и произтичащите от тях 20 арт книги на Регина Далкалъчева представляват авторска интерпретация на поезията в проза "Песните на Малдорор" на граф Дьо Лотреамон, обявен за пряк предшественик на сюрреализма. Проектът на Далкалъчева е носител на награда от Kulturreferat der Landeshauptstadt, Мюнхен, в международния конкурс Artist in Residence. Откриване от 18 ч. в галерия "Аросита".

19.01

"Ком-ЕмиДА" във Враца. В разположения в полите на Стара планина град ще може да бъде видяна прожекция на заснетия през 2022 г. филм, посветен на най-дългия туристически маршрут в България. 17-те дни приключения на 40 напълно непознати хора достигат до нас благодарение на режисьора и планинар Десислава Тодорова, съпроводени с музиката на Иван Шопов. В Младежки дом - Враца, от 18:30 ч. Вход срещу дарение.

20.01

Изкачване на Ерулската планина. Трънско туристическо дружество организира панорамен еднодневен преход до високия малко под 1500 метра Големи връх. Макар и да не впечатлява с надморска височина, Ерулската планина предлага някои от най-красивите гледки в Краището - при добра видимост могат да се видят общо 35 планини в България и Сърбия. Общата дължина на маршрута е 11 км, а денивелацията е около 550 м. Изкачването изисква подходяща зимна екипировка и опит в планината. Сборният пункт е на паркинга при Ерулския манастир в 10 ч. Без такса за участие.

20.01

Кулинарен курс "Ферментации". Как да си приготвим пробиотични туршии в полза на здравето ще научим от програмата, водена от здравния психолог и нутриционист Михаела Белорешка. Тя ще ни разкаже за историята и важната роля на пробиотичните ферментирали храни. Участниците ще разберат каква е правилната технология за ферментация на кисело зеле с куркума, пробиотични кисели краставички и кимчи и ще могат да я приложат практически. В HRC Culinary Academy, от 11 ч. с предварително записване, цена: 150 лв.

20.01

"Джамала". Това е името на митично създание, което идва, за да донесе радост и кураж. Всяка година около Ивановден по стар стил в много села в Софийска област се провеждат маскарадни игри, част от стария народен ритуал "Джамала". Кукерите дрънчат със звънци, танцуват и обикалят селата, за да прогонят злите сили. Спазвайки традицията, в софийското село Долни Богров се организира празненство, отворено към всички, които искат да станат част от тази вековна традиция. На площада в Долни Богров, начало в 15:30 ч.

20.01

Вечер на Индия. В програмата на 16-ото издание на посветения на киното на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка "Менар фест" тази година е отредена специална вечер за Индия. Тя се организира заедно с посолството на превърналата се в най-многолюдна страна в света и включва прожекция на филма "RRR (Ръмжи, реви, режи)". Филмът е носител на "Оскар" за най-добра песен и има номинация за "Златен глобус" за най-добър чуждестранен филм. В Дом на киното, от 19 ч.

20.01

Фантазии и легенди. Сформираното през 2009 г. артистично дуо между Петър Македонски и Надежда Цанова съчетава пиано и тромпет. Двамата музиканти ще представят свои изпълнения на творби на Фридрих Хидаш, Джордже Енеску, Карл Хьоне, Франсис Томе, Жул Леви, Ференц Лист и Васил Казанджиев. Двойката инструменталисти е носител на наградата на БНР "Музикант на годината 2017" в раздел "Ансамбъл" и на редица други отличия. В Камерна зала "България", от 19 ч., билети: 20 лв.

21.01

"Аладин и вълшебната лампа". Авторският спектакъл на Димитър Тодоров ни среща с една от най-добре познатите приказки от "1001 нощ", но разказана не от Шехерезада, а от Духа на лампата. Разказвачът се оказва не просто безволев изпълнител на желания, а причина за много обрати в съдбите на героите. Спектакълът има награди и участия в множество международни театрални фестивали, включително в Япония, Чехия, Нидерландия, Русия и др. Представлението е подходящо за деца на 3 години. В Дом на културата "Красно село", от 18:30 ч., билети от Okportal.bg: 6 лв. за деца и 9 лв. за възрастни.

23.01 - 17.02

Преносим музей за непокорно изкуство. Изложбата "W(e) A(re) R(ebellious)" представя 15 утвърдени и млади български художници с бунтарска артистична практика. Творбите са показани в необичаен мултимедиен интерактивен обект, изпълняващ функцията на преносим музей, придружен от 15 стоп-кадри/фотографии от видеоарт и видеодокументация на пърформанси. Проектът е на Антони Райжеков и започва през 2019 г. под формата на "изложба-в-книга". В галерия Structura.

24.01

Пътят от какаото до шоколада. Бела Бенова, колекционер на шоколад и шоколадов експерт с над 400 проведени дегустации за последните 13 години, ще ни преведе по вкусния път на шоколада. Освен в увлекателна лекция с дискусия участниците ще могат да се включат и в дегустация на някои от най-смелите и необичайни вкусови комбинации на български крафт производители. Ще можем да научим повече за техниките за дегустиране и рафиниране на сетивата, както и да ги изпитаме с продукти, създадени от какаови зърна от различни краища на света. От 19 ч. в Център за горски науки, с предварително записване. Цена: 60 лв.

24.01

Спектакъл в галерията. В рамките на най-мащабната изложба по повод 90 години от рождението на художника Янаки Манасиев гостува представлението "4+1" на плевенския Драматично-куклен театър "Иван Радоев". Експозицията с над 70 живописни творби и 20 графики ще се превърне в естествен декор за спектакъла, в който четири музи на художника се събират да почетат паметта му. Режисурата е на Надя Панчева, а ролите се изпълняват от Ирена Ненчева, Дориана Гълъбова, Маргарита Костова, Мариета Калъпова и Сергей Константинов. В СГХГ, от 19 ч. Билети по 20 лв. от Eventim и на място час преди представлението.

25.01

"Колумбия за всеки, Латинска Америка за начинаещи". Двойката пътешественици и артисти на свободна практика Кети и Стефан Прохорови разказват истории за джунгли, плажове, екзотична храна, легенди и митове отпреди Колумб, но и за изчезващите местни култури и начините, по които биват опазвани; за травмата от въоръжените конфликти и наркотрафика. Ще научим и как някои от доскоро най-опасните места в света се превръщат в съвременни икономически и културни центрове. Ще говорим и за устойчивия туризъм и опазването на околната среда. От 19 ч. в Полски институт в София. Билети на място и от banskofilmfest.com: 8 лв.

25.01

Живко Петров и Юго Липи. Концертът "Между приятели" е първата среща на сцена между виртуозния български пианист и композитор и един от най-добрите френски китаристи. Очаква ни смесица от съвременен джаз с познатата изтънченост на Петров и френското влияние на Липи. Живеещият в Париж китарист е носител на най-високото отличие на френската Джаз академия - наградата за музикант на 2019 г. "Джанго Райнхард", работил е с Дейвид Линч и много световни звезди на музиката. В Sofia Live Club, от 20 ч., билети от Eventim: 30 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар